ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Επιστήμονες βρήκαν πως οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο αλλάζουν αμέσως τον εγκέφαλο

Επιστήμονες βρήκαν πως οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο αλλάζουν αμέσως τον εγκέφαλο Facebook Twitter
0


Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια κεφαλιά με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλό του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, που διαπίστωσε ότι κεφαλιές ίσον χειρότερη μνήμη.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό EbioMedicine, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να χτυπούν κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο.


Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήσαν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.


«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», δήλωσε η βρετανή επιστήμονας.


Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια και συνεχώς βαράνε κεφαλιές. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ