Ανήκεις και εσύ σε εκείνους που πιστεύουν πως η αερόβια άσκηση είναι εκείνη που δυναμώνει την καρδιά; Μια νέα έρευνα του Συνεδρίου του American College of Cardiology Conference καταλήγει πως αυτό που μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων είναι η εναλλαγή αερόβιας και αναερόβιας!

 

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συνέλεξαν από 4.086 ενήλικες συμμετέχοντες το 2005 και 2006 στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Υγείας, οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο που η αερόβια και η αναερόβια άσκηση επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς. Κι αν οι όροι αυτοί σε μπερδεύουν, αερόβια θεωρείται το τρέξιμο, η κολύμβηση και το ποδήλατο- εκείνες δηλαδή οι ασκήσεις που ανεβάζουν τους καρδιακούς σου παλμούς, ενώ αναερόβιες είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, ή  με βάρη, που δημιουργούν μεγάλη ένταση στους μύες για μικρό όμως χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα ήταν καθοριστικά. Η αναερόβια άσκηση είναι περισσότερο ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς από την αερόβια! 

 

Ωστόσο τα αποτελέσματα κατέδειξαν την ανάγκη για εναλλαγή ανάμεσα στα δύο βασικά είδη άσκησης. "Οι ασθενείς που έκαναν και τους δύο τύπους άσκησης είχαν συνολικά καλύτερη υγεία από εκείνους που έκαναν μονάχα ένα" λέει η Maia Smith, βοηθός καθηγητή στο St. George's University στην Grenada.

 

Αν, πολύ απλά, σκεφτεί κανείς πως η αερόβια άσκηση χτίζει την αντοχή του οργανισμού και η αναερόβια τη δύναμή του, μπορεί να καταλάβει γιατί θα πρέπει να βάλει και τα δύο στο πρόγραμμά του προκειμένου να δρέψει τα οφέλη τους στο έπακρο. 

 

Αν λοιπόν είσαι δρομέας, δοκίμασε να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα με βάρη κι αν, αντιθέτως, είσαι λάτρης της ενδυνάμωσης, ίσως ήρθε η ώρα να... ανεβείς στο ποδήλατο!

 

Με στοιχεία από το wellandgood.com