Τι έχει καταλάβει λάθος η Gen Z σε σχέση με τα αντηλιακά;

Τι έχει καταλάβει λάθος η Gen Z σε σχέση με τα αντηλιακά; Facebook Twitter
Φαίνεται ότι οι νέοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν απολαμβάνουν τον ήλιο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ επιβεβαιώνουν μια ανησυχητική τάση: Φαίνεται ότι οι νέοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν απολαμβάνουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 28% των νέων ενηλίκων δεν πιστεύει ότι ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται με το μαύρισμα. Μάλιστα, το 37% του δείγματος δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντηλιακό μόνο όταν δέχεται πιέσεις από τον κοινωνικό περίγυρο. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, από 18 έως 26 ετών.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Καρκίνου Orlando Health, το 14% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών πιστεύει στον αστικό μύθο ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Παρόλο που οι έρευνες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να καταγράψουν συνολικά τις συμπεριφορές της Gen Z, τα συμπεράσματά τους επιβεβαιώνονται και από γιατρούς, οι οποίοι δηλώνουν πως πράγματι παρατηρούν τεράστια κενά γνώσεων γύρω από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό ανάμεσα στους νεότερους ασθενείς τους.

Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Gen Z. «Υπάρχει πάντα η συνιστώσα των νέων ανθρώπων που λειτουργούν ως νέοι άνθρωποι», δηλώνει η Melissa Shive, δερματολόγος στο UCI Health στο Irvine της Καλιφόρνια. Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1986 και 1996 διαπίστωσε ότι οι τότε 18 έως 24 ετών (που τώρα είναι μεσήλικες) ήταν πιο πιθανό από τους μεγαλύτερους ενήλικες να επισκέπτονται solarium και να παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Η Shive προσθέτει ότι συχνά οι νέοι ενήλικες δεν γνωρίζουν πώς μοιάζει ο καρκίνος του δέρματος αλλά και πώς να προστατευτούν από αυτόν. Σύμφωνα με την ίδια, ένας νεαρός ασθενής της δεν γνώριζε καν ότι το μαυρισμένο δέρμα και οι φακίδες αποτελούν σημάδια υπερέκθεσης στον ήλιο.

Η δρ. Heather Rogers, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεαρούς ασθενείς της αναφέρουν τώρα ότι επισκέπτονται και solarium. Η υπεριώδης ακτινοβολία –είτε από το solarium είτε από το άμεσο ηλιακό φως– μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Φαίνεται όμως ότι ούτε οι μεγαλύτεροι ενήλικες που συμμετείχαν στις πρόσφατες έρευνες είχαν τέλειες γνώσεις γύρω από τη σωστή χρήση αντηλιακού. Πιο συγκεκριμένα, το 17% των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα της AAD δεν γνώριζε επίσης ότι το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Η Gen Z είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην παραπληροφόρηση σχετικά με τη σωστή χρήση αντηλιακού και τον καρκίνο του δέρματος, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok. Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση του Orlando Health διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η ενυδάτωση αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ στην έρευνα της AAD πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών πίστευε ότι ένα «ελαφρύ» μαύρισμα μπορεί να αποτρέψει τη μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο.

Τελικά, πώς μπορείτε να προστατέψετε σωστά το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Μείνετε στη σκιά

Εάν χρειάζεται να παραμείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε αναζητήστε ένα σκιερό καταφύγιο. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος.

Φορέστε ρούχα που καλύπτουν καλά το σώμα

Τα μακριά παντελόνια και οι μακρυμάνικες μπλούζες, όπως και τα καπέλα με φαρδύ γείσο, είναι μια καλή λύση, ειδικά εάν είναι από υλικά που έχουν συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εφαρμόστε γενναίες ποσότητες αντηλιακού και ανανεώστε το

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή κρύο, γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Το ιδανικό αντηλιακό είναι τουλάχιστον SPF 30 και φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος». Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, τις UVA και τις UVB. Εφαρμόστε το αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Αν είστε έξω, θα πρέπει να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

Ελέγξτε το δέρμα σας

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή οι δερματολόγοι μπορούν να εξετάσουν το δέρμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων. Ωστόσο, αν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη ελιά –ασύμμετρη, με ανομοιόμορφο περίγραμμα ή ασυνήθιστο χρώμα– πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

Σκεφθείτε την προστασία του δέρματός σας ως επένδυση

Όσο περισσότερο θωρακίζετε το δέρμα σας όταν είστε νέοι, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είστε από τον καρκίνο του δέρματος και από τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο αργότερα στη ζωή σας.

Με στοιχεία από «The New York Times»

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM