Θλιμμένη ενηλικίωση: το να μεγαλώνεις χωρίς να μπορείς να ορίσεις τη ζωή σου

Θλιμμένη ενηλικίωση: το να μεγαλώνεις χωρίς να μπορείς να ορίσεις τη ζωή σου Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
3

Μία από τις αγαπημένες ελληνικές κλισέ μομφές σε όποιον δεν έχει καταφέρει να εγκαταλείψει την πατρογονική εστία και να ανοίξει μόνος του σπίτι (και να αναλάβει υποχρεώσεις) είναι εκείνο το αμίμητο «βρε, στο εξωτερικό, τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι στα 18 τους και τα βγάζουν πέρα μόνα τους».

Αυτήν την ατάκα καλά θα κάνουν να την εγκαταλείψουν όσοι τη χρησιμοποιούσαν και όχι μόνο επειδή τα τελευταία χρόνια η κρίση, η ανεργία και οι πενιχρότατοι μισθοί έστειλαν πολλούς από εμάς – και 40άρηδες – ξανά στο πατρικό, στο σπίτι της μαμάς ή ακόμη και στο σπίτι των παππούδων, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα.

Γιατί; Γιατί τώρα πια και στο εξωτερικό – και κυρίως στις ΗΠΑ – παρατηρείται αυτού του είδους η «θλιμμένη ενηλικίωση», το να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι, να έχεις δικαίωμα ψήφου, η κοινωνία και το επίσημο κράτος να σε αντιμετωπίζει ως ενήλικο ον, με υποχρεώσεις, αλλά εσύ να μην μπορείς να ξεκολλήσεις από το σπίτι, να δοκιμάσεις τις πρώτες σοβαρές υπευθυνότητες της ενήλικης ζωής: το να αγοράσεις ή έστω να νοικιάσεις δικό σου σπίτι και το να μπορείς να υπάρξεις, χωρίς καμία βοήθεια, οικονομικά ανεξάρτητος.

«Θλιμμένη ενηλικίωση»: το να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι, να έχεις δικαίωμα ψήφου, η κοινωνία και το επίσημο κράτος να σε αντιμετωπίζει ως ενήλικο ον, με υποχρεώσεις, αλλά εσύ να μην μπορείς να ξεκολλήσεις από το σπίτι, να δοκιμάσεις τις πρώτες σοβαρές υπευθυνότητες της ενήλικης ζωής: το να αγοράσεις ή έστω να νοικιάσεις δικό σου σπίτι και το να μπορείς να υπάρξεις, χωρίς καμία βοήθεια, οικονομικά ανεξάρτητος.

Τι σημαίνει να είσαι ενήλικος, αναρωτιέται και η Deborah Copaken, επιτυχημένη συγγραφέας, δημοσιογράφος και πλέον σεναριογράφος, γεννηθείσα το '66 και πάρα πολύ προβληματισμένη – σύμφωνα με άρθρο της – για το μέλλον των παιδιών της και κάθε παιδιού που στα 20 του αντιμετωπίζεται ως πολίτης που ψηφίζει, ωστόσο και ως άνθρωπος με κουτσουρουμένα φτερά, πριν καν προλάβει να βγει από το σπίτι, πριν καν τελειώσει το κολέγιο. Μας θυμίζει κάτι;

Θλιμμένη ενηλικίωση: το να μεγαλώνεις χωρίς να μπορείς να ορίσεις τη ζωή σου Facebook Twitter
"Εκείνο που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι τα παιδιά μου, που βρίσκονται σε ηλικία ψήφου, θα βγουν από το κολέγιο χρεωμένα, θα "στριμωχτούν" στην αγορά εργασίας – αν είναι αρκετά τυχερά για βρουν μία δουλειά – θα βρεθούν με απελπιστικά στάσιμους μισθούς στα μεσοπέλαγα της μεσαίας τάξης που εξαφανίζεται. Όλο αυτό θα τους στερήσει δύο παραδοσιακά ορόσημα της ενηλικίωσης τους", λέει η Copaken

«Εκείνο που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι τα παιδιά μου, που βρίσκονται σε ηλικία ψήφου, θα βγουν από το κολλέγιο χρεωμένα, θα "στριμωχτούν" στην αγορά εργασίας – αν είναι αρκετά τυχερά για βρουν μία δουλειά – θα βρεθούν με απελπιστικά στάσιμους μισθούς στα μεσοπέλαγα της μεσαίας τάξης που εξαφανίζεται. Όλο αυτό θα τους στερήσει δύο παραδοσιακά ορόσημα της ενηλικίωσης τους: την οικονομική τους ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποτε ένα δικό τους σπίτι. Αυτό το νέο, ενδιάμεσο (μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης) στάδιο, που αναγκάζει τους 20άρηδες να γυρίσουν στο σπίτι με τους γονείς, είναι κάτι πέρα από αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε παρατεταμένη εφηβεία.

Η Copaken ξεκίνησε να δουλεύει στη σεναριογραφική ομάδα της δημοφιλούς σειράς “Younger” την ίδια περίοδο που γινόταν 50 ετών. Και τότε οι προβληματισμοί της – προβληματισμοί ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – έγιναν πιο έντονοι. Και δυστυχώς αυτό που επισημαίνει μοιάζει να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο: οι δείκτες ωριμότητας δεν έχουν πια καμία σημασία, αφού δεν ακολουθείται το παραδοσιακό μοντέλο ζωής των προηγούμενων δεκαετιών. Ο μπαμπάς δεν έχει σταντάρ δουλειά, η μαμά δεν μπορεί να κάνει off και να μεγαλώσει με άνεση τα παιδιά της και το τρομακτικότερο; Τα παιδιά δεν παίζουν πια όπως παλιά σε αυλές και δρόμους. Όλα έχουν αλλάξει, οι ρόλοι, οι έμφυλες συνήθειες και φυσικά όχι προς το καλύτερο. Όχι, ας πούμε για να εξισωθούν οι μισθοί αντρών γυναικών. Αλλά για να μπουν όλοι, απαξάπαντες από πολύ μικρή ηλικία, σε μία νέα παγκόσμια ωριμότητα, που γεννιέται από την αβεβαιότητα για το μέλλον κι από τη σιγουριά ότι όλοι έχουν ευθύνες, όχι όμως και ευκαιρίες.

 

Σίγουρα, όλο αυτό μας θυμίζει και την ελληνική πραγματικότητα. Μπορεί να μην είχαμε σειρές όπως το “Youngers”, είχαμε όμως κάποια τηλεοπτικά δείγματα, όπως η «Γενιά των 592 ευρώ» που επιχειρούσε να περιγράψει αυτό που ερχόταν, έστω και άτσαλα, λίγο αδέξια και αβέβαια εκείνη την περίοδο.

Όπως γράφει η Copaken «όταν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, με το ίδιο jean και  τα φουτεράκια της ευκολίας, παλεύουν να πληρώσουν λογαριασμούς και αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις μεγαλύτερες από το μπόι τους, πολλές φορές σιωπηλά, γίνεται σαφές ότι η ενηλικίωση δεν είναι πια κάτι που έχει να κάνει με την ηλικία, με το ντύσιμο, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα ή τη… νομοθεσία».   

Προφανώς, όπως και στη χώρα μας, όπου σύμφωνα με έρευνες εγκαταλείπονται οι σπουδές για την επιβίωση, η ενηλικίωση είναι κάτι που έχει να κάνει με το να αντιλαμβάνεσαι τα «συμπαντικά» λάθη, τα όσα δεν δουλεύουν σωστά στις δομές του κόσμου. Έχει να κάνει με την αγάπη και τη συναίσθηση, με την ευγένεια και την ανοχή, με την προσπάθεια να διορθώσεις τα λάθη των άλλων, ακόμη κι αν σε «καταπίνουν», έχει να κάνει με το πώς δουλεύει το σύστημα σήμερα.

"Είδα το δικό μου παιδί, στα 19 του σήμερα, να ενηλικιώνεται από τα 16 του, μέσα σε διάστημα ενός έτους και ενώ η οικογένεια περνούσε μία δύσκολη στιγμή. Τότε ήταν που η μικρή ωρίμασε γρήγορα για να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή η μετάβαση δεν είναι κάτι που θα ήθελα για εκείνην, όμως, για πολλούς λόγους είναι κάτι που έγινε και απ' ό,τι φαίνεται έγινε για καλό"

«Μπορεί να είσαι αρκετά μεγάλος για να έχεις δικαίωμα ψήφου», εξηγεί η Copaken, «αλλά στην πραγματικότητα να είσαι ακόμη παιδί, που όμως, συμπεριφέρεται σαν ενήλικος. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις, αλλά το αναγνωρίζεις, όταν το συναντάς. Είδα το δικό μου παιδί, στα 19 του σήμερα, να ενηλικιώνεται από τα 16 του, μέσα σε διάστημα ενός έτους και ενώ η οικογένεια περνούσε μία δύσκολη στιγμή. Τότε ήταν που η μικρή ωρίμασε γρήγορα για να σταθεί στο ύφος των περιστάσεων. Αυτή η μετάβαση δεν είναι κάτι που θα ήθελα για εκείνην, δεν σκεφτόμουν κάτι τέτοιο όταν αποκτούσα το δικό μου παιδί. Όμως, για πολλούς λόγους είναι κάτι που έγινε και απ’ ό,τι φαίνεται έγινε για καλό».

Η σεναριογράφος αναφέρεται και σε πιο απτά παραδείγματα ανθρώπων που ενηλικιώθηκαν και άλλων που έμειναν στάσιμοι. Μία περίεργη κατάσταση που κάπως στενοχωρεί, όταν συμβαίνει, αλλά απογοητεύει περισσότερο όταν δεν συμβαίνει ποτέ. Φτάνει στο σημείο να συγκρίνει την πολιτική παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα με τον γραφικό λόγο του Ντόναλντ Τραμπ: από τη μία ένας πολιτικός που παρά τα λάθη, σίγουρα συμπεριφέρθηκε ως ενήλικας. Κι από την άλλη κάποιος που συμπεριφέρεται, εκφράζεται και σκέφτεται σαν επιπόλαιο, κακομαθημένο, ανόητο παιδί. Η Copaken, που τώρα συνεργάζεται με τον Darren Star, τον επιτυχημένο δημιουργό του “Sex and the City”, κλείνοντας κάνει μία εξομολόγηση που «μιλάει» στις καρδιές όλων των γυναικών και των ανθρώπων, από άκρη σ’ άκρη του σύγχρονου κόσμου.  

«Σε ό,τι με αφορά, εκτός από τις απλήρωτες άδειες μητρότητας, εγώ δεν είχα τα μέσα να μείνω στο σπίτι με τα παιδιά μου. Φοβόμουν ότι θα έχανα την οικονομική και επαγγελματική μου θέση στον κόσμο. Αλλά άφησα μία στρεσογόνα δουλειά στην τηλεόραση και τις ειδήσεις προκειμένου να αφιερώσω λίγο χρόνο στην οικογένεια μου, προσπαθώντας να κάνω καριέρα από το σπίτι, ως συγγραφέας και φωτογράφος. Όπως και η πρωταγωνίστρια της σειράς είχα παιδιά στο κολλέγιο, έναν αποτυχημένο γάμο, που ξεφούσκωσε μετά από δύο δεκαετίες, ένα χρέος που φυσικά δεν δημιούργησα μόνη μου, μία εντελώς ολοκαίνουρια επαγγελματική ζωή και μερικές σχέσεις, μετά τον γάμο, με νεότερους άντρες. Κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων πολύ πιο ενήλικες, από αυτούς που φαίνονται, αλλά δεν είναι», λέει η σεναριογράφος.  

Πέρα από τις αλήθειες που λέει ανοιχτά και χωρίς αγκυλώσεις η Copaken η όλη προσέγγιση της αξίζει κι ακόμη ένα σχόλιο: μήπως στο εξωτερικό οι τηλεοπτικές σειρές πετυχαίνουν και γίνονται σημείο αναφοράς, ακριβώς επειδή τις εμπιστεύονται σε ανθρώπους που έχουν επαφή με την πραγματική ζωή και τα προβλήματα της. Μια σκέψη κάνουμε… 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτη ειναι η σκληρη πραγματικοτητα, πλεον τα παιδια απο μικρη ηλικια κυριως λογω του διαδικτυου εξοικειωνονται με καταστασεις και αποκτουν ανησυχιες που προοριζονται για μεγαλυτερους. Περα απο αυτο, οι δυσκολες καταστασεις που επικρατουν σε διαφορες χωρες στις μερες μας (συμπεριλαμβανομενου και της) δικιας μας) απογοητευουν ευκολα νεους που θελουν να κανουν στην ζωη τους αυτα που εκαναν και οι γονεις τους στο παρελθον, να αποκτησουν ενα σπιτι, μια οικογενεια, μια σταθερη δουλεια και μια ισορροπημενη ζωη.
εδώ είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα... και απο προοπτικές και απο μισθούς και απο τα πάντα...αλλά και δεν έχουμε και την νοοτροπία της συγκατοίκησης...όπως π.χ "Τα Φιλαράκια".ΥΓ. Μερικοί κοροίδευαν τους μετανάστες που μένουν πολλοί μαζί σε ενα σπίτι-διαμέρισμα. Όμως, Θα ξαναγυρίσουν οι εποχές που και οι Ελληνες συγκατοικούσαν 2-3 οικογένειες μαζί.