Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι - Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι - Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου Facebook Twitter
0

Η στάση που επιλέγουμε συνειδητά - ή και ασυνείδητα - για να κοιμηθούμε, συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του κορμιού μας, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ύπνου. 

Σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιων πόνων, η στάση του ύπνου είναι βασική για την αντιμετώπιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

Μία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στις ΗΠΑ από το 2015, υπολόγιζε πως τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνιους πόνους και, στην πλειονότητά τους, δεν φροντίζουν να κοιμούνται στη βέλτιστη στάση για το σώμα τους. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι περισσότεροι προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι, αν και οι ορθοπεδικοί προειδοποιούν πως αυτή η θέση είναι πιθανό να προκαλέσει πόνους στους ώμους και στους μηρούς. 

Ο ύπνος στο πλάι από τη δεξιά πλευρά, συνδέεται συχνά και με το αίσθημα «καψίματος» στο στήθος, επειδή χαλαρώνει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν υγρά από το στομάχι στον οισοφάγο. 

Όσοι κοιμούνται πάνω στην αριστερή τους πλευρά έχουν λιγότερα προβλήματα, καθώς σε αυτή τη στάση η δίοδος από το στομάχι κλείνει καλύτερα. 

Η καθηγήτρια ιατρικής του κολεγίου «Άλμπερτ Άινσταϊν», Σέλμπι Χάρις, που είναι ειδική σε ζητήματα ύπνου, υπογραμμίζει πως όσοι ξυπνούν με πόνους στο σώμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν στάση. 

Κατά την ίδια, εξίσου σημαντική με τη θέση είναι και η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού που θα υποστηρίζει το κεφάλι αποσβένοντας την τάση από τους ώμους. 

Μετά από έναν ολονύκτιο ύπνο στο πλάι πάντως, είναι πιο πιθανό να έχουμε πόνους και «μυρμηγκιάσματα» σε κάποιο άκρο μας.

Ωστόσο οι όποιες ενοχλήσεις από τον ύπνο στο πλάι δεν είναι τίποτα μπροστά στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο ύπνος μπρούμυτα. Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα στρίβουν πολύ το κεφάλι τους για να αναπνεύσουν με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τον αυχένα τους, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα για πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις. 

Για όσους έχουν συνηθίσει να κοιμούνται μπρούμυτα, η Χάρις συνιστά ένα πιο λεπτό μαξιλάρι, ώστε να μειώνεται η τάση στον αυχένα. Άλλοι γιατροί συμβουλεύουν την τοποθέτηση ενός ακόμα μαξιλαριού στο κούτελο, ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή από την μύτη και το στόμα χωρίς να στραβώνει ο λαιμός. 

Το προτιμότερο πάντως θα ήταν να μάθουν να κοιμούνται ανάσκελα. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μόνο το 8% των ανθρώπων κοιμούνται ανάσκελα, παρά το γεγονός πως αυτή θεωρείται η ιδανική στάση για την αντιμετώπιση των χρόνιων σωματικών πόνων και του καψίματος στο στομάχι. 

Ωστόσο η Χάρις προειδοποιεί πως αυτή η στάση δεν ενδείκνυται για όσους ροχαλίζουν. Για τους υπόλοιπους όμως, η καθηγήτρια επιμένει πως πρόκειται για την καλύτερη επιλογή, ειδικά αν συνδυαστεί και με ένα δεύτερο μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. 

Με πληροφορίες από Popular Science

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 14.9.2018

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM