Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη Facebook Twitter
2

Οι έγκυοι που τρώνε πολλά ψάρια, ιδίως λιπαρά, έχουν μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που υπάρχουν στα ψάρια) κατά το πρώτο δεύτερο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσους έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Σγιουρντούρ Όλσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βιοϊατρικό περιοδικό EBioMedicine, μελέτησαν στοιχεία για 376 γυναίκες που γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- 348 εγκύους που γέννησαν κανονικά.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης από όλες τις γυναίκες έδειξε ότι η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των EPA και DHA που υπάρχουν πρωτίστως σε ορισμένα ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα) και άλλα θαλασσινά, σχετίζεται στενά με το χρόνο του τοκετού.

Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα των ωμέγα-3, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης ενός μωρού. Το γιατί αυτό συμβαίνει, δεν είναι σαφές. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα αυξημένα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Μετά από αυτό, οι επιστήμονες συμβούλευσαν τις εγκύους -έπειτα και από συνεννόηση με το γιατρό τους- να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ανάπτυξης και υγείας. Οι ακριβείς αιτίες του πρόωρου τοκετού συχνά είναι άγνωστες.

Σε μερικές περιοχές της Γης όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση ψαριών, φαίνεται οι κυήσεις να διαρκούν περισσότερο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να γίνουν μελέτες πάνω στη σχέση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τον πρόωρο τοκετό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Radio Lifo / Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Όμως, τελικά μας κάνει τόσο κακό όσο νομίζουμε; Και τι ισχύει με τα υποκατάστατα της; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Η κατανάλωση των λιπαρών ψαριών ωστόσο πρέπει να περιορίζεται λόγω του ότι είναι πιθανόν να είναι μολυσμένα. Ο ξιφίας καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους. Ο τόνος να περιορίζεται σε δυο κομμάτια ή τέσσερις μικρές κονσέρβες την εβδομάδα λόγω της πιθανότητας να περιέχει υδράργυρο. Ο σολομός τα ίδια λόγω διοξινών. Γενικά δυο λιπαρά ψάρια την εβδομάδα είναι ασφαλή. Υπάρχουν και τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων.Ο καπνιστός σολομός είναι ασφαλής.Ή τουλάχιστον αυτά είναι τα επίσημα δεδομένα στην Ανγκλετέρα.https://www.nice.org.uk/guidance/qs98/chapter/quality-statement-1-healthy-eating-in-pregnancy