Τι είναι το ski bike και γιατί δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να γλυστράς στο χιόνι

Τι είναι το ski bike και γιατί δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να γλυστράς στο χιόνι Facebook Twitter
0

 

—Τι είναι το ski bike;
To ski bike είναι είναι ένα «ποδήλατο» που, αντί για ρόδες, έχει πέδιλα του ski και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να κατεβαίνει μια χιονισμένη πλαγιά. Σήμερα συναντάμε πολλούς τύπους skibike στην αγορά παγκοσμίως. Υπάρχουν αυτά που εξ αρχής έχουν σχεδιαστεί γι' αυτήν τη χρήση και υπάρχουν και αυτά στα οποία έχει γίνει μετατροπή ενός κανονικού ποδηλάτου σε skibike με κάποιο kit μετατροπής, είτε έτοιμο αγορασμένο, είτε ιδιοκατασκευή.


Η ιδέα του ski bike είναι πολύ παλιά. Στο Διαδίκτυο βρίσκεις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μετακίνησης στις Άλπεις γύρω στο 1850, ενώ η πρώτη πατέντα κατοχυρώθηκε το 1892.

—Πού ξεκίνησε η ιδέα και πότε;
Η ιδέα του ski bike είναι πολύ παλιά. Στο Διαδίκτυο βρίσκεις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μετακίνησης στις Άλπεις γύρω στο 1850, ενώ η πρώτη πατέντα κατοχυρώθηκε το 1892. Κατασκευάστηκαν διάφορα μοντέλα στην πορεία. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ταινία Ski-Birds της MGM το 1939. Το 1949 ο Αυστριακός Engelbert Brenter κατοχυρώνει την πατέντα για το «sit-ski». Η ανάπτυξη συνεχίστηκε κατά τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, με τον πρώτο αγώνα να διοργανώνεται στο Obertauern της Αυστρίας το 1954, ενώ το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε το 1967. Στην Αμερική αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του '60 και του '70, με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στο Mount Rose της Νεβάδα το 1971 – έκτοτε η ανάπτυξη συνεχίζεται. Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους εργαζομένους στα χιονοδρομικά κέντρα, καθότι το κόστος των σκι, τόσο του εξοπλισμού όσο και της εκμάθησης, ήταν αρκετά υψηλό εκείνα τα χρόνια.

Εδώ στην Ελλάδα ήρθε σχετικά πρόσφατα, με το άθλημα να μετρά λίγα μόλις χρόνια. Προσωπικά, το ξεκίνησα φέτος, αφού έφτιαξα το ski bike μου, ενώ η παρέα με την οποία το ξεκινήσαμε κάνει τα δύο τελευταία χρόνια. Το δικό μου το έφτιαξα αξιοποιώντας τα διάφορα εξαρτήματα που μου είχαν μείνει από αλλαγές που είχα κάνει στα ποδήλατά μου. Αρχικά, ήθελα να στήσω ένα ποδήλατο dirt ( για άλματα κ.λπ.), γι' αυτό και είχα μαζέψει τα ανταλλακτικά. Στη συνέχεια, αφού προχώρησα την ιδέα του ski bike, το έστησα έτσι και αυτήν τη στιγμή έχω ουσιαστικά 2 σε 1, καθώς με το τέλος της χειμερινής σεζόν τού βάζω τις ρόδες, τα φρένα και τη μετάδοση (πεταλιέρα, σασμάν κ.λπ.) κι έχω ένα κανονικό ποδήλατο.

—Πόσοι ασχολούνται στην Ελλάδα με αυτό;
Δύσκολο να σου πω, γιατί ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει. Εγώ γνωρίζω καμιά εικοσαριά άτομα, αλλά είναι σαφώς πολλοί περισσότεροι. Η ιδέα έχει μπει σε πολλούς, ο κόσμος το βλέπει και το μαθαίνει, οπότε εξαπλώνεται, με ιδιαίτερη απήχηση στους αθλητές του mountain bike, και ιδιαίτερα όσους κάνουν downhill (κατάβαση), μιας και είναι πιο εξοικειωμένοι με την ιδέα τού να κατεβαίνουν μια πλαγιά με ταχύτητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τι είναι το ski bike και γιατί δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να γλυστράς στο χιόνι Facebook Twitter

—Ποια είναι τα μειονεκτήματα-πλεονεκτήματα σε σχέση με το σκι ή το snowboard;
Θα ξεκινήσω με τα πλεονεκτήματα, που είναι πιο πολλά για μένα:


1. Είναι πιο εύκολο να μάθεις. Χρειάζεσαι λιγότερη ώρα για να βρεις τον τρόπο οδήγησης.


2. Μπορούν να το κάνουν όλοι, γιατί όλοι ξέρουν ποδήλατο.


3. Δεν προϋποθέτει γνώσεις ski ή snowboard.


4. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Όλοι έχουν ένα ποδήλατο, που μπορεί να μετατραπεί σε ski bike, ακόμα κι εκείνοι που το 'χουν στην αποθήκη και δεν το χρησιμοποιούν. Σαφώς, ένα ποδήλατο κατάβασης σε βοηθά περισσότερο, αλλά μετατροπή μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε ποδήλατο.


5. Ακόμα κι ένα καλό και πλήρες kit μετατροπής είναι πιο οικονομικό από το να αγοράσεις ένα πλήρες σετ ski ή snowboard.


6. Βοηθάει πολύ, ως προπόνηση, κάποιον που κάνει ποδήλατο και mountain bike.


7. Η μέση, τα γόνατα κ.λπ. υφίστανται λιγότερη καταπόνηση.


8. Δεν έχει όριο ηλικίας.

Τα αρνητικά:


1. Δυσκολεύεσαι αρκετά στο εκτός πίστας, εκεί όπου το χιόνι είναι βαθύ και αφράτο.


2. Δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα ski bikes προς ενοικίαση στα μαγαζιά με είδη χιονοδρομίας.


3. Επειδή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα, θέλει λίγο ψάξιμο όσον αφορά κατασκευαστές ski bike ή kit μετατροπής.

Περισσότερο μου αρέσει η ταχύτητα, η αίσθηση που σου δίνει όταν γλιστράει στο χιόνι.

—Πώς το ανεβάζεις στους αναβατήρες;
Στους αναβατήρες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στους εναέριους (καρεκλάκια) απλώς το 'χεις μπροστά σου, κάθεσαι, το κρατάς, κατεβάζεις την ασφάλεια κι έφυγες, Στους συρόμενους (πιατάκι, άγκυρα) είναι ακόμα πιο απλό. Κάνεις ακριβώς ό,τι και ένας skier: βάζεις το πιατάκι ανάμεσα στα πόδια, ανεβαίνεις στο ski bike και σε τραβάει. Κι επειδή κάνω χρόνια και snowboard, μπορώ να σου πω ότι προσωπικά ανεβαίνω πιο ξεκούραστα με το ski bike παρά με το snowboard.

—Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό;
Η ταχύτητα, η αίσθηση που σου δίνει όταν γλιστράει στο χιόνι. Μου αρέσει ότι με βοηθάει ως προπόνηση στο ποδήλατο, γιατί μαθαίνεις να χειρίζεσαι το ποδήλατο σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης (σαθρό έδαφος, λάσπη). Γενικά, μου αρέσει που είναι κάτι το διαφορετικό.

Τι είναι το ski bike και γιατί δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να γλυστράς στο χιόνι Facebook Twitter
Τι είναι το ski bike και γιατί δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να γλυστράς στο χιόνι Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ