Τζελ που προστατεύει τις γυναίκες από το AIDS ακόμα και μετά το σεξ;

Τζελ που προστατεύει τις γυναίκες από το AIDS ακόμα και μετά το σεξ; Facebook Twitter
1

Ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία φάρμακο με μορφή κολπικής γέλης (τζελ) που θα εφαρμόζεται τοπικά και θα προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV του AIDS ακόμα και μετά το σεξ έκαναν επιστήμονες.

Οι αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία το φάρμακο σε θηλυκές μαϊμούδες τρεις ώρες αφότου αυτές είχαν εκτεθεί στον ιό. Οι ειδικοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι, αλλά μένει να αποδειχτεί αν το φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουαλίντ Χενάιν και τον Τσαρλς Ντόμπαρντ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, σύμφωνα με το BBC και τους New York Times, διαπίστωσαν ότι το τζελ προστάτευσε πέντε στα έξι πειραματόζωα από ένα εργαστηριακό στέλεχος (που αποτελούσε συνδυασμό του ανθρώπινου ιού HIV και ενός συγγενικού ιού των μαϊμούδων), όταν αυτό εφαρμόστηκε είτε λίγο πριν, είτε τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό (αυτή συνέβη μέσω μολυσμένου κολπικού υγρού που προσομοίωνε τη σεξουαλική επαφή).

Αντίθετα, όλες οι μαϊμούδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μετά την έκθεση ένα εικονικό φάρμακο-τζελ (πλασίμπο), μολύνθηκαν με τον ιό. Επίσης, όταν το τζελ εφαρμόστηκε μισή ώρα προτού οι μαϊμούδες εκτεθούν στον ιό, μόνο μία στις τρεις μολύνθηκε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο καταπολέμησης της νόσου, που συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Όμως, θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλες κλίνικές δοκιμές σε ανθρώπους, προτού το νέο φάρμακο αρχίσει να εφαρμόζεται -και μέχρι τότε τα προφυλακτικά παραμένουν η καλύτερη διαθέσιμη μέθοδος προφύλαξης. Στο παρελθόν τα φάρμακα σε μορφή κολπικής γέλης, που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, είχαν ανάμικτα αποτελέσματα.

Όπως είπε ο κ. Ντόμπαρντ, «είναι ένα πολλά υποσχόμενο κολπικό τζελ που εφαρμόζεται μετά το σεξ για να εμποδίσει τη μόλυνση. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να δείξουν ποιό είναι το 'παράθυρο ευκαιρίας' - είναι έξι, οκτώ, 24 ώρες;».

Το τζελ περιέχει είτε το πειραματικό φάρμακο L-870812, είτε μια κατηγορία αντι-ιικού φαρμάκου (raltegravir), που έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Και τα δύο επιτίθενται στον ιό σε ένα επόμενο στάδιο της μόλυνσης (τον εμποδίζουν να ενσωματωθεί στο DNA του μολυσμένου κυττάρου), πράγμα που πιθανώς καθιστά το τζελ κατάλληλο για να χρησιμοποιείται μετά το σεξ - χωρίς όμως να είναι ακόμη σίγουρο ότι όντως θα αποδειχτεί αποτελεσματική στους ανθρώπους.

Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη στο «μέτωπο» του AIDS, οι επιστήμονες μελετούν τη σπάνια περίπτωση μιας 33χρονης γυναίκας που μολύνθηκε με τον ιό HIV και, παράλληλα, πάσχει από την αυτοάνοση νόσο του λύκου. Ο οργανισμός της, για κάποιο λόγο, ανέπτυξε αντισώματα κατά του HIV.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι θα αξιοποιήσουν την ανακάλυψη για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, που θα «πυροδοτεί» παρόμοια αντίδραση του ανσοποιητικού συστήματος στους οροθετικούς ασθενείς. Ελάχιστοι φορείς του ιού δημιουργούν με φυσικό τρόπο τέτοια αντισώματα κατά του HIV. H σχετική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Μπάρτον Χάινς, διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Εμβολίων του Πανεπιστημίου Ντιούκ, έγινε στο περιοδικό κλινικών ερευνών Journal of Clinical Investigation και σε αυτήν συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής Γεωργία Τομαρά.

Πηγή: ΑΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Νομίζω ότι η κύρια είδηση είναι στις 2 τελευταίες παραγράφους που αναφέρει για τα φυσικά αντισώματα μέσω άλλης ασθένειας και όχι το τζελ... η προφύλαξη πρέπει να υπάρχει όχι μόνο για το aids αλλά και για άλλες ασθένειες αλλά και το να φέρεις στο κόσμο ένα παιδί όταν δε θα είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο...