Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους

Έρευνα: Η κοινωνικότητα των σκύλων οφείλεται και στα γονίδιά τους Facebook Twitter
0

Πέντε γονίδια του σκύλου μπορεί να εξηγούν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο συντροφιάς που εξημέρωσε ο άνθρωπος, πριν από 15.000 χρόνια. Στη συνέχεια προσαρμόστηκε στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως αναπτύσσοντας την κοινωνικότητά του.


Ο Περ Γένσεν και οι συνάδελφοί του, του πανεπιστημίου Λίνκεπινγκ της Σουηδίας, μελέτησαν τη συμπεριφορά 500 μπιγκλ. Μπροστά στον κάθε σκύλο τοποθετήθηκαν τρία δοχεία με λιχουδιές. Για να τις γευτούν, έπρεπε να σηκώσουν τα καπάκια των δοχείων. Όμως το ένα δοχείο ήταν σφραγισμένο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τότε ότι ορισμένοι σκύλοι στρέφονταν στους ανθρώπους που βρίσκονταν στον χώρο και τους κοίταζαν στα μάτια, προφανώς για να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Να σημειωθεί πως ο λύκος, ο πρόγονος του σκύλου, προσαρμόστηκε ώστε να λύνει το πρόβλημα μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων.


Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν το γονιδίωμα των μπιγκλ για να βρουν και να εντοπίσουν το γονίδιο που σχετίζεται με αυτή τη συμπεριφορά. Βρήκαν έτσι πέντε μεταλλάξεις.


"Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γονίδια τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς των σκύλων μετά την εξημέρωσή τους", εξήγησε ο Γένσεν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια αυτά ίσως μεταλλάχθηκαν μετά την εξημέρωση του σκύλου, πιθανόν όμως να υπάρχουν και στους λύκους, αλλά να εμφανίζονται πιο σπάνια.

Οι πρώτοι σκύλοι που εξημερώθηκαν προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από λύκους που είχαν ήδη τη μετάλλαξη αυτή, η οποία κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά. Έτσι, 15.000 χρόνια αργότερα, είναι λογικό να είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους σκύλους παρά στους λύκους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ