Fuck FIFA!

Fuck FIFA! Facebook Twitter
11

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Με συνολικό κόστος που ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Βραζιλιάνοι έχουν κάθε λόγο να εξοργίζονται με το επερχόμενο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στην χώρα τους, από την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουνίου.

 

Θεαματικές διοργανώσεις σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχονται και φεύγουν αφήνοντας πίσω τους μία εφήμερη λάμψη, υποτιθέμενα τουριστικά οφέλη, και στάδια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που μένουν τις περισσότερες φορές ανεκμετάλλευτα.

 

Από την άλλη, θεμελιώδεις σχολικές αλλά και νοσοκομειακές υποδομές  υπολειτουργούν ή ακόμα και λείπουν εντελώς από πολλά μέρη της Βραζιλίας,  η οποία μαστίζεται από την φτώχεια και την εγκληματικότητα.

 

Επώνυμοι αλλά κυρίως ανώνυμοι street artists διαμαρτύρονται στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο, φωτίζοντας την υποκρισία της μεγαλύτερης γιορτής ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

Fuck FIFA! Facebook Twitter

 [ via ]

 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι πλέον πίνουν Negroni;

Ο επόμενος κόσμος / Γιατί όλοι πλέον πίνουν Negroni;

Η Δώρα Μάστορα συζητά με τους Brand Ambassadors του Campari, Κυριάκο Κουτρουμπή και Βασίλη Κοτζαμπασόπουλο, καθώς και τέσσερις bartenders για το Negroni Week, την μακρά ιστορία του νο.1 κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο αλλά και όσα χρειάζονται για να φτιαχτεί το τέλειο Negroni.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Προσωπικά έτριβα τα μάτια μου όταν είχα μάθει ότι η Βραζιλία ανέλαβε τη διοργάνωση δύο κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, με μόλις δύο χρόνια απόσταση μεταξύ τους. Καλά, σκέφτηκα, δεν έμαθε κανείς τίποτε από 'μας; Κι αν εμείς αναλάβαμε την ολυμπιάδα σε μια περίοδο που μια φαινομενική (όπως απεδείχθη, εντελώς φαινομενική) ευημερία μας έδινε την ψευδαίσθηση της ανθούσας οικονομίας. Η Βραζιλία όμως, παρά τα όποια αναπτυξιακά βήματα, δεν είχε καθόλου ξεφύγει από τις εικόνες εξαθλίωσης στις άπειρες φαβέλες. Ειδικά όταν ανέλαβαν τους Ολυμπιακούς του 2016, έχοντας ήδη στις πλάτες του την διοργάνωση του Μουντιάλ, εγώ περίμενα να ξεχυθούν στους δρόμους ουρλιάζοντας "Πάρτε τα νέα βάρη από τους ώμους μας, τρελάρες!". Αντ'αυτού, ξεχύθηκαν χορεύοντας & πανηγυρίζοντας (και αφήνοντάς με τελείως... χαζή).Δεν ξέρω πόσες ήταν οι φωνές της λογικής που προειδοποιούσαν για τα υπέρογκα βάρη και την αβέβαιη ανταποδοτικότητά τους. Δεν ξέρω πόσο δυνατές ήταν, δεν ξέρω πότε ξεκίνησαν. Μη ζώντας στη Βραζιλία, ξέρω μόνο ότι στον έξω κόσμο οι φωνές αυτές φάνηκε ότι απέκτησαν μεγάλη δυναμική μόλις μερικές εβδομάδες πριν το εναρκτήριο γκολ!Και ερωτώ: Ποιο το νόημα των διαμαρτυριών τώρα πια; Όχι απλώς το Μουντιάλ δεν γίνεται να αναβληθεί/καταργηθεί/δοθεί αλλού, αλλά ακόμη κι αν γινόταν, τι θα πετύχαιναν; Να έχουν κάνει όλα τα έξοδα και να μην επωφεληθούν καθόλου από τα έσοδα! Και πιστεύω ότι όλος ο θόρυβος που γίνεται μόνο κακό μπορεί να κάνει, αφού ίσως ωθήσει σε μερικό μποϊκοτάζ των αγώνων, το οποίο πλέον απλώς θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.Κοινώς, η Βραζιλία δεν έπρεπε να αναλάβει το Μουντιάλ. Τόσο απλά. Αλλά όταν μας μένουν λίγες μόνο μέρες, ο μόνος δρόμος είναι προς τα εμπρός! Δεν ξέρω αν υπάρχει νόημα να προσπαθήσουν να δώσουν τουλάχιστον αλλού τους Ολυμπιακούς (ξέρω πχ. ότι η Μελβούρνη προσφέρθηκε να τους αναλάβει). Δεν ξέρω αν τα έξοδα που έχουν ήδη γίνει ξεπερνούν τα έξοδα που μένει να γίνουν, και τί εν τέλει συμφέρει. Όμως για το Μουντιάλ είναι πλέον αργά. Η οποιαδήποτε διαμαρτυρία μοιάζει με αυτό που οι Άγγλοι λένε "crying over spilt milk".
Τις αρνητικές τις σέβομαι, αλλά θα ήθελα να βρεθεί και κάποιος να μου εξηγήσει σε τι θα βοηθηθούν οι φτωχοί βραζιλιάνοι αν πχ σήμερα απλώς αποφασιζόταν ότι δεν πραγματοποιηθεί το Μουντιάλ. Και εν γένει, τι θα κερδίσουν από την αρνητική διαφήμιση.
Μην ψάχνεις λογική στις θετικές και αρνητικές ψήφους, την γνώμη σου λες δεν κάνουμε διαγωνισμό ψήφων, όσο για την απάντηση σου, μάλλον θα κερδίσουν τις φαβέλες που θα άδειαζε η BOPE.Όσον αφορά το αρχικό σχόλιο, συμφωνώ απολύτως, αφού το ανέλαβαν, ας το φέρουν εις πέρας, λογικά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας και θα βοηθήσει να αναδειχτούν τα προβλήματα της.
Μα δε με ενδιαφέρει να "κερδίσω ψήφους", αλλά να ακούσω έναν αντίλογο με επιχειρήματα, εσύ ας πούμε λες κάτι που βγάζει λογική, όχι απλή αντίδραση. Πάντως για φάσεις όπως η πρόσφατη, όπου ο πόλεμος με τους ναρκεμπόρους αιματοκύλησε μια φαβέλα στο Ρίο, το πρόβλημα πιστεύω εντοπίζεται στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας και τις αθέμιτες πρακτικές της. Δλδ το να ωθήσει το Μουντιάλ σε προσπάθειες για αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι κακό. Κακό είναι: 1. το ότι τόσο καιρό το άφηναν απλώς ανέγγιχτο, και πλέον προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις 2. το ότι υπάρχει αποδοχή της αστυνομικής βίας από την ηγεσία.
Τις περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε αυτές τις χώρες ας μην τις κρίνουμε, εμείς που βρισκόμαστε έναν ωκεανό μακριά. Θεωρώ ότι η αστυνομία είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα των περιωχών αυτών αλλά και στο επίπεδο διαφθοράς τους. Θα σου πρότεινα να δεις και τις δύο ταινίες "Tropa de Elite" που περιγράφουν την κατάσταση στην Βραζιλία (δεν είναι φυσικά δημοσιογραφικά ντοκυμανταίρ αλλά πιστεύω ότι παίρνεις μια εικόνα -προσοχή έχουν σκληρές σκηνές).Εκεί όμως που θα συμφωνήσουμε είναι στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας αφήνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη μέχρι να χρειαστεί να επιδείξουν μια διεθνή εικόνα (Μουντιάλ κ.α.). Τότε κάνουν ότι παίρνουν μέτρα.
@IrisΗ αστυνομική βία κατευθύνεται από την κυβέρνηση.Εδώ μιλάμε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων,εκεί είναι στ΄αλήθεια μια χώρα δύο ταχυτήτων.Κατάλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό..
Φίλε bagleΌπως αντιλαμβάνεσαι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες τι συμβαίνει στην Βραζιλία. Οκ ξέρουμε ότι υπάρχει φτώχεια, διαφθορά, φαβέλες και άλλα τέτοια αλλά τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε. Όπως φαίνεται όμως, είσαι μεγάλος γνώστης των πραγμάτων. Μίλησε μας για τις εμπειρίες σου στις φαβέλες στο Σάο Πάολο, θέλουμε να μάθουμε από εσένα.
@Double HelixΤελικά δεν απάντησες σε ποιούς να αναδειχθούν τα προβλήματα.Ξεπερνώντας την ειρωνία,θα σου πω το εξής,περιμένεις από ένα μουντιάλ για να μάθεις για την κατάντια μιας κοινωνίας;Ολοι ξέρουν τι συμβαίνει εκεί πέρα και όποιος δεν ξέρει δεν έχει σημασία κι αν μάθει.Αναρωτιέμαι πάντως γιατί σου φαίνεται αόριστη η πληροφορία ότι υπάρχει κόσμος που ζει σε παραγκούπολη με μισό δολάριο τη μέρα.Την ίδια στιγμή που υψώνονται ουρανοξύστες παραδίπλα.Από μένα περιμένεις να σου εξηγήσω τι σημαίνει γκέτο;
Φίλε bagle Νομίζω ότι το παιχνίδι της ειρωνείας το ξεκίνησες εσύ και όχι εγώ. Απαντώντας όμως στις ερωτήσεις σου θα σε έλεγα ότι ναι περιμένω από ένα Μουντιάλ για να μάθω αναλυτικότερα και με λεπτομέρειες τι συμβαίνει στην Βραζιλία. Τις φαβέλες και την φτώχια τις γνωρίζω αλλά όχι τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Εκτος φυσικά και αν εννοείς το γενικο και αόριστο "οι κακές κυβερνήσεις φταίνε, οι εταιρείες, η εκκλησία κ.α." οπότε χαίρω πολύ. Επίσης εξήγησε μου τι σημαίνει γκέτο.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ