Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από έφηβους παίρνει διαστάσεις επιδημίας, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. 

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου έγιναν τακτικοί χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσα στον τελευταίο χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

 

Αν και εισπνέουν σαφώς λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, οι «e-καπνιστές» συχνά εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης, η οποία είναι αποδεδειγμένα εθιστική. 

 

Έχοντας στη διάθεσή του τα ανησυχητικά δεδομένα, ο οργανισμός έδωσε διορία 60 ημερών σε πέντε μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων για να αποδείξουν ότι μπορούν να ελέγξουν την πώληση των προϊόντων τους, ώστε να μην καταλήγουν σε χέρια ανηλίκων. 

 

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, αν αποτύχουν είναι πιθανό να υποχρεωθούν να αποσύρουν από τα ράφια τα καπνικά με τεχνητές γεύσεις, που φαίνεται να προτιμούν οι μαθητές. 

 

Πέρα από τους κατασκευαστές, περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν και στους πωλητές των εν λόγω προϊόντων, με την υπηρεσία να έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές σε 1.100 καταστήματα, σχετικά με την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά. 

 

Σε 131 περιπτώσεις επιβλήθηκαν ήδη βαρύτατα πρόστιμα. 

 

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πεθαίνουν περίπου 480.000 άτομα από προβλήματα που συνδέονται άμεσα με το τσιγάρο και οι αρχές φοβούνται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο εισάγει στην «κακή συνήθεια», τους νέους που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα νικοτίνη. 

 

Η JUUL Labs, μία από τις 5 κατασκευάστριες εταιρείες που καλούνται να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα διαβεβαίωσε με επιστολή τους αρμόδιους φορείς ότι «θα είναι μέρος της λύσης, ώστε να μην καταλήγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα χέρια ανηλίκων». 

 

Με πληροφορίες από New York Times