Στο peak της γρίπης

Στο peak της γρίπης Facebook Twitter
0

Ο βήχας που ακούτε στο βάθος του γραφείου, το φτάρνισμα κάπου δίπλα σας και ο κρυωμένος ή συναχωμένος συνεπιβάτης σας στο μετρό, το ταξί ή το αεροπλάνο δεν είναι ακίνδυνοι, όπως νομίζαμε μέχρι πρόσφατα. Κι ας τηρούν οι ίδιοι όλα τα μέτρα υγιεινής. Κι ας φταρνιστούν πάνω στο μαντηλάκι ή το μανίκι τους, όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες υγιεινής. Πρώτον γιατί η γρίπη σκοτώνει (ήδη έχουμε 62 θύματα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φέτος από την εποχική γρίπη στην Ευρώπη και την Αμερική) και δεύτερον γιατί τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα, από την εμφάνιση του Η1Ν1 του 2009 και μετά, είναι ικανά να μας μολύνουν αιωρούμενα στο δωμάτιο ή το μέσο μεταφοράς στο οποίο βρισκόμαστε ακόμα και μια ώρα μετά. Εντός του λεωφορείου, του τρένου ή του μετρό, η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος γρίπη είναι εξαπλάσια από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Virginia Tech. Στην Ελλάδα της οικονομική κρίσης, σε όσους δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μάλλον συστήνεται να μην το κάνουν την περίοδο του peak της γρίπης, που υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο. Η έρευνα των Αμερικανών ειδικών έδειξε ότι τα λεωφορεία και τα τρένα της γραμμής απειλούν με υψηλή μολυσματικότητα τους επιβάτες τους, αν αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες διαδρομές. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούν συχνά τα ΜΜΜ έχουν αποκτήσει ανοσία στα επικίνδυνα σταγονίδια που αιωρούνται μέσα σε αυτά. Το σήμα κινδύνου, ωστόσο, από τη διεθνή μελέτη (που, εκτός από τα γνωστά μέχρι σήμερα σταγονίδια της γρίπης, μελέτησε και εκείνα που είναι πολύ μικρότερου ειδικού βάρους, αλλά αντίστοιχα μεγάλης μολυσματικότητας) εστιάζει στην εξής φράση: « Ένα φτάρνισμα αρκεί για να μολύνει ένα ολόκληρο δωμάτιο επί μια ώρα και να μεταδώσει τη γρίπη σε οποιονδήποτε βρίσκεται ή εισέρχεται στον χώρο».

Μύθοι και αλήθειες για τον ιό της γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να σας μολύνει με τον ιό της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: O ιός που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο είναι νεκρός ή απενεργοποιημένος και δεν προκαλεί μόλυνση.

Η γρίπη είναι το ίδιο με τη «στομαχική γρίπη», που επίσης είναι συχνή φέτος.

ΛΑΘΟΣ: Η εποχική γρίπη και η Η1Ν1 συχνά μπορεί να έχουν ως συμπτώματα διάρροια και εμετούς, άλλα πρόκειται για γρίπη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και όχι το γαστρεντερικό .

Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος.

ΣΩΣΤΟ: Η έξαρση της γρίπης υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να συστήνεται και σήμερα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν διαρκώς, γι' αυτό και δημιουργούνται καινούργια εμβόλια κάθε χρόνο.

ΣΩΣΤΟ: Η σύνθεση των εμβολίων κάθε χρόνο οφείλει να είναι διαφορετική και βασίζεται στην παρατήρηση των αλλαγών των στελεχών της γρίπης ετησίως από τα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης της γρίπης

To φετινό εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει τρία στελέχη της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: Το φετινό εμβόλιο βασίστηκε στα στελέχη της γρίπης που επικράτησαν στο Νότιο Ημισφαίριο το προηγούμενο εξάμηνο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το στέλεχος Η1Ν1, το οποίο στην Ελλάδα επικρατεί από τον Δεκέμβριο του 2010 στο μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων που καταγράφηκαν.

Το πλύσιμο των χεριών είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί από τη γρίπη.

ΛΑΘΟΣ: Το εμβόλιο θεωρείται το ικανότερο και πρώτο μέτρο για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικό και πράγματι σημαντικό μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης των μικροβίων.

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω βήχα και φταρνίσματος.

ΣΩΣΤΟ: Η κυριότερη οδός μόλυνσης από τη γρίπη είναι από τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος των συνανθρώπων μας.

Η γρίπη δεν είναι σοβαρή ασθένεια.

ΛΑΘΟΣ: Η γρίπη θεωρείται μια από τις σοβαρότερες μεταδοτικές νόσους που μπορεί ραγδαία να δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό, ακόμη και θανάτους, σε υγιή άτομα και παιδιά.

Εμβόλιο συστήνεται και για τα «υγιή άτομα».

ΣΩΣΤΟ: Υγιή χαρακτηρίζονται τα άτομα που δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα που τους καθιστά ευάλωτους στις επιπλοκές που δημιουργεί η γρίπη (π.χ. πνευμονία κ.λπ.).

Μπορεί να μεταδώσει κανείς τη γρίπη πριν να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα.

ΣΩΣΤΟ: Οι περισσότεροι υγιείς οργανισμοί μπορεί να μολύνουν με γρίπη τους υπόλοιπους ένα 24ωρο πριν εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα και ως 5 με 7 ημέρες αφού αρρωστήσουν. Αυτό σημαίνει ότι εν αγνοία μας μπορεί να κολλήσουμε με γρίπη τα άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος αλλά και συναδέλφους μας, θεωρώντας τον εαυτό μας υγιή και ακίνδυνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ