Η πρώτη φορά που άκουσα για τη Melodrakma ήταν σε μια απίστευτη θεματική βραδιά στο Χαλκιάς Παλλάς στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε ένα μυστικό event που ήταν ό,τι πιο διασκεδαστικό έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με drag show, κλαρίνα και 250 νύφες.

 

Το σκηνικό θύμιζε Ντέιβιντ Λιντς με θαμώνες διαφορετικού background, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης, αλλά με μια σχέση μεταξύ τους που ήταν συγκινητική, ειδικά όταν ανακάλυπτες μέσα από τα βίντεο ότι είχαν γνωριστεί στα ταξίδια που διοργάνωνε το συγκεκριμένο γραφείο ταξιδιών.


Τα 400 άτομα που είχαν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας για το event είχαν λάβει μέρος σε κάποια από τις εκδρομές, είχαν γίνει φίλοι και από τότε περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα γίνει το επόμενο ταξίδι.

 

Η Melodrakma έχει ανακαλύψει και αναπτύξει έναν νέο τρόπο να ταξιδεύεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα και οικοδομώντας ταξίδια θεματικά σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες.


Στην κεντρική Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν φτιάξει αφιέρωμα στον Δον Κιχώτη και στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στην Τοσκάνη αφιέρωμα στον Δάντη, στη βόρεια Ισπανία και στη Χώρα των Βάσκων, που είναι η ειδικότητά τους, εστιάζουν στην περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου, και όλα τους τα ταξίδια είναι θεματικά ώστε να μη χάνεσαι μέσα σε γενικότητες.

 

Νομίζω ότι ένας απ' τους λόγους που οι εκδρομές της Melodrakma έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία είναι επειδή όσοι ταξιδεύουν μαζί μας δεν νιώθουν μόνοι τους. Μαζί μας έρχονται πολλοί που αρχικά είναι μόνοι τους, αλλά ποτέ δεν μένουν μόνοι παραπάνω απ' όσο θέλουν.

 

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της Melodrakma και πραγματικά μπορεί κανείς να διηγείται για ώρες απίθανες ιστορίες για τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι μεταξύ τους.

 

Στο κέντρο των ταξιδιών αυτών είναι οι άνθρωποι, οι περιπέτειες και η χαρά, πραγματική χαρά, όχι μια τουριστική περιπλάνηση.

 

Η έδρα τους είναι η Μαδρίτη της Ισπανίας αλλά έχουν ανοίξει γραφεία και στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί κάναμε το ραντεβού για την κουβέντα μας. Ανοίγει η πόρτα και σε υποδέχεται ένα πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας. Προχωράς πιο μέσα και βλέπεις σχεδόν σε πραγματικές διαστάσεις στον χώρο αναμονής τη Gernika του Πικάσο.

 

Η αφορμή για τη συνάντηση με τον άνθρωπο πίσω από τη Melodrakma και τη συζήτηση μαζί του ήταν μια ακόμα ξεχωριστή εκδρομή που διοργανώνει, αλλιώτικη απ' τις άλλες, ένα αποκριάτικο τριήμερο στην Ήπειρο με τίτλο «Απ' τον Αισχύλο ως τον Μιχάλη Γκανά», που, εκτός από τα γλέντια και τα πάρτι λόγω των ημερών, θα είναι μια ολόκληρη παγανιστική γιορτή με επισκέψεις σε τρία αρχαία θέατρα που ανοίγουν για τους ταξιδιώτες του συγκεκριμένου γραφείου, και αποκλειστικά γι' αυτούς φιλοξενούν αποσπάσματα από τραγωδίες, παλιές και σύγχρονες.

 

Κάθε μέρα, σε κάθε θέατρο, θα γίνεται πρώτα ξενάγηση από επίσημους ξεναγούς κι αμέσως μετά παράσταση από εκλεκτούς καλλιτέχνες.

 

Ένας νέος τρόπος για να ταξιδεύεις
Το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης είναι ένα από τα σημεία στα οποία θα κάνει στάση η τριήμερη αποκριάτικη εκδρομή «Απ' τον Αισχύλο ως τον Μιχάλη Γκανά».


Είναι η δεύτερη χρονιά που κάνει κάτι ανάλογο η Melodrakma Universal, η οποία, κάθε χρόνο, μία φορά, τις μέρες της Αποκριάς, καλεί τους φίλους της να την ακολουθήσουν σε κάποιο μέρος της Ελλάδας. Πέρσι ήταν η Μακεδονία, φέτος οργανώνουν ένα ταξίδι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής των Θεάτρων της Ηπείρου.


«Θέλω να καθιερωθεί αυτή η εκδρομή της Αποκριάς» λέει ο Γιάννης Λυμτσιούλης, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα και διοργανωτής μερικών αξέχαστων εκδρομών στις χώρες της νότιας Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

 

«Είναι μια πρόταση να δημιουργηθούν συνθήκες για να γνωρίσουν οι Έλληνες καλύτερα την Ελλάδα, να μην είναι ένα ταξίδι στείρο τουριστικό. Πέρσι το θέμα μας στη Μακεδονία ήταν το σινεμά με τα απίθανα τοπία σαν από ταινίες του Αγγελόπουλου, φέτος στην Ήπειρο θέσαμε ως κεντρικό θέμα το θέατρο. Η πρόθεσή μας είναι όλο αυτό να γίνει ένα κινούμενο φεστιβάλ, ένα καραβάνι που να κουβαλάει αρτίστες και τουρίστες, καλλιτέχνες και θεατές μαζί.


Έτσι, φέτος ήρθαμε σε επαφή με τον Σταύρο Μπένο και τους ανθρώπους του Διαζώματος και με τη βοήθεια και την υποστήριξή τους –κάνουν σπουδαία δουλειά 10 χρόνια τώρα κι απ' την καρδιά μου τους ευχαριστώ– καταφέραμε να πάρουμε άδεια από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ώστε να μας επιτραπούν οι παραστάσεις μέσα στα τρία Αρχαία Θέατρα.

 

Αυτό που πρότεινα είναι το θέατρο να μην είναι απλά ένα μνημείο που το επισκέπτεσαι, το βλέπεις μόνο και ακούς πότε χτίστηκε. Ήθελα να υπάρχει αμέσως μετά την ξενάγηση –μετά το, ας πούμε, ακαδημαϊκό κομμάτι της γνωριμίας– ένα δρώμενο, δράση, κίνηση, ζωή στο κάθε θέατρο, με μουσική και τραγωδία, κάθε είδους τραγωδία, απ' τον Αισχύλο μέχρι τον Μιχάλη Γκανά, και απ' τον Θερβάντες ως τον Λόρκα.


Θέλω αυτό το τριήμερο της Αποκριάς να γίνουμε κοινωνοί ιστοριών ανείπωτων. Έτσι, για τρεις μέρες θα επισκεφθούμε τα θέατρα-μνημεία και την κληρονομιά, να ξεναγηθούμε σε αυτά, αλλά θα βιώσουμε εκεί και μια στιγμή θεάτρου και μουσικής.

 

Ένας νέος τρόπος για να ταξιδεύεις
Η Melodrakma έχει ανακαλύψει και αναπτύξει έναν νέο τρόπο να ταξιδεύεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα και οικοδομώντας ταξίδια θεματικά σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες.

 

Γι' αυτό ζήτησα τη συνδρομή αγαπημένων καλλιτεχνών, για να στήσουμε και να σκηνοθετήσουμε τρεις μέρες εμπειρίας, κάτι σαν την Barraca του Λόρκα, που όμως τώρα θα κουβαλάει μαζί της και τους θεατές.


Ο Περικλής Μοσχολιδάκης, η Χριστίνα Μαξούρη, πρωταγωνιστές, έξοχοι άνθρωποι, άψογοι επαγγελματίες, έγιναν όλη αυτή την περίοδο των προβών στυλοβάτες του οράματος που είχα γι' αυτό το τριήμερο. Δίπλα τους, η Alba Λυμτσιούλη Monasterio στο φλάουτο και ο Ηλίας Αγγέλου στο κλαρίνο θα μας ξεναγήσουν στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στην ποίηση, το θέατρο και τη μουσική.

 

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Καβάφης, Περεσιάδης, Λόρκα, Γκανάς, και δίπλα τους άγνωστοι ποιητές της λαϊκής παράδοσης στο θέατρο της Δωδώνης, στο θέατρο της Κασσώπης και στο Ωδείο Νικοπόλεως. Και τα βράδια party time με 3 DJs που έχουμε φροντίσει να δώσουν το στίγμα της χαράς στα δείπνα.


Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα: εκτός από το πολιτιστικό κομμάτι θα υπάρχουν βέβαια και ξεναγήσεις σ' έναν σπουδαίο τόπο, την Ήπειρο, που για τρεις μέρες θα μετατραπεί για εμάς σε μια ολόκληρη ήπειρο.

 

Πρόκειται για μια πορεία τριών ημερών με αρχή, μέση και κορύφωση. Η καθημερινότητα θα διακόπτεται από την τέχνη.

 

Δεν θέλουμε τουρισμό-ξεπέτα, ο τουρίστας δεν είναι βλάκας, είναι μεγάλο το κομμάτι των Ελλήνων ταξιδιωτών που ενδιαφέρονται για πολύ περισσότερα από μια απλή επίσκεψη και ένα γεύμα σε έναν τόπο κι αυτό που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια είναι άνθρωποι που δεν πήγαιναν εκδρομές με γκρουπ να έρχονται μαζί μας.


Άκουσαν από φίλους και γνωστούς τους ότι από εμάς δεν κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν «κάτι τουρίστες» που μπήκαν απλώς σε μια αγέλη. Το σπουδαίο είναι ότι αυτοί έρχονται ξανά και ξανά και φέρνουν και τους φίλους τους, γιατί το ταξίδι γίνεται μια βιωματική εμπειρία.

 

Νομίζω, ή καλύτερα ελπίζω, πως όλοι στο τέλος του κάθε ταξιδιού βρίσκουν κάτι να πάρουν μαζί τους να τους συντροφεύει στα δύσκολα ενός ολόκληρου χρόνου. Μερικές φορές, 365 μέρες εξαρτώνται από 5, απ' το πόσο θα χαρούμε στις 5-10 μέρες ενός ταξιδιού, για να αντέξουμε ό,τι έχει ν' αντέξει ο καθένας στην πορείας μιας χρονιάς.

 

Στα ταξίδια μας αξιοποιούμε τις διαδρομές για να μιλήσουμε για την πολιτική, την οικονομία, την ιστορία, τον μύθο, πώς είναι σε κάθε περιοχή η σχέση των ανθρώπων με το φαγητό, με τον έρωτα, με το διαζύγιο, για το πότε ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες σε κάθε τόπο και το πόσο μετράει η ψήφος των αντρών σε υποθέσεις του σπιτιού. Πρόκειται για δομημένες διαλέξεις 45-50 λεπτών ή μιάμισης ώρας καμιά φορά, δεν είναι απλώς πληροφορίες.

 

Ένας νέος τρόπος για να ταξιδεύεις
Απευθυνόμαστε σε συλλέκτες ταξιδιωτικών εμπειριών και αναμνήσεων, όχι σε όποιον θέλει να βάλει απλώς στο βιογραφικό του μία ακόμα εκδρομή.


Νομίζω ότι ένας απ' τους λόγους που οι εκδρομές της Melodrakma έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία είναι επειδή όσοι ταξιδεύουν μαζί μας δεν νιώθουν μόνοι τους. Μαζί μας έρχονται πολλοί που αρχικά είναι μόνοι τους, αλλά ποτέ δεν μένουν μόνοι παραπάνω απ' όσο θέλουν. Είναι εκπληκτικό.

 

Πολλές φορές τα πιο πολλά δωμάτια που κλείνουμε είναι μονόκλινα, πολλές γυναίκες είναι μόνες. Ξεκινώντας όμως το ταξίδι δημιουργείται μια ομάδα, υπάρχει ένας κοινός στόχος: η χαρά της στιγμής και του βιώματος.


Βέβαια, καθένας μοιράζεται όσα θέλει, υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν μόνοι τους γιατί θέλουν τη μοναξιά τους. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι φιλίες που γεννιούνται στα ταξίδια μας αβίαστα, ειδικά οι φιλίες γύρω στα 50 με 60, όταν νομίζεις πως δεν υπάρχει και πολύς χώρος για καινούργιους ανθρώπους στη ζωή σου.


Κι όμως, υπάρχει τρόπος να ξανανοίξει η καρδιά και να μπουν καινούργιοι φίλοι! Όταν βρεθείς σε ένα περιβάλλον ποιοτικής ξενοιασιάς για 8-10 μέρες δημιουργούνται συνθήκες στις οποίες δεν χρειάζεται να παριστάνεις τίποτα πέρα από αυτό που είσαι κι έτσι κάνεις πιο εύκολα σχέσεις πραγματικές.

 

Όσοι έρχονται στα ταξίδια μας είναι σαν να κανονίζουν ένα ετήσιο ραντεβού, γιατί είναι σημαντικό να έχεις κάτι να περιμένεις, έστω μια φορά τον χρόνο.


Το πιο συγκινητικό είναι που ακόμα και άνθρωποι που παίρνουν χαμηλό μισθό ή σύνταξη βάζουν λεφτά στην άκρη για το ραντεβού της χρονιάς, για ένα ταξιδάκι −πες το και "σωτηρία της ψυχής"−, γιατί το ταξίδι γι' αυτούς δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

 

Τώρα, στο τριήμερο της Αποκριάς, θα γνωρίσουν τις πόλεις που θα επισκεφτούμε, θα ακούσουν ιστορίες, παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια της Ηπείρου.

 

Θέλω να "παντρευτεί" η μάσκα του καρναβαλιού με τη μάσκα του θεάτρου και να ζήσουν όλο αυτό το παγανιστικό σε συνδυασμό με τα έθιμα της περιοχής (τις φωτιές στα Γιάννενα π.χ.) και το αρχαίο δράμα. Κάθε μέρα εννοείται ότι έχει και party time, ένα εορταστικό πρόγραμμα που έχουμε στήσει. Η εμπειρία θα είναι διάρκειας 24 ωρών!».

 

Ένας νέος τρόπος για να ταξιδεύεις
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι φιλίες που γεννιούνται στα ταξίδια μας αβίαστα, ειδικά οι φιλίες γύρω στα 50 με 60, όταν νομίζεις πως δεν υπάρχει και πολύς χώρος για καινούργιους ανθρώπους στη ζωή σου.


Του αναφέρω ότι μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση τα σχόλια των ανθρώπων που συμμετέχουν στις εκδρομές, που μιλούν για «γιορτή της ψυχής» και όχι απλώς για ένα ταξίδι.

 

«Μ' αρέσει αυτό το "γιορτή της ψυχής". Και μόνο που αναφέρει την ψυχή την ξεχασμένη είναι σπουδαίο. Κάθε ταξίδι θέλουμε να είναι ταξίδι μέσα-έξω μας».


— Όλα τα ταξίδια σου έχουν ένα θέμα;

Αν ξεχωρίσαμε για κάτι, είναι για τα θεματικά ταξίδια μας, όχι για το ταξίδι γενικώς και αορίστως. Μία φορά τον χρόνο κάνουμε την εκδρομή στην Ελλάδα, αλλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο προσφέρουμε στον κόσμο που μας εμπιστεύεται εις βάθος, ουσιαστική επαφή και σχέση με κάποιους προορισμούς στους οποίους εξειδικευόμαστε.

 

Εμείς δεν πάμε παντού. Πάμε μόνο όπου μπορούμε να προσφέρουμε αίσθηση 5άστερης εμπειρίας.


Η Ισπανία, που είναι και η έδρα μας, είναι το δυνατό μας χαρτί, ειδικά η βόρεια Ισπανία και η Χώρα των Βάσκων, αλλά γενικά η Ιβηρική καθώς και η Ιταλία, όπου έχουμε δύο εκπληκτικές θεματικές εκδρομές, στην Τοσκάνη και στη Σικελία-Καλαβρία ως τα γλυπτά του Ριάτσι.

 

Επίσης πηγαίνουμε στην Πολωνία, στο Βερολίνο και την πρώην ανατολική Γερμανία, γενικά όπου η ιστορία άφησε έντονα τα σημάδια της. Φέτος θα πάμε και στην Ιαπωνία!

 

Κάθε χρόνο μπαίνει κι ένας καινούργιος προορισμός, αλλά όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι. Απευθυνόμαστε σε συλλέκτες ταξιδιωτικών εμπειριών και αναμνήσεων, όχι σε όποιον θέλει να βάλει απλώς στο βιογραφικό του μία ακόμα εκδρομή...».


https://www.melodrakma.com/