Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
0

Ο Σπύρος είναι Κερκυραίος και έχει πιει πάρα πολλές τσιτσιμπύρες στη ζωή του. Τον γνωρίσαμε τυχαία την ώρα που δοκιμάζαμε το πολύ ιδιαίτερο αναψυκτικό και μας μίλησε για την ιστορία του και για τη μοναδική εταιρία που έχει απομείνει στην Ελλάδα και έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει στους Αθηναίους.

Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Παλιότερα υπήρχαν 8 βιοτεχνίες που έφτιαχναν τσιτσιμπύρα, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, η επιχείρηση που ίδρυσε ο Γιώργος Χειμαριός. Το όνομά της (από το τζίντζερ αλλά και το τσιτσιρίζω, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει μόνη της κατά τη ζύμωση) είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ginger beer, του αναψυκτικού που αγαπούσαν και αγαπούν οι Άγγλοι και στην Ελλάδα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι.

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και τζίντζερ. Τα υλικά ζυμώνονται για πέντε μέρες και μετατρέπονται στο ανθρακούχο αναψυκτικό, με το ανθρακικό να δημιουργείται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. «Η τσιτσιμπύρα είναι ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό και από παραγωγή σε παραγωγή μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, εξαρτάται από τη γεύση του λεμονιού» λέει. «Μπαίνει μόνο φρέσκο λεμόνι στην Παρασκευή. Δεν είναι κόκα κόλα, είναι φυσικό προϊόν. Αν αφήσεις την τσιτσιμπύρα εκτός ψυγείου, το μπουκάλι μπορεί να φουσκώσει γιατί ζυμώνεται συνέχεια. Όταν την ανοίγεις πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά γιατί μπορεί να 'ταξιδέψει', δηλαδή να αφρίσει, γιατί είναι ζωντανό πράγμα. Η τσιτσιμπύρα θέλει παίδεμα, πρέπει να ασχοληθείς μαζί της, να προσέχεις να μην εκτεθεί στον ήλιο. Στην Κέρκυρα πίνουν όλοι τσιτσιμπίρα και στους Άγγλους που έρχονται και την ξέρουν αρέσει πολύ. Η αγγλική βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, λόγω των υλικών. Είναι πολύ καλύτερη η ντόπια. Εκτός από σκέτη, εμένα μου αρέσει και με βότκα» λέει ο Σπύρος.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι. «Μπορείς να πιεις τσιτσιμπύρα σαν χωνευτικό. Ό,τι και να φας πίνεις μετά μια τσιτσιμπύρα και στρώνεις» λέει ο Σπύρος.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Κι αυτή είναι μία ιδιαίτερη συνταγή για κοκτέιλ με τσιτσιμπίρα:

Mojito με τσιτσιμπύρα

Υλικά

- φρέσκα φύλλα μέντας
- 3 κ.τ.γ ζάχαρη
- 1 λάιμ κομμένο
65 ml ρούμι
- τσιτσιμπίρα
- μία φέτα τζίντζερ ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μέντα, τη ζάχαρη και τα κομμάτια lime και λιώστε τα. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ποτήρι με την τσιτσιμπίρα. Γαρνίρετε με φύλλα μέντας και μία λεπτή φέτα τζίντζερ.

Τσιτσιμπύρα μπορείτε να βρείτε: «Κάπαρη» Ασκληπιού 22, Αθήνα, «Μεσογειακή Διατροφή», Σοφοκλέους 1, Αθήνα, «Σοφός Μάρκετ» Μητροπόλεως 78, Αθήνα, «Αφοί Καππάτου» Σπ. Τρικούπη (Ασημάκη Φωτήλα 1), Εξάρχεια, Αθήνα, »Γήινος» Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι και σε επιλεγμένα μπαρ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ