LIVE!

Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Γιατί το χρειάζομαι; Πόσο πρέπει να παίρνω;

Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Γιατί το χρειάζομαι; Πόσο πρέπει να παίρνω; Facebook Twitter
Η βιταμίνη D παράγεται μετά από έκθεση στον ήλιο και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε όλα τα θηλαστικά.
0

Γιατί χρειάζομαι βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη με πολλές λειτουργίες στο σώμα αλλά τη γνωρίζουμε κυρίως από τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη των οστών. Όσοι έχουν φροντίσει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η υγεία των οστών και η προφύλαξη από κατάγματα μετά τα 70: σύμφωνα με τις μελέτες, υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ηλικιωμένους που θα υποστούν κάταγμα στο ισχίο μετά από πτώση δεν θα καταφέρουν να ζήσουν πάνω από 12 μήνες[i].

Οι λειτουργίες της όμως δεν σταματούν εκεί: σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι τα άτομα που έχουν χαμηλή βιταμίνη D εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές του ανοσοποιητικού, και ειδικότερα αυτοάνοσες παθήσεις όπως επίσης και αυξημένη πιθανότητα κάποιων μορφών καρκίνου[ii]. Για την ακρίβεια, οι μελέτες δείχνουν πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από οποιαδήποτε πάθηση έχει μελετηθεί, αναδεικνύοντας τον ρόλο της βιταμίνης D στην υγεία μας.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι πως ό,τι τρώμε είναι προστατευμένο από την ηλιοφάνεια. Πολλές φορές τα ζώα εκτροφής μεγαλώνουν σε κλειστούς χώρους που δεν επιτρέπουν στον ήλιο να περάσει σε ικανοποιητικές ποσότητες έτσι ώστε να διεγείρει επαρκή έκκριση βιταμίνης D στο ζώο, ενώ το ίδιο ισχύει για τα φυτά που πολλές φορές μεγαλώνουν σε θερμοκήπια. 

Μα γιατί όλοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D;

Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν μέτρηση της βιταμίνης D συστηματικά και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποι που δεν παίρνουν συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλή βιταμίνη D. Η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Η βιταμίνη D παράγεται μετά από έκθεση στον ήλιο και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε όλα τα θηλαστικά, τα φυτά, ακόμα και τα μανιτάρια, δηλαδή τους μύκητες. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ανάγκη να παράγουμε εμείς εξ ολοκλήρου ό,τι έχουμε ανάγκη, αλλά μπορούμε να το προσλάβουμε καταναλώνοντας τους υπόλοιπους κρίκους από την αλυσίδα που μας συνδέει με τη φύση.

Προφανώς η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε αυξημένη ενδογενή παραγωγή βιταμίνης D και μερικές φορές αυτή η παραγωγή είναι αρκετή για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς φοράμε αντηλιακό, αποφεύγουμε τον ήλιο και περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σε στεγασμένους χώρους. Για να καλύψουμε λοιπόν τις ανάγκες μας, το σώμα μας στρέφεται στην πρόσληψη της βιταμίνης D μέσω της διατροφής.

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι πως ό,τι τρώμε είναι προστατευμένο από την ηλιοφάνεια.  Πολλές φορές τα ζώα εκτροφής μεγαλώνουν σε κλειστούς χώρους που δεν επιτρέπουν στον ήλιο να περάσει σε ικανοποιητικές ποσότητες έτσι ώστε να διεγείρει επαρκή έκκριση βιταμίνης D στο ζώο, ενώ το ίδιο ισχύει για τα φυτά που πολλές φορές μεγαλώνουν σε θερμοκήπια, τα οποία εμποδίζουν σημαντικό μέρος της ακτινοβολίας που διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D στο φυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τροφές που τρώμε να μην καλύπτουν τις επιπρόσθετες ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να κρίνει ότι είναι αναγκαίο να καλυφθούν οι ανάγκες σας με πρόσληψη βιταμίνης D σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Τι δόση βιταμίνης D πρέπει να παίρνω;

Ένα από τα συχνότερα παράπονα που ακούω στο ιατρείο μου είναι ότι οι γιατροί φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το ποιο είναι το ιδανικό δοσολογικό σχήμα. Πιθανόν να έχετε ακούσει πολλούς φίλους σας και γνωστούς να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D από τον γιατρό που τους παρακολουθεί και συχνά οι οδηγίες που λαμβάνουν είναι αντικρουόμενες.

Για παράδειγμα, κάποιοι γιατροί συστήνουν μία ταμπλέτα βιταμίνης D κάθε μέρα, ενώ άλλοι συστήνουν μία ταμπλέτα ή μια αμπούλα μια φορά την εβδομάδα, ή ακόμα και μία φορά στις δύο εβδομάδες ή και σπανιότερα μια φορά τον μήνα. Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν βιταμίνη D καθημερινά σε μερικές περιπτώσεις λαμβάνουν 400 IU την ημέρα, ενώ σε άλλους μπορεί να είναι ακόμα και 4.000 IU την ημέρα. Ποιο είναι το σωστό;

Ας ξεκινήσουμε με αυτά που είναι σίγουρα. Δεν έχει σημασία αν θα πάρετε αμπούλα, ταμπλέτα ή κάψουλα. Για τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων η μορφή έχει να κάνει με την προσωπική προτίμηση του καθενός[iii]. Επίσης, από τις επιστημονικές μελέτες δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι καλύτερα να παίρνουμε μία φορά την ημέρα, μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τον μήνα ή οποιοδήποτε άλλο δοσολογικό σχήμα. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υπονοούν ότι το μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις δύο εβδομάδες μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά ακόμα δεν είναι οριστικό.

Τέλος, σχετικά με τη δοσολογία που πρέπει να πάρει κάποιος, το καλύτερο είναι να αποφύγει τους πειραματισμούς και να φροντίσει να παίρνει αρκετή ποσότητα ώστε η βιταμίνη D στο αίμα του να είναι φυσιολογική. Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η βιταμίνη D πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο κατώτερο φυσιολογικό και μέχρι το μέσο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό, αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις εκεί πρέπει να στοχεύουμε.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε με τη βοήθεια του γιατρού μας το εύρος στο οποίο είναι ιδανικό για μας να βρίσκεται η βιταμίνη D στο αίμα, να τη μετράμε, να ξεκινάμε ένα συγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα και να το ακολουθούμε για τρεις έως έξι μήνες και μετά να επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση και να ρυθμίζουμε τη δοσολογία έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D που είναι ιδανικά για μας. Όταν βρούμε το δοσολογικό σχήμα που εξασφαλίζει επάρκεια σε βιταμίνη D στον οργανισμό όλο τον χρόνο, τότε μπορούμε να μειώσουμε τη μέτρηση ώστε να γίνεται μια φορά τον χρόνο, μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις μας.

[i] Schnell S, Friedman SM, Mendelson DA, Bingham KW, Kates SL. The 1-year mortality of patients treated in a hip fracture program for elders. Geriatr Orthop Surg Rehabil. 2010 Sep;1(1):6-14. doi: 10.1177/2151458510378105. PMID: 23569656; PMCID: PMC3597289.

[ii] Jeon, SM., Shin, EA. Exploring vitamin D metabolism and function in cancer. Exp Mol Med 50, 1–14 (2018). https://doi.org/10.1038/s12276-018-0038-9

[iii] Helde Frankling M, Norlin AC, Hansen S, Wahren Borgström E, Bergman P, Björkhem-Bergman L. Are Vitamin D3 Tablets and Oil Drops Equally Effective in Raising S-25-Hydroxyvitamin D Concentrations? A Post-Hoc Analysis of an Observational Study on Immunodeficient Patients. Nutrients. 2020 Apr 26;12(5):1230. doi: 10.3390/nu12051230. PMID: 32357579; PMCID: PMC7282031.

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM