Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές; Facebook Twitter
6

Το πιθανότερο είναι ήδη οι περισσότεροι να έχουν ξεπεράσει το όριο με τα γλυκά - τον μεγαλύτερο ίσως πειρασμό των γιορτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις δίαιτες και τις τύψεις που ακολουθούν.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές, όσες μοντέρνες προτάσεις και αν υπάρξουν από τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, είναι οι αραδιασμένοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα (για όσους θέλουν οπωσδήποτε να τα διαχωρίσουν): Tι να διαλέξω; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

Εκατοντάδες άρθρα και συμβουλές διατροφικής αξίας έχουν γραφτεί και θα γράφονται για αυτό το θέμα. Ρωτήσαμε τη Ζωή Γιαννακάκη, διαιτολόγο - διατροφολόγο με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία να μας δώσει την δική της απάντηση στο θέμα. Σε ποιο λέμε ναι και σε ποιο όχι;Μας εξηγεί τη δική της θεωρία:

Πολλοί επιμένουν να αναλύουν πιο γλυκό είναι προτιμότερο να φάμε! Αφού το τρώμε καθαρά και μόνο για ευχαρίστηση! Για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Γι αυτό η φύση μας προίκισε άλλωστε με την αίσθηση της απόλαυσης! Τώρα βέβαια δεν εννοούσε ακριβώς κατέβασε όλo το αλεύρι τη ζάχαρη και το βούτυρο απ τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά εντάξει, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το διαχειριστεί.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε, είναι πως ότι και να φάμε στο τέλος γλυκόζη γίνεται. Οπότε, είτε φάμε μελομακάρονο, είτε φάμε κουραμπιέ, την ίδια κατάληξη θα έχει. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι απλώς η ποσότητα. Αν υπερβάλουμε, αυτόματα η υπερφαγία μας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε υπερινσουλιναιμία. Η υπερινσουλιναιμία είναι ο λόγος που παχαίνουμε καθώς επίσης και ο λόγος που αδυνατούμε να περιοριστούμε σε μια μικρή ποσότητα τροφής.

Αυτή είναι και η απάντηση σε άρθρα του τύπου «η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα». Όλα μας τα κύτταρα καρκινικά και υγιή μπορούν να τραφούν με γλυκόζη! Όχι με ζάχαρη. Και αυτό που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμφάνιση καρκίνου είναι η υπερινσουλιναιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης ) και ινσουλίνης στο αίμα. Π.χ. πολλές θερμίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή μήλα στο ίδιο γεύμα μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση που προάγει λιπογένεση και οδηγεί σε αυξημένο βάρος.

Γιατί οι διαιτολόγοι μας λέτε να τρώμε υγιεινά; Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται κυρίως σε θρεπτικές τροφές. Άρα, πολύ δύσκολα θα τις βρούμε σε γλυκά που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο. Επίσης, όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι συμπαράγοντες σε πολύ ουσιαστικές βιοχημικές αντιδράσεις που εκτός από το σώμα έχει ανάγκη το μυαλό και η ψυχή μας.

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Living / Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Οδηγώντας ένα παλιό τρίκυκλο, φορώντας χρωματιστές στολές εργασίας και τζόκεϊ καπέλα που κάνουν έντονη αντίθεση, ο Στέφανος Κονιδάρης κάνει διανομές λουλουδιών που μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ένας φυσικός τρόπος να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας υγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Living / Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Γιατί, ακόμη κι αν νιώθουμε ή, έστω, δηλώνουμε φεμινιστές, δεν στρεφόμαστε προς μια πιο ηθική και φεμινιστική πορνογραφία; Υπάρχει, τελικά, κάποια ρεαλιστική εναλλακτική στον βόθρο του mainstream πορνό, κι αν ναι, ποια είναι;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Living / Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου, του ιστορικού Παναθηναϊκού Σταδίου των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (1896), υπάρχει ένα ακόμα στάδιο που έχει τη δική του πολύχρονη ιστορία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Διεθνή / Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Ο Guardian αγγίζει ένα θέμα το οποίο όπου και όποτε συζητηθεί -ακόμα και στην Ελλάδα- είναι αφορμή για σκληρές κόντρες ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν να γίνουν γονείς και σε εκείνους που δεν το αποφάσισαν ακόμη – ή δεν πρόκειται να το αποφασίσουν και ποτέ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δηλαδή για να καταλάβω κα Γιαννακάκη, το ίδιο είναι ο κουραμπιές που έχει βούτυρο και ζάχαρη με το μελομακάρονο που έχει ελαιόλαδο και μέλι. Και το ίδιο είναι τα γλυκά πάσης φύσεως με τα μήλα! Δεν εχω ακούσει όμως να μιλανε για καρκίνο από την υπερκατανάλωση μήλων ή αχλαδιών!
Ε καλά τώρα fpol, μπορείς ειλικρινά να φας ένα κιλό μήλα στην καθισιά σου; Δεν νομίζω!Ένα κιλό μελομακάρονα όμως; Γενικά ό,τι φυσικό και θρεπτικό μας είναι αδύνατον να το καταναλώσουμε σε υπερβολικές ποσότητες γιατί μας χορταίνει πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα πάσης φύσεως γλυκά που μόνο το λίγωμα μπορεί να σε συγκρατήσει κάπως (κι αυτό μπορεί να λυθεί με μια πορτοκαλάδα ή εναλλαγή γλυκού-αλμυρού). Η διαιτολόγος μιλάει καθαρά για την επίδραση της ζάχαρης, που την παίρνουμε βεβαίως και από τα μήλα.