Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις

Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις Facebook Twitter
Για να διαφυλάξεις την υγεία σου, ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών για να προλάβεις όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.
0

Η μάχη της Ιατρικής με τα χρόνια νοσήματα και ειδικότερα τον καρκίνο μοιάζει με την αρχέγονη μάχη του Καλού με το Κακό.

Και μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν πως διαρκώς αυξάνονται οι ασθενείς, αλλά τα αισιόδοξα νέα που μας έρχονται από το μέτωπο της έρευνας επιβεβαιώνουν πως πολλά ογκολογικά νοσήματα είναι πλέον ιάσιμα ή έχουν μετατραπεί σε χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση.

Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται ή συμβιώνουν με το νόσημά τους μέχρι τα γεράματα. Όμως ο μακρύς δρόμος για τη θεραπεία όλων των χρόνιων νοσημάτων ξεκινά από την πρόληψη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά 200 διαφορετικές που εξελίσσονται με διαφορετικούς μηχανισμούς. Για να διαφυλάξεις την υγεία σου, ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών σε ό,τι αφορά τη διατροφή, την άσκηση και το τσεκάπ για να προλάβεις όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Κίνηση 1η: Το σωστό μενού στο πιάτο

Τη θεωρία πως είσαι ό,τι τρως και πως η τροφή σου μπορεί να γίνει το φάρμακό σου την πρωτοδιατύπωσε ο Ιπποκράτης και μέχρι σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, καλά κρατεί. Αυτό που άλλαξε είναι η ποιότητα της διατροφής, καθώς ο κόσμος στράφηκε μαζικά στις «κενές» θερμίδες του junk food, σνομπάροντας ή εγκαταλείποντας τρόφιμα -ελιξίρια υγείας.

«Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ελληνόπουλα είναι ουραγοί στην Ευρώπη στην κατανάλωση λαχανικών, ειδικά τα αγόρια, ενώ χαμηλή είναι και η κατανάλωση φρούτων, γεγονός τραγικό αν αναλογιστούμε πόσα ζουμερά και γευστικά κηπευτικά έχουμε στην πατρίδα μας» λέει ο κ. Φιλόπουλος.

Καιρός να αναστρέψεις αυτή την εικόνα. Μάθε την οικογένειά σου να τρώει φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις σαν το λυκοπένιο, τη ρεσβερατρόλη, τις ανθοκυανιδίνες και τη σουλφοραφάνη που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος, της καρδιοπάθειας, της υπέρτασης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Ο γενικός κανόνας είναι «όσο πιο έντονο το χρώμα του κηπευτικού, τόσο πιο ισχυρή η αντιοξειδωτική του δράση».

Στο top 10 των αντιοξειδωτικών τροφών ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους, η ντομάτα, το μπρόκολο, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα άγρια χόρτα του βουνού.

Μην περιορίζεσαι στα μήλα για να κάνεις πέρα τον γιατρό, βάλε χρώμα και ποικιλία στο πιάτο σου. Παράλληλα, μείωσε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λίπη και τα τηγανητά φαγητά που ευνοούν την παχυσαρκία.

Στο top 10 των αντιοξειδωτικών τροφών ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους, η ντομάτα, το μπρόκολο, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα άγρια χόρτα του βουνού. Μην περιορίζεσαι στα μήλα για να κάνεις πέρα τον γιατρό, βάλε χρώμα και ποικιλία στο πιάτο σου.

«Μελέτες επιβεβαιώνουν πως η παχυσαρκία, εκτός από πρόδρομη κατάσταση της καρδιοπάθειας και δίδυμη αδελφή του διαβήτη, είναι και καρκινογόνος» λέει ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος και εξηγεί πως το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά παράγει ορμόνες που πυροδοτούν την καρκινογένεση.

«Απόφυγε τα τηγανητά όταν τρως έξω, καθώς μπορεί να έχουν μαγειρευτεί σε βαριά οξειδωμένα λάδια» προσθέτει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

«Περιόρισε την κατανάλωση καπνιστών κρεάτων και μπέικον, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου» συμβουλεύει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης.

Κίνηση 2η: Ναι στην άσκηση, όχι στο κάπνισμα

Η σωματική δραστηριότητα, ως αντίδοτο στην καθιστική ζωή και στη συσσώρευση περιττών κιλών, παραμένει ισχυρός σύμμαχος στην προστασία από τα χρόνια νοσήματα.

Η άσκηση δυναμώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει ενδορφίνες, τις ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Για να πιάσει περισσότερο τόπο, ασκήσου στο ύπαιθρο σε ώρες ηλιοφάνειας, ώστε να διευκολυνθεί η σύνθεση βιταμίνης D στο ακάλυπτο δέρμα (στα μπράτσα).

«Η βιταμίνη D δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών, είναι αντικαρκινική και αποτελεί κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί ο δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής και εξειδικευμένος στην Μεταβολομική (Metabolomic Medicine). Η διακοπή του τσιγάρου είναι αυτονόητη, καθώς το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για όλα τα χρόνια νοσήματα.

Κίνηση 3:  Απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις και τα εμβόλια

Ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης είναι το τακτικό τσεκάπ. Με τις νέες διαγνωστικές τεχνικές οι καρκινικοί όγκοι ανιχνεύονται σε τόσο πρώιμο στάδιο, ακόμα και ως προκαρκινική βλάβη, ώστε να εξασφαλίζεται η ίαση.

Επίσης, με τη βοήθεια των high-tech απεικονιστικών μεθόδων αλλά και των νέων βιοδεικτών ανιχνεύονται προάγγελοι των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, νευρο-εκφυλιστικές βλάβες και αυτοάνοσα νοσήματα σαν την πολλαπλή σκλήρυνση σε ολοένα και πιο πρώιμο στάδιο, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση.

Σημαντικός στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων είναι και ο ρόλος των εμβολίων. Ενδεικτικά, όλα τα κορίτσια έως 18 ετών πρέπει να κάνουν το 9δύναμο HPV εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, της κεφαλής, του στοματο-φάρυγγα και άλλων μορφών που προκαλούνται μετά από HPV λοίμωξη (κονδυλώματα), ενώ οι μεσήλικες από την ηλικία των 60 ετών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που προφυλάσσει από την επώδυνη χρόνια μεθερπητική νευραλγία.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Υγεία & Σώμα / Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θυμίζουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασματικών νοσημάτων
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Άνοιξε ο δρόμος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Υγεία & Σώμα / Άνοιξε ο δρόμος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται «αθόρυβα», δίνοντας ύποπτα συμπτώματα όταν είναι πια αργά, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη άγνοια του κόσμου για τους τρόπους μετάδοσής της δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την αύξηση του αριθμού των ασθενών.
ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΟΛΟΓΚΙΤΑ
Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υγεία & Σώμα / Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η αληθινή πανδημία του 21ου αιώνα δεν οφείλεται σε κάποιον διαβόητο ιό και δεν περιλαμβάνεται στις λοιμώξεις. Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνοδεύει και συνυπάρχει με την παχυσαρκία και γι’ αυτόν ευθύνεται το αυξημένο σάκχαρο
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Υγεία / Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Στη σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ο στόχος είναι να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι τη νόσο. Το μυστικό για να το πετύχουμε αυτό είναι η σωστή και εξατομικευμένη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος με έξυπνες ιατρικές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα κάθε ατόμου με διαβήτη και το βοηθούν να μη νιώθει «ασθενής». Η ζωή είναι πιο απλή όταν τα δύσκολα γίνονται εύκολα…
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ