PTX: Ο queer πολυχώρος που ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
«Για μας, ποικιλομορφία είναι να υπολογίζεις άτομα, είδη και ιδέες στα οποία διαφορετικά δεν θα έδινες σημασία», λέει ο Jordan, που μαζί με τον Σάββα έφτιαξαν τον χώρο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Το PTX είναι ένας πολυχώρος που εμφανίστηκε πριν από κάποιους μήνες στην πλατεία Θεάτρου. Στεγάζεται στον χώρο του θρυλικού Guru Bar και οι παλιοί θαμώνες του θα βρουν ελάχιστα στοιχεία να το θυμίζουν. Η νοσταλγία δεν είναι η λέξη-κλειδί εδώ πέρα.

Βασικός στόχος του PTX είναι η ποικιλομορφία, η εκπροσώπηση και μια ασυμβίβαστη προσέγγιση στην πολιτισμική παραγωγή κι αυτό είναι κάτι που φάνηκε από τα πρώτα του βήματα. Η αγγελία για την πρόσληψη προσωπικού έδινε προτεραιότητα σε queer και trans άτομα που θα έκαναν αίτηση.

«Για μας, ποικιλομορφία είναι να υπολογίζεις άτομα, είδη και ιδέες στα οποία διαφορετικά δεν θα έδινες σημασία», λέει ο Jordan, που μαζί με τον Σάββα έφτιαξαν τον χώρο.

«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαστε ένα εξειδικευμένο μαγαζί, αλλά στην πραγματικότητα το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τόσα πράγματα μας κάνει το ακριβώς αντίθετο. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι εκεί έξω υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα, ένας μεγαλύτερος κόσμος.

Αν και είμαστε ένα μικρό venue, θα προσπαθήσουμε να το δείξουμε αυτό στην Αθήνα, όπου το εύρος των επιλογών είναι μικρό. Τα κλαμπ είναι ελάχιστα και δεν ξεχωρίζουν πολύ το ένα από το άλλο. Πάντοτε έβρισκα ενδιαφέρουσα την ιδέα της πολιτισμικής μετανάστευσης και το να εκτίθεσαι ταυτόχρονα σε διαφορετικά πράγματα. Αισθάνομαι ότι τώρα, με την παγκοσμιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση που επικρατεί ανάμεσα στους ανθρώπους, ταιριάζει να κάνω κάτι βλέποντάς το υπό μια παγκόσμια σκοπιά.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο χώρος είναι περισσότερο σε επαφή με τα νεαρά άτομα και τη σύγχρονη νεανική κουλτούρα. Επιπλέον, είναι σπάνιο ένα νεαρό queer ζευγάρι να διευθύνει έναν χώρο αυτού του μεγέθους. Είναι αρκετά φιλόδοξη κίνηση, παλιότερα, σε άτομα σαν εμάς, δεν δίνονταν τέτοιες ευκαιρίες».

Αισθάνομαι ότι τώρα, με την παγκοσμιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση που επικρατεί ανάμεσα στους ανθρώπους, ταιριάζει να κάνω κάτι βλέποντάς το υπό μια παγκόσμια σκοπιά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο χώρος είναι περισσότερο σε επαφή με τα νεαρά άτομα και τη σύγχρονη νεανική κουλτούρα. Επιπλέον, είναι σπάνιο ένα νεαρό queer ζευγάρι να διευθύνει έναν χώρο αυτού του μεγέθους. Είναι αρκετά φιλόδοξη κίνηση, παλιότερα, σε άτομα σαν εμάς, δεν δίνονταν τέτοιες ευκαιρίες

Ο Jordan, που έχει καταγωγή από το Μόντρεαλ, δούλευε ως μάνατζερ καλλιτεχνών και booking agent πριν αναλάβει την παραγωγή του PTX. Είναι ένας λόγος που προτιμούν να μη νοικιάζουν τον χώρο αλλά να φτιάχνει μόνος του το πρόγραμμά του. Ένας άλλος είναι ότι έτσι θα διατηρηθεί μια μορφή τακτικότητας και οικειότητας.

Στην Ελλάδα ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια. Την πρώτη φορά από περιέργεια, όπως μου αναφέρει. «Το επόμενο μήνα γνωριστήκαμε με τον Σάββα, ξεκίνησε η σχέση μας και μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να μετακομίσω εδώ. Ήταν η σωστή στιγμή, γινόταν μια στροφή προς κάτι καλύτερο. Ανακαλύψαμε το κτίριο κατά τύχη. Δεν ψάχναμε για κλαμπ, ίσως για ένα μικρότερο συναυλιακό χώρο».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
«Το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση όταν ήρθε στα χέρια μας», αναφέρει ο Jordan. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το PTX χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο μπορεί να πιει κανείς καφέ από τις εννιά το πρωί, ενώ μετά τις εννιά το βράδυ θα μετατρέπεται σε μπαρ και χώρο συναυλιών. Το υπόγειό του θα χρησιμοποιείται ως γκαλερί, έξτρα κλαμπ χώρος ή dark room, ανάλογα με το event που θα φιλοξενεί κάθε φορά.

Το mezzanine, o δεύτερος όροφός του, είναι ιδανικός για να δουλέψεις με το laptop σου ή να χαλάρωσεις και ο τρίτος λειτουργεί ως το κλαμπ. Υπάρχει και μια ταράτσα, η οποία θα ανοίξει προσεχώς.

Αυτή την εβδομάδα διοργανώνει σε όλους τους χώρους του το Exist Festival, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο προσκαλεί μουσικούς και παραγωγούς από το εξωτερικό και το εσωτερικό για τις χορευτικές βραδιές του.

«Το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση όταν ήρθε στα χέρια μας», αναφέρει ο Jordan. «Το να το φτιάξουμε από την αρχή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε,. Ήταν σαν ερείπιο. Κάναμε όλα τα σχέδια μόνοι μας. Δεν προσλάβαμε κάποιον αρχιτέκτονα. Τα πάντα σχεδόν είναι χειροποίητα ή custom made. Θέλαμε μια συγκεκριμένη αισθητική, σοφιστικέ και εκλεπτυσμένη, με αρκετά ακατέργαστα στοιχεία».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Κυρίως εμπνεύστηκαν από χώρους όπως το βερολινέζικο OHM, που λειτουργούσε αυτόνομα μέσα στο ιστορικό κλαμπ Tresor, το All Club στη Σανγκάη ή το Café Oto στο Λονδίνο, που φημίζεται για τις experimental συναυλίες του. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του PTX είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το ηχητικό σύστημα L’Acoustics που υπάρχει σε όλους τους χώρους.

«Σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι μη αναμενόμενο», λέει ο Σάββας. «Δεν θέλαμε να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε κάτι μαξιμαλιστικό, όπως ένα κλαμπ σε μια αποθήκη. Την ίδια στιγμή δεν θέλαμε να ακούσουμε τι πίστευε ο καθένας ότι θα ταίριαζε σε ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Για μένα πάει λίγο παραπέρα από ένα κανονικό κλαμπ. Λειτουργεί σαν ένας ασφαλής χώρος. Θέλουμε ο κόσμος να το αισθάνεται σαν στο σπίτι του σε αυτόν. Να μη νιώθει ότι τον κριτικάρουν ή ότι περιορίζεται αλλά να επικοινωνεί και να συνυπάρχει με τον κόσμο τριγύρω του. Ένας χώρος του οποίου είσαι ήδη μέρος. Νομίζω ότι φτιάξαμε κάτι που αρχικά χρειαζόμασταν εμείς οι ίδιοι».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

https://www.instagram.com/ptxathens/?hl=el

Προσεχώς έχουν κλείσει ονόματα όπως οι Mumdance, Dis Fig, Lechuga Zafiro, Low Jack, Shannen SP κ.ά.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athens Pride - HE.SHE.THEY.

Μουσική / «Οι queer χώροι πρέπει να είναι ασφαλείς για τις μαύρες ή Ασιάτισσες τρανς, όπως είναι για τους cis λευκούς γκέι»

Μια μεγάλη συζήτηση για τη διαφορετικότητα και την ισότητα στη μουσική από το Athens Pride σε συνεργασία με το #HER και τη διεθνή κολεκτίβα HE.SHE.THEY.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΠΕΜΠΤΗ 09/03- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Κόκκινα φανάρια»: Νομιμοποιείται ένας cis άνδρας, σκηνοθέτης να παρουσιάζει μια queer εκδοχή ενός παλιού έργου;

The Review / «Κόκκινα φανάρια»: Νομιμοποιείται ένας cis straight άνδρας ν' ανεβάζει queer παραστάσεις;

Ο Χρήστος Παρίδης και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης συζητούν για τα «Κόκκινα Φανάρια», την παράσταση που ανέβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης και η ομάδα Cartel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ