ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κυνηγήστε τα κουνούπια- το θυμούνται και μετά σας αποφεύγουν, λένε οι επιστήμονες

Κυνηγήστε τα κουνούπια- το θυμούνται και μετά σας αποφεύγουν, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
2

Αν είστε «μαγνήτες» κουνουπιών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα κυνηγάτε, γιατί θα το θυμούνται και μετά θα σας αποφεύγουν, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε και τα σχετικά πειράματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ρίφελ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", μελέτησαν θηλυκά κουνούπια (Αedes aegyptii) και διαπίστωσαν ότι όταν αυτά συσχετίζουν την οσμή ενός ανθρώπινου σώματος με ένα δυσάρεστο ερέθισμα (π.χ. μια παλάμη που τα κυνηγά), τότε μαθαίνουν να αποφεύγουν αυτό τον άνθρωπο.

Μερικοί άνθρωποι όντως είναι οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών, κυρίως λόγω της μυρωδιάς τους.

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιος είναι «γλυκο-αίματος» (στα μάτια ή μάλλον στη μύτη των κουνουπιών), έχει ελπίδες να τη γλιτώσει, αρκεί να μην είναι καθόλου γλυκός στη συμπεριφορά του απέναντί τους.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ακριβώς τι προσελκύει ένα κουνούπι σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι άνθρωποι αποτελούνται ο καθένας από ένα μοναδικό μίγμα μοριακού κοκτέιλ, που περιλαμβάνει συνδυασμούς άνω των 400 χημικών ουσιών. Όμως τώρα ξέρουμε σίγουρα ότι τα κουνούπια αποφεύγουν όσους ανθρώπους καταφεύγουν σε αμυντικές συμπεριφορές» δήλωσε η ερευνήτρια Κλοέ Λαχοντέρ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια (Virginia Tech).

Τα κουνούπια Aedes aegyptii, εκτός από ενοχλητικά, είναι και εν δυνάμει επικίνδυνα, καθώς είναι φορείς μετάδοσης πολλών ασθενειών όπως του Ζίκα, του δάγκειου, του κίτρινου πυρετού κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσο άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ