Σημάδια της έλλειψης της βιταμίνης Β12

Σημάδια της έλλειψης της βιταμίνης Β12 Facebook Twitter
Εάν παίρνουμε φάρμακα για να προστατέψουμε το στομάχι μας, είναι πολύ πιθανόν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο σώμα μας να είναι μειωμένα. 
0

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ από τις πιο σημαντικές βιταμίνες με ενεργό ρόλο στη σύνθεση του DNA, την αιμοποίηση, τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κ.ά. Παρόλο που υπάρχει σε αφθονία σε διάφορες τροφές, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν έλλειψη γιατί η απορρόφησή της είναι πολύπλοκη και απαιτεί πολύ καλή λειτουργία τόσο του στομάχου όσο και του λεπτού εντέρου, πράγμα που δυστυχώς δεν είναι πολύ συχνό, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιπλέον, πολλά φάρμακα που συνταγογραφούνται συστηματικά μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, όπως τα φάρμακα που δίνονται για το στομάχι και κάποια από τα φάρμακα που δίνονται για τον διαβήτη. Εάν παίρνουμε φάρμακα για να προστατέψουμε το στομάχι μας, είναι πολύ πιθανόν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο σώμα μας να είναι μειωμένα. 

Καθώς η βιταμίνη Β12 είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν χαμηλή βιταμίνη Β12 είναι πολύ πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη και το άγχος.

Μεγάλη σύγχυση επίσης προκαλείται από το γεγονός ότι τα όρια της ιδανικής βιταμίνης Β12 στο αίμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Σε γενικές γραμμές η Β12 καλό είναι να είναι πάνω από 300 pg/mL για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει επάρκεια της βιταμίνης στο σώμα μας. Αν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο σώμα είναι αρκετά χαμηλά, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Κόπωση

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για να λειτουργούν τα κύτταρα φυσιολογικά. Όταν υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 τότε εμφανίζεται κόπωση. Παραδοσιακά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη Β12 οδηγεί σε αναιμία, αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κόπωση μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν την τυπική μεγαλοβλαστική αναιμία, το είδος της αναιμίας που προκαλείται κατά βάση από έλλειψη βιταμινών Β12 και Β9.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12. Στις μελέτες έχει φανεί ότι τα άτομα που έχουν επάρκεια σε βιταμίνη Β12 έχουν ως και 80% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με άτομα που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη Β12. Υπάρχουν επίσης ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση βιταμίνης Β12 μειώνει τη συχνότητα των ημικρανιών για τον πονοκεφάλων.

Κακή διάθεση

Καθώς η βιταμίνη Β12 είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν χαμηλή βιταμίνη Β12 είναι πολύ πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη και το άγχος.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά από προβλήματα από το πεπτικό όπως διάρροια, ναυτία, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια. Προφανώς, αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άρα σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη πάθηση που θα σκεφτούμε. 

Δυσκολία συγκέντρωσης

Τα άτομα που έχουν χαμηλή βιταμίνη B12 συχνά αναφέρουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με χαμηλή Β12 που ανέφεραν χαμηλή ικανότητα συγκέντρωσης, η χορήγηση συμπληρώματος είχε ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πόνος και φλεγμονή της γλώσσας και του στόματος

Όταν απουσιάζει η βιταμίνη Β12 εμφανίζεται φλεγμονή στη γλώσσα και στοματική κοιλότητα του ιατρικά περιγράφεται ως γλωσσίτιδα και στοματίτιδα και χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα και πόνο που είναι πολύ ενοχλητικά. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται και σε ελλείψεις άλλων βιταμινών.

Παραισθησίες στα χέρια και στα πόδια

Η παραισθησία είναι ο ιατρικός όρος που χαρακτηρίζει το μούδιασμα και το κάψιμο που νιώθουμε τα χέρια και τα πόδια που μερικές φορές προέρχεται από έλλειψη της βιταμίνης Β12, λόγω της επίδρασης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αλλά νευρολογικά ενοχλήματα

Καθώς η βιταμίνη Β12 συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες στον οργανισμό, υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, μερικά από τα οποία είναι οι μυϊκές κράμπες και η μυϊκή αδυναμία, οι δυσκολίες στην ισορροπία και οι διαταραχές της όρασης.

Τα παραπάνω είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης Β12. Σε μια απλή γενική εξέταση αίματος, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 θα φανεί ήδη από τον αυξημένο ή υψηλό όγκο των ερυθρών κυττάρων, της εξέτασης MCV, όπως συνήθως αναγράφεται. Το επόμενο βήμα και η περαιτέρω διερεύνηση γίνεται με την ίδια την εξέταση της βιταμίνης Β12, καθώς και της ομοκυστεΐνης, ενός δείκτη που αυξάνεται όταν υπάρχει έλλειψη Β12 ή φυλλικού οξέος από τον οργανισμό.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση και η αξιολόγηση μπορούν να γίνουν μόνο από τον θεράποντα ιατρό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ