The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
0

Κατεβαίνοντας από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, πλησιάζοντας το The Ellinikon Experience Park, νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται να επισκεφθείς κάτι ξεχωριστό. Ένα δείγμα της φιλοσοφίας για την ανάπτυξη του Ελληνικού έχει ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται εδώ, σε αυτό το νέο αστικό πάρκο, σε έναν χώρο με το δικό του παρελθόν, στην τοποθεσία του ιστορικού αεροδρομίου, όπου σήμερα οι επισκέπτες αγκαλιάζουν καθημερινά έναν καινούργιο κόσμο. Κάνοντας μια βόλτα γύρω από τα τρία ιστορικά Υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεναγείσαι σε έναν χώρο γεμάτο ζωή: στους πλούσιους κήπους, τις ξύλινες κατασκευές της παιδικής χαράς, τα σύγχρονα όργανα γυμναστικής και το διαδραστικό συντριβάνι, γεμάτο χρώματα και μουσική, μέχρι και τα μονοπάτια που δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει να απολαύσει μια υπαίθρια βόλτα. Το πάρκο, με περισσότερα από 700 δέντρα και 80.000 φυτά, αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός εγχειρήματος, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Και οι χιλιάδες επισκέπτες που περνούν κάθε μέρα δωρεάν από αυτό αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει. Πρόκειται για μία νέα πράσινη όαση της Αθήνας που συνεχώς εξελίσσεται και με κάθε σου επίσκεψη ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο. 

Στο εσωτερικό του πάρκου, σε ένα από τα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία, μπορείς να βιώσεις την απόλυτη διαδραστική εμπειρία οικολογίας, αρχιτεκτονικής και καινοτομίας. Ο λόγος για το The Ellinikon Experience Centre, το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά προηγμένο κέντρο επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στον κόσμο. Μια πρώτη ματιά στο εσωτερικό του κέντρου σε οδηγεί αυτόματα σε μια συνειδητοποίηση: στην αθηναϊκή Ριβιέρα, βήμα-βήμα, ζωντανεύει ένας θαυμαστός κόσμος. Η απόλυτη έξυπνη και πράσινη πόλη του Ελληνικού. Μια πόλη που μέρα με τη μέρα γίνεται πραγματικότητα.

Μια παλέτα με τα χρώματα του μέλλοντος

 The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Η εντυπωσιακή σε μέγεθος και λεπτομέρεια μακέτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις του The Ellinikon Experience Centre, αφού πάρει το boarding pass του από τη γραμματεία με το εντυπωσιακό design, είναι μια ψηφιακή διαδραστική μακέτα που προκαλεί δέος. Η μορφή ενός κόσμου «λαξευμένου» σε κλίμακα 1/625 απλώνεται επιβλητική στη μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με εμβαδό 45 τ.μ. Το πράσινο κυριαρχεί σε μια τεράστια έκταση, αφού το πάρκο του Ελληνικού θα αποτελέσει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, ενώ, βλέποντάς το στη μακέτα, μπορείς να το συγκρίνεις με τα υπόλοιπα πάρκα του κόσμου. Το Πάρκο του Ελληνικού θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Κατά μήκος του απλώνεται το Παράκτιο Μέτωπο, μια έκταση που περιβάλλεται από επιβλητικά κτίρια και κομψές κατασκευές, και τη διασχίζουν ποδηλατόδρομοι 50 χλμ. Γύρω απ’ τη μακέτα μια προβολή μάς ξεναγεί στο ένδοξο παρελθόν του αεροδρομίου. Με δικές σου κινήσεις μπορείς να αλλάξεις ξανά και ξανά τη μορφή του κόσμου που ξεδιπλώνεται τρισδιάστατα. Έτσι, το ταξίδι στο μέλλον αρχίζει. 

Μια διαφορετική βόλτα στον απόλυτο πράσινο πνεύμονα

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Βόλτα και εξερεύνηση με ένα διαδραστικό ποδήλατο. Φωτά.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το The Ellinikon Experience Centre σε προσκαλεί να γίνεις μέρος του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου της Ευρώπης, έκτασης 2.000.000 τ.μ. κάνοντας μία βόλτα με ένα διαδραστικό ποδήλατο. Τα τοπόσημα του πάρκου που θα ξεχωρίζουν, η Ολυμπιακή Πλατεία, η Περιοχή Αθλητισμού και η Εκθεσιακή Ζώνη, δίνουν μια γεύση από τα σημεία στα οποία θα στεγάζονται τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Δίπλα υπάρχει μια μικρή προσομοίωση του πάρκου όπως θα είναι το βράδυ. Μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάτω από έναν θόλο, ακούγονται όλοι οι ήχοι της νύχτας. Μπορείς επίσης να πατήσεις στο έδαφος του πάρκου και να ανακαλύψεις τα πάντα για τη χλωρίδα του. Tην ίδια στιγμή, πάνω στο boarding pass, τα projection spots δημιουργούν ένα tablet στα χέρια σου. Τι κάνει όμως ιδιαίτερα ξεχωριστό τον «ζωντανό» αυτό οργανισμό; Το μοντέλο βιωσιμότητας που εξασφαλίζει μια πρότυπη κάλυψη για την άρδευση και ηλεκτροδότησή του, αντισταθμίζοντας απόλυτα το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνει ο κύκλος ζωής του. Το πρώτο βήμα στο μέλλον του Ελληνικού πατάει στην πιο απλή και πρωταρχική σύνδεση, αυτή του ανθρώπου με τη φύση. Και ο σεβασμός σε αυτήν δείχνει ξεκάθαρα πως για την επένδυση είναι προτεραιότητα. 

Η τεχνολογία που προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Μετά από έναν εντυπωσιακό θόλο με πολλά διαφορετικά επίπεδα ακολουθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο με 3D γραφήματα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μετά από έναν εντυπωσιακό θόλο με πολλά διαφορετικά επίπεδα ακολουθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο με 3D γραφήματα. Τι καθιστά το Έργο του Ελληνικού πρότυπο καινοτομίας; Η απάντηση βρίσκεται στην επόμενη ενότητα της περιήγησης. Ένα πρότυπο αστικής ανάπτυξης αξιοποιεί την τεχνολογία με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της. Μέσα στον χώρο τα συστήματα καινοτομίας ξεχωρίζουν. Μπορείς να «αγγίξεις» τα πολυδιάστατα σχήματα και να παίξεις με τις όψεις τους. Αξιοποιώντας μάλιστα το boarding pass, το όνομά σου μπορεί να ταξιδέψει στα γαλαξιακά χρώματα προκειμένου να γίνεις κομμάτι του έργου. Ένας άρτιος τεχνολογικά κόσμος αρχίζει να διαμορφώνεται μέσα από το συγκοινωνιακό δίκτυο που θα συνδέει το Ελληνικό απ’ άκρη σ’ άκρη σε 15 λεπτά, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων με βιοκλιματικές προδιαγραφές και το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης των ρεμάτων για την προστασία από πλημμύρες. Η τεχνολογία του αύριο μοιάζει να εφαρμόζεται σήμερα. 

Πώς είναι να ζεις έξυπνα;

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα μοιάζει το σπίτι του μέλλοντος; Ανακαλύψτε μία από τις πιο σύγχρονες κατοικίες του The Ellinikon. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έναν άνετο και σύγχρονο τρόπος ζωής, αυτό προσφέρει το σπίτι του μέλλοντος. Και στο The Ellinikon Experience Centre βιώνεις το πώς είναι να ζεις μέσα σε αυτό. Η θέα από ένα διαμπερές διαμέρισμα απλώνεται σε δύο τεράστιες οθόνες, με το βουνό και τη θάλασσα να προβάλλονται πίσω από χρώματα που εναλλάσσονται καθώς το φως της μέρας υποχωρεί. Και ενώ απολαμβάνεις το θέαμα, οι «έξυπνες» λειτουργίες συγκεντρώνονται σε μία μόνο εφαρμογή. Στο έξυπνο σπίτι όλα περνούν από μια κίνηση του χεριού σου. Ο υπολογισμός της θερμοκρασίας και του χρόνου μετακίνησης, η πρόβλεψη διαθέσιμου χώρου στάθμευσης, το ημερολόγιο δραστηριοτήτων, ο αριθμός των διαθέσιμων τροφίμων στην οθόνη του ψυγείου, τα πάντα είναι οργανωμένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα. Οι στιγμές στο σπίτι του μέλλοντος περνούν πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεσαι και ενώ δεν θέλεις να εγκαταλείψεις τη θέα, η απόλυτη εμπειρία του κέντρου δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. 

Μια ξεχωριστή θαλάσσια πλοήγηση

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Η εντυπωσιακή εμπειρία που σε ταξιδεύει στη Ριβιέρα του Ελληνικού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Μια βάρκα που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις με μοναδικό τρόπο την ακτογραμμή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

To highlight της περιήγησης στον κόσμο του μέλλοντος έχει χρώμα γαλάζιο και την αύρα της θάλασσας. Μπαίνοντας στη βάρκα, νιώθεις ότι το νερό που υπάρχει γύρω δημιουργεί παφλασμούς, ο αέρας σε χτυπά στο πρόσωπο, η μυρωδιά της παραλίας σε ταξιδεύει στη Ριβιέρα του Ελληνικού. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Ένας μικρός παράδεισος ζωντανεύει. Θέλεις να αγγίξεις την άμμο, να βρέξεις το χέρι σου, να είσαι ένας από αυτούς που θα κολυμπήσουν και θα διασκεδάσουν στην ακτογραμμή. Παράλληλα, με τη βοήθεια προηγμένων εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, μπορείς να δεις τη Riviera Galleria, τον σχεδιασμό της οποίας υπογράφει η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Kengo Kuma & Associates, τον Riviera Tower, που έχει σχεδιαστεί από τους Foster + Partners – ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και καινοτόμα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο και πολλά άλλα τοπόσημα που κοσμούν την ακτογραμμή του The Ellinikon. Αυτό το ταξίδι γίνεται η πιο ρεαλιστική εμπειρία και μετατρέπεται σε μια μοναδική αναπαράσταση.

Dream of a better tomorrow

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα βήματα προς το μέλλον γίνονται με σεβασμό στο παρελθόν που μας υπενθυμίζει η μικρογραφία ενός αριστουργήματος, η μακέτα του κεντρικού κτιρίου του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, έργο του διάσημου Φινλανδού αρχιτέκτονα Eero Saarinen. Ένα αληθινό μνημείο της νεότερης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που μπορείς να θαυμάσεις στον χώρο του The Ellinikon Experience Centre.

4.800 τ.μ., πέντε θεματικές ζώνες, ένας κόσμος γεμάτος εκπλήξεις από το μέλλον. Κλείνοντας την εξερεύνηση στο The Ellinikon Experience Centre, έχεις αποκομίσει πολλά: τον τρόπο να ζεις συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες με την καινοτομία, σεβόμενος παράλληλα τη φύση· την όψη ενός τρισδιάστατου κόσμου· την αίσθηση ενός «metaverse» που βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα. Εκεί, στη μέση της διαδρομής, μπορείς να δεις στην είσοδο της ζώνης «Living the Future» τη φωτεινή επιγραφή: «I dream of a better tomorrow». Φιλικό, συναρπαστικό και γεμάτο εκπλήξεις. Το αύριο εμφανίζεται σήμερα. Και μπορείς πλέον να κάνεις κάτι παραπάνω από το να το οραματιστείς. Μπορείς να το ζήσεις. 

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Το σιντριβάνι που το βράδυ γίνεται η ατραξιόν του πάρκου με με ατμοσφαιρικό φωτισμό και εκατοντάδες πίδακες νερού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το The Ellinikon Experience Centre

• Είναι το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά Κέντρο Επισκεπτών Αστικής Ανάπτυξης στον κόσμο.

• Διαθέτει πέντε θεματικές ζώνες: Living a New Era, Living in Nature, Living the Future, Living Smart, Living by the Sea.

• Εκτείνεται σε μία έκταση 4.800 τ.μ. και ολοκληρώθηκε σε 12 μήνες.

• Διαθέτει περισσότερα από 22 βιωματικά εκθέματα.

• Η μακέτα του έργου του Ελληνικού έχει έκταση 45 τ.μ. και αποτελείται από περισσότερα από 25.000 κομμάτια.

• Φιλοξενείται σε ένα από τα τρία ιστορικά υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού.

• Βρίσκεται εντός του Experience Park.

The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο Facebook Twitter
Το Experience Centre βρίσκεται στο Experience Park, το πάρκο με τα χιλιάδες δένδρα και φυτά που καθημερινά πλημμυρίζει από κόσμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Experience Centre είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 11:00 μέχρι τις 22:00. 
Η είσοδος είναι δωρεάν, και απαιτείται προκράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.experiencecentre.theellinikon.com.gr

Urban Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT
Αλεπότρυπα

Αθλητισμός / Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Σήμα κατατεθέν της γειτονιάς της Άνω Κυψέλης, το αθλητικό συγκρότημα, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από οκτώ διαφορετικούς συλλόγους, παραμένει ένα μυστικό της πόλης μας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Η LiFO μέσα στο Νομισματοκοπείο

Αποκλειστικό / Έτσι κόβονται τα ευρώ μας: Πρώτη φορά μέσα στο Νομισματοκοπείο της Αθήνας

Aποκλειστική ξενάγηση σε ένα από τα πιο «αθέατα» μέρη της Ελλάδας με εικόνες και πληροφορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ