Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή;

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Ο κόσμος ψάχνει γρήγορες (και πολλές φορές ιδιαίτερα επίπονες) λύσεις με σκοπό να αποκτήσει το ιδανικό σώμα. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την περίοδο; Είναι πράγματι τόσο ανώδυνες και τόσο αποτελεσματικές; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνις Πάνος παρουσιάζει τις τέσσερις πιο δημοφιλείς δίαιτες και αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δίαιτα Atkins (ή αλλιώς κετογονική)

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια. Δείχνει να είναι η Νο1 επιλογή του κόσμου. Με λίγα λόγια, σε αυτήν τη δίαιτα προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους και ιδιαίτερα μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κατανάλωση ζάχαρης, γάλακτος, γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.). Από την άλλη, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (λευκό και κόκκινο), πουλερικών, οστρακοειδών, λιπαρών τυριών, βουτύρου και μαργαρίνης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

 
Πλεονεκτήματα: Γρήγορη απώλεια κιλών.

Μειονεκτήματα: Μεγάλη απώλεια υγρών (εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης), άρα η απώλεια κιλών είναι μια ουτοπία και συνεπώς είναι κάτι τελείως παροδικό. Μείωση της λειτουργίας των νεφρών, με αποτέλεσμα την αδυναμία, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με την υγιεινή του στόματος.

Δίαιτα Ζώνης (zone diet)

Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι σε κάθε γεύμα να είναι μοιρασμένη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σε αναλογία 30% λιπαρά, 30% πρωτεΐνες και 40% υδατάνθρακες.


Πλεονεκτήματα: Σχετικά εύκολη εφαρμογή.

Μειονεκτήματα: Αν θεωρήσουμε ότι η σωστή αναλογία είναι 65-70% υδατάνθρακες, 20% λιπαρά και 10-15% πρωτεΐνες, μπορούμε πάλι να πούμε ότι και αυτή η δίαιτα υπολείπεται σε θέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάντληση του οργανισμού και την αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας.

Δίαιτα των θερμίδων

Η συγκεκριμένη δίαιτα ανήκει στις πιο παλιές μεθόδους. Ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα δίνει βάση στις θερμίδες, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο δίνουν σημασία οι διαιτολόγοι. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ανήκει στις υποθερμιδικές δίαιτες, που η μόνη σημασία τους είναι ο αριθμός των θερμίδων.


Πλεονεκτήματα: Εύκολη στην εφαρμογή. Ελεύθερη επιλογή, ακόμα και σε πιο υγιεινές επιλογές.

Μειονεκτήματα: Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, άρα και σε ενέργεια. Επίσης, λόγω του ότι είναι ελεύθερη στην επιλογή των τροφίμων, κινδυνεύει να είναι ελλιπής όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα αν αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να προσφέρουν το ίδιο στον οργανισμό μας 500 θερμίδες από σοκολατίνα και 500 θερμίδες από κάποιο ψάρι.

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και ομάδας αίματος ενός ατόμου. Σε αυτήν τη δίαιτα το άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες θεωρείται ότι θα το βοηθήσουν να χάσει ευκολότερα βάρος και να βελτιώσει την υγεία του. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχει διαφορετική δίαιτα για κάθε τύπο αίματος.


Μειονεκτήματα: Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά. Η απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και αποκλεισμό ολόκληρων τροφικών ομάδων. Άρα, η δυσλειτουργία του οργανισμού θα είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας ημέρες.


Συμπέρασμα: Το αδυνάτισμα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ' όσο φανταζόμαστε. Το να ανατρέχουμε σε μια δίαιτα της μόδας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του καθενός. Όπως η τροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, μπορεί να κάνει και το αντίθετο, να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμα.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ