Τα παιδιά ρωτούν για τον κορωνοϊό, οι γονείς απαντούν

Τα παιδιά ρωτούν για τον κορωνοϊό, οι γονείς απαντούν Facebook Twitter
0

Μπροστά σε ανατρεπτικά γεγονότα ζωής, η ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των παιδιών αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο για τη στήριξή τους. Για να νιώσουν ασφαλή τα παιδιά, είναι απαραίτητο οι γονείς να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και να καθησυχάσουν τις αγωνίες τους καθώς βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες στη ζωή τους. Οι ψυχολόγοι της Οργάνωσης «Μέριμνα», με επικεφαλής την ψυχοπαιδαγωγό Κάλλια Αρμαγανίδου, διευθύντρια της Μέριμνας συντάσσουν ένα χρήσιμο «μπούσουλα, για κάθε οικογένεια, δίνοντας συμβουλές για το πώς μιλάμε στα παιδιά, για την πανδημία του Covid 19

5+1 parent tips
Δώστε απλές απαντήσεις σε όσα απασχολούν τα παιδιά σας και διορθώστε τυχόν παρανοήσεις.


Εξηγήστε τι συμβαίνει με απλά λόγια και κατανοητά για την ηλικία τους. Διορθώστε τυχόν παρερμηνείες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.


Αποφύγετε τις φορτισμένες εκφράσεις. Τα παιδιά έχουν ακούσει ότι είναι υπεύθυνα για τη διάδοση του κορωνοϊού στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν εξαιτίας τους. Μην τα αποκαλείτε «κινούμενες βόμβες» και διαβεβαιώστε τα ότι δεν φταίνε για ό,τι συμβαίνει.

Αποφύγετε την υπερπληροφόρηση και μην κατακλύζετε τα παιδιά με πληροφορίες που δεν σας έχουν ζητήσει. Κλείστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και πληροφορηθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις σε στιγμές που τα παιδιά δεν είναι παρόντα.

Δώστε χρόνο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Τα μικρότερης ηλικίας μπορεί να αρχίσουν να «μπεμπεκίζουν», να κλαίνε χωρίς λόγο, να βρέχουν το κρεβάτι τους. Οι έφηβοι μπορεί να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή να γίνονται κυνικοί. Αποφύγετε τις νουθεσίες και τον καταιγισμό των «πρέπει», δείξτε κατανόηση αντιλαμβανόμενοι το «κρυφό» άγχος πίσω από αυτές τις συμπεριφορές.

Εδραιώστε μια νέα ρουτίνα, η οποία παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά. Διατηρείστε σταθερές κάποιες συνήθειες, όπως την ώρα των γευμάτων και του ύπνου, διαμορφώστε ένα νέο πλάνο δραστηριοτήτων με τα παιδιά σας και συνεννοηθείτε με άλλους γονείς για «διαδικτυακή επικοινωνία» με φίλους και συμμαθητές.

Πώς θα απαντήσετε στις πιο συχνές παιδικές ερωτήσεις

«Γιατί πολλοί άνθρωποι φοράνε μάσκα;»
Εξηγήστε πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Μάσκα πρέπει να φορούν όσοι έχουν συμπτώματα για να μην κολλήσουν τους γύρω τους και όσοι φροντίζουν αυτούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

«Πότε θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία;»
Απαντήστε ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμα γιατί αυτή η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Επειδή ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα, είναι σημαντικό να μην βρίσκονται πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο, για να προστατευτούν και να προστατεύσουν τους άλλους.

«Γιατί δεν πας στη δουλειά;»
Πείτε στα παιδιά ότι αυτό συμβαίνει για να αποφεύγονται οι συναντήσεις πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εργάζονται πλέον από το σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστοι

«Τι θα γίνει αν κολλήσω εγώ ή εσύ τον ιό;»
Εξηγήστε ότι η οικογένειά σας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ακολουθεί τις οδηγίες της πολιτείας. Όμως κάποιες φορές, ορισμένοι γονείς και παιδιά αρρωσταίνουν, χωρίς να το θέλουν. Διαβεβαιώστε τα ότι εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την οικογένειά σας θα το αντιμετωπίσετε όλοι μαζί με ψυχραιμία ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών.

«Δεν μπορεί κάποιος γιατρός να κάνει κάτι για τον ιό;»
Αυτός ο ιός είναι καινούριος, εμφανίστηκε στους ανθρώπους πριν τρεις μήνες. Γιατροί και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο που θα μας προφυλάσσει στο μέλλον. Στο μεταξύ ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί.

«Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τον παππού και τη γιαγιά;»
Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι μένοντας μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φτιάχνουμε ένα δίχτυ προστασίας γύρω από όσους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον ιό. Έτσι τους προστατεύουμε και διατηρούμε την επαφή μαζί τους τηλεφωνικά και με βιντεοκλήσεις που δίνουν και σε εκείνους χαρά.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ