Τελικά, είναι τόσο δύσκολο να τεμπελιάζεις;

Τελικά, είναι τόσο δύσκολο να τεμπελιάζεις; Facebook Twitter
Ύστερα από πολλά καλοκαίρια με μάξιμουμ δέκα μέρες διακοπές, σπαστά, των οποίων είχαν προηγηθεί εξαντλητικοί χειμώνες, αποφάσισα ότι είχε έρθει η στιγμή να επαναστατήσω απέναντι στον workaholic εαυτό μου.
3

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έδωσα στον εαυτό μου τον τίτλο της «Πιο Περήφανης Τεμπέλας». Ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω καταφέρει ποτέ και ο τίτλος ήρθε κατόπιν σκληρής δουλειάς.

Ύστερα από πολλά καλοκαίρια με μάξιμουμ δέκα μέρες διακοπές, σπαστά, των οποίων είχαν προηγηθεί εξαντλητικοί χειμώνες, αποφάσισα ότι είχε έρθει η στιγμή να επαναστατήσω απέναντι στον workaholic εαυτό μου.

Πήγα σε τρία διαφορετικά νησιά ενώ ενδιάμεσα -και αυτό ήταν το καλύτερο- πέρασα κάποιες υπέροχες μέρες απόλυτης χαζοβιολιάς και ραστώνης στο σπίτι μου κάνοντας τίποτα. Όταν λέω τίποτα, εννοώ τίποτα που να κουράζει, ενοχλεί, να επεμβαίνει αρνητικά ή ακόμα και θετικά στον εγκέφαλό μου.

Όποιος πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εύκολο στη σημερινή εποχή του super busy, που εννιά στις δέκα, η απάντηση στο «τι κάνεις;» είναι «εδώ μωρέ, τρέχω» ή «εδώ μωρέ, στον αγώνα», πλανάται πλάνην οικτράν.

Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν:


• Ατελείωτες συνομιλίες στο κινητό με μέλη της οικογένειάς μου και μη

• Ανούσια ραντεβού

• Άνευ λόγου συζητήσεις με θέματα: η κρίση, Σύριζα, Game of Thrones, γάμοι

• Καταναγκαστικές έξοδοι: καφέδες, ποτά ή και συνδυασμός των δύο

• Τηλεόραση πάσης φύσης

• Netflix burnouts

• Μανιακό Instagram scroll down

• Facebook (κομμένο διά ροπάλου)

Οι παραπάνω ιστορικές κατακτήσεις δεν ήρθαν αναίμακτα. Πάμπολλες φορές το εργατικό μυρμήγκι μέσα μου προσπάθησε να σαμποτάρει το θεάρεστο αυτό έργο. Στις αρχές του καλοκαιριού, έχοντας ήδη πάρει σιωπηλά την απόφασή μου για ένα anti-workaholic θέρος, μου έγινε πρόταση για μία (καλοκαιρινή) δουλειά η οποία άλλοτε φάνταζε σαν όνειρο θερινής νυκτός.

Άλλαξα τρεις φορές γνώμη (όχι, ναι, όχι), ήπια καφέ με την μαμά μου, την κολλητή μου, το πρώην αφεντικό μου, πήρα τηλέφωνο την ψυχολόγο μου στις δικές της διακοπές, και τελικά κατάφερα να πω το πολυπόθητο «όχι». Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Ο χρόνος είχε εξασφαλιστεί. Μου έμενε να ξεκινήσω να τεμπελιάζω.

Όποιος πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εύκολο στη σημερινή εποχή του super busy, που εννιά στις δέκα, η απάντηση στο «τι κάνεις;» είναι «εδώ μωρέ, τρέχω» ή «εδώ μωρέ, στον αγώνα», πλανάται πλάνην οικτράν.

Η αρχή της τεμπελιάς έγινε με μικρά βήματα. Ξεκίνησα με διαλείμματα μισής ώρας.

Στα καλά καθούμενα πατούσα sleep mode στο laptop και πεταγόμουν στον ήλιο. Έβρισκα ένα πεζούλι, περβάζι ή κάπου να μην πολυφαίνομαι, έβαζα γυαλί ηλίου, φορούσα τα ακουστικά του κινητού μου, να φαίνεται ότι κάποιος μου μιλάει να μην νομίζει ο κόσμος ότι είμαι καμιά τρελή που κοιτάει το άπειρο, και απλά χάζευα αφήνοντας τον ήλιο να με νανουρίζει.

Μετά προχώρησα σε απλή βόλτα της μίας ώρας, αποφεύγοντας τα μαγαζιά τα οποία γρήγορα έβγαλα από τη λίστα τεμπελιάς, διότι ενεργοποιούσαν δραστήρια μέρη του εγκεφάλου μου.

Γύρω στον Ιούλιο είχα αποθρασυνθεί τελείως και σε κατά τ' άλλα εργάσιμες μέρες, εγώ χουζούρευα ατέρμονα, ξεκινούσα την μέρα μου σε μουσεία και καφέ με βιβλιαράκι στο χέρι, έβρισκα πισίνες, ταράτσες και άλλα τεμπέλικα μέρη και πήγαινα με το λάπτοπ μου, ενώ δεν παρέλειπα τις τακτικές σιέστες στον καναπέ μου.

Φυσικά όλα αυτά τα έκανα κρυφά, με την ντροπή και τη χαρά της τεμπελιάς όλη δική μου. Δεν άργησαν όμως, τα σημάδια του μαγιό και της τεμπελιάς να με προδίδουν.

Ένα μεσημέρι το αγόρι μου μπήκε βιαστικά στο σπίτι να πάρει έναν φάκελο και με βρήκε με πιτζάμες και τσίμπλες. Φυσικά προφασίστηκα ότι ήμουν άρρωστη.

Την ίδια μέρα, μες την παραζάλη του power nap, σήκωσα ασυναίσθητα το τηλέφωνο στη φίλη μου. «Μήπως κοιμόσουν;» ρώτησε διστακτικά. Ε ναι, λοιπόν, κοιμόμουν μέρα μεσημέρι, ημέρα Τετάρτη.

«Έχω γίνει τεμπέλα» της εξομολογήθηκα. «Κάθομαι και τρώω παγωτά και φράουλες, διαβάζω περιοδικά μόδας και δεν κάνω τίποτα».

«Συγχαρητήρια» μου λέει. «Ευχαριστώ» της αποκρίθηκα και κλείσαμε τα πρώτα εισιτήρια αποκλειστικών μας διακοπών μετά από τρία χρόνια.

Ακολούθησε νησιώτικο τουρ όπου σε παραθαλάσσιες ινσταγκραμικές αναρτήσεις δεχόμουν σχόλια του τύπου «ζωάρα», «για σένα είναι η ζωή» και «πας για unfollow».

Στην αρχή μαζεύτηκα, «ντροπή» λέω στον εαυτό μου, «θα λέει ο κόσμος, ότι είσαι μια τεμπέλα που κάνει πέρα-δώθε στα Blue Star Ferries».

Στο δεύτερο νησί ο ραχάτης εαυτός ξεσπάθωσε με ένα επιλεγμένο ποτ-πουρί στα stories και στο τρίτο δεν θυμόμουν καν πού είχα το κινητό. Το έκλεισα τελείως. Η αλλαγή είχε συντελεστεί. Ζήτω η τεμπελιά!

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ