Μπροστά σε ανατρεπτικά γεγονότα ζωής, η ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των παιδιών αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο για τη στήριξή τους. Για να νιώσουν ασφαλή τα παιδιά, είναι απαραίτητο οι γονείς να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και να καθησυχάσουν τις αγωνίες τους καθώς βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες στη ζωή τους. Οι ψυχολόγοι της Οργάνωσης «Μέριμνα», με επικεφαλής την ψυχοπαιδαγωγό Κάλλια Αρμαγανίδου, διευθύντρια της Μέριμνας συντάσσουν ένα χρήσιμο «μπούσουλα, για κάθε οικογένεια, δίνοντας συμβουλές για το πώς μιλάμε στα παιδιά, για την πανδημία του Covid 19

 

5+1 parent tips
Δώστε απλές απαντήσεις σε όσα απασχολούν τα παιδιά σας και διορθώστε τυχόν παρανοήσεις.


Εξηγήστε τι συμβαίνει με απλά λόγια και κατανοητά για την ηλικία τους. Διορθώστε τυχόν παρερμηνείες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.


Αποφύγετε τις φορτισμένες εκφράσεις. Τα παιδιά έχουν ακούσει ότι είναι υπεύθυνα για τη διάδοση του κορωνοϊού στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν εξαιτίας τους. Μην τα αποκαλείτε «κινούμενες βόμβες» και διαβεβαιώστε τα ότι δεν φταίνε για ό,τι συμβαίνει.

 

Αποφύγετε την υπερπληροφόρηση και μην κατακλύζετε τα παιδιά με πληροφορίες που δεν σας έχουν ζητήσει. Κλείστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και πληροφορηθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις σε στιγμές που τα παιδιά δεν είναι παρόντα.

 

Δώστε χρόνο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Τα μικρότερης ηλικίας μπορεί να αρχίσουν να «μπεμπεκίζουν», να κλαίνε χωρίς λόγο, να βρέχουν το κρεβάτι τους. Οι έφηβοι μπορεί να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή να γίνονται κυνικοί. Αποφύγετε τις νουθεσίες και τον καταιγισμό των «πρέπει», δείξτε κατανόηση αντιλαμβανόμενοι το «κρυφό» άγχος πίσω από αυτές τις συμπεριφορές.

 

Εδραιώστε μια νέα ρουτίνα, η οποία παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά. Διατηρείστε σταθερές κάποιες συνήθειες, όπως την ώρα των γευμάτων και του ύπνου, διαμορφώστε ένα νέο πλάνο δραστηριοτήτων με τα παιδιά σας και συνεννοηθείτε με άλλους γονείς για «διαδικτυακή επικοινωνία» με φίλους και συμμαθητές.

 

Πώς θα απαντήσετε στις πιο συχνές παιδικές ερωτήσεις

«Γιατί πολλοί άνθρωποι φοράνε μάσκα;»
Εξηγήστε πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Μάσκα πρέπει να φορούν όσοι έχουν συμπτώματα για να μην κολλήσουν τους γύρω τους και όσοι φροντίζουν αυτούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

«Πότε θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία;»
Απαντήστε ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμα γιατί αυτή η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Επειδή ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα, είναι σημαντικό να μην βρίσκονται πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο, για να προστατευτούν και να προστατεύσουν τους άλλους.

«Γιατί δεν πας στη δουλειά;»
Πείτε στα παιδιά ότι αυτό συμβαίνει για να αποφεύγονται οι συναντήσεις πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εργάζονται πλέον από το σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστοι

«Τι θα γίνει αν κολλήσω εγώ ή εσύ τον ιό;»
Εξηγήστε ότι η οικογένειά σας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ακολουθεί τις οδηγίες της πολιτείας. Όμως κάποιες φορές, ορισμένοι γονείς και παιδιά αρρωσταίνουν, χωρίς να το θέλουν. Διαβεβαιώστε τα ότι εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την οικογένειά σας θα το αντιμετωπίσετε όλοι μαζί με ψυχραιμία ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών.

«Δεν μπορεί κάποιος γιατρός να κάνει κάτι για τον ιό;»
Αυτός ο ιός είναι καινούριος, εμφανίστηκε στους ανθρώπους πριν τρεις μήνες. Γιατροί και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο που θα μας προφυλάσσει στο μέλλον. Στο μεταξύ ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί.

«Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τον παππού και τη γιαγιά;»
Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι μένοντας μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φτιάχνουμε ένα δίχτυ προστασίας γύρω από όσους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον ιό. Έτσι τους προστατεύουμε και διατηρούμε την επαφή μαζί τους τηλεφωνικά και με βιντεοκλήσεις που δίνουν και σε εκείνους χαρά.