Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο

Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
0
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Το έργο έχει τίτλο "No land for the poor" και, όπως γράφει, είναι αφιερωμένο στον φτωχό και στον άστεγο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο...


Ο WD έχει γεννηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας κι έχει πτυχία στις Καλές και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνή βιβλία-συλλογές για το street art. Εδώ και μία σχεδόν δεκαετία ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.


O Wild Drawing ή WD, όπως είναι γνωστός στον «δρόμο», είναι από τους πιο δημοφιλείς και αξιόλογους street καλλιτέχνες – βάφει εξωτερικές επιφάνειες από το 2000. Στην Αθήνα τα έργα του είναι πολύ χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα. Τελευταία φτιάχνει κυρίως μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με συνδυασμό ρολού και σπρέι. Η πιο πρόσφατη είναι ένα από τα πιο όμορφα και έντονα συναισθηματικά murals που έχουν εμφανιστεί τελευταία σε αθηναϊκό τοίχο, το έργο του «No land for the poor» στη γωνία Εμμ. Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια. «Το έργο έχει τίτλο "No land for the poor"», λέει, «και, όπως γράφει, είναι αφιερωμένο στον φτωχό και στον άστεγο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο("Dedicated to the poor and homeless here and around the globe"). Οι άστεγοι δεν είναι αόρατοι, είναι άνθρωποι. Και τώρα, πια, με τόση ανεργία και φτώχεια, πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε αυτήν τη θέση. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε την αύξηση των νεο-αστέγων τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα... Ζω μία περίπου δεκαετία στην Αθήνα και, ναι, τη γνώρισα στις καλές της στιγμές. Οι άνθρωποι έχουν βιώσει καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, μέσα σε πολύ μικρό, συγκριτικά, χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε όλους: τεράστια ποσοστά ανεργίας, συλλογική κατάθλιψη, αυτοκτονίες, άνοδος του νεοναζισμού. Ευτυχώς, όμως, έχει δημιουργηθεί και ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών δομών αλληλεγγύης που αποτελούν μια όαση πραγματικής βοήθειας και ελπίδας για την κοινωνία.

Πάντα υπάρχει χώρος για τέχνη, πόσο μάλλον σε κρίσιμες και σκληρές περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε την τελευταία πενταετία. Η τέχνη ανθίζει στα δύσκολα και βάζει το δικό της κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας.


Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όλοι το βιώνουμε, και δεν έχει τελειώσει. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο ζοφερά. Μου αρέσει η Αθήνα και όλο αυτό το "γλυκό" χάος που τη χαρακτηρίζει, λειτουργεί πολύ δημιουργικά για μένα και με εμπνέει. Αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, νομίζω πια πως όλα τα σενάρια, "μένω-φεύγω", είναι πιθανά για πολύ κόσμο.


Πάντα υπάρχει χώρος για τέχνη, πόσο μάλλον σε κρίσιμες και σκληρές περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε την τελευταία πενταετία. Η τέχνη ανθίζει στα δύσκολα και βάζει το δικό της κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι καλλιτέχνες έχουν οικονομικές απολαβές από αυτήν τη συνεισφορά, το αντίθετο μάλιστα. Για παράδειγμα, τα υλικά για το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα όσα κάνω, τα πληρώνω ο ίδιος, είναι non sponsored projects, σαν την πλειονότητα των έργων που βλέπουμε στους δρόμους. Το αναφέρω αυτό γιατί ο κόσμος συχνά πιστεύει ότι κάποιος άλλος πληρώνει. Τους είναι αδιανόητο και τρελό να βάζεις από την τσέπη σου και να δουλεύεις τζάμπα, ώρες στη ζέστη ή στο κρύο, για να κάνεις κάτι στον δρόμο που δεν σου αποφέρει τίποτα οικονομικά και που αύριο ίσως να μην υπάρχει».

Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter


Περισσότερα για τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στο www.wdstreetart.com και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.


Το έργο «No land for the poor» βρίσκεται στη γωνία Εμμ. Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ