5 παράγοντες που αυξάνουν το σωματικό βάρος πέρα από το φαγητό και τα γλυκά

0

Κατά τη διάρκεια γιορτών, αργιών, διακοπών –ακόμη και τα Σαββατοκύριακα- έχει διαπιστωθεί (και εδώ δεν χρειάζεται ειδική επιστημονική έρευνα) ότι αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, κιλά που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών, δημιουργώντας σοβαρότερα ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, και σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους και δεν έχουν να κάνουν με τις άστατες διατροφικές μας συνήθειες ή με την αγάπη για τα γλυκά και τα «τσιμπολογήματα», όπως (με τη σειρά τους) αγαπούν να τα αποκαλούν διαιτολόγοι και λοιποί ειδικής της διατροφής.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, που απορρυθμίζει ακόμη και ένα προσεγμένο διατροφικό πρόγραμμα ή τι άλλο για την ακρίβεια μπορεί να βγάλει εκτός πλάνου ακόμη και κάποιον που εύκολα πειθαρχεί σε ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο;

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν 7 παράγοντες –οι περισσότεροι ενταγμένοι στην καθημερινότητα μας- που ξεχνάμε και, όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.

1.

Έλλειψη ύπνου

Δεν είναι μόνο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του 8ωρου ύπνου. Συνήθως, τότε οι ορμόνες εργάζονται για να αποκαταστήσουν φθορές του οργανισμού. Με το να μην κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει αυτές τις φθορές, το αναγκάζουμε να λειτουργήσει διαφορετικά: ο οργανισμός πείθεται ότι έχει ανάγκη ενέργειας από μη ενδεδειγμένες πηγές (φαγητό, γλυκά, κ.λπ), η ορμονική ισορροπία απορρυθμίζεται πλήρως και κάπως έτσι, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε εντατικά ή βρισκόμαστε σε δίαιτα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους παρατεταμένης αποχής από τον ύπνο, παρά τη σωματική κόπωση, συνήθως βάζουμε κιλά, παρά το αντίθετο.

2.

Υψηλά επίπεδα άγχους

Αγχώδεις διαταραχές, αλλά και μακρές περίοδοι άγχους επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, το οποίο δίνει τη δική του μάχη για να προστατεύσει τον οργανισμό, εκκρίνοντας μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης. Ωστόσο, η κορτιζόλη καταστρέφει τους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και εκκινεί τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους, συνήθως γύρω από την κοιλιά.

3.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας, ήδη από 2010 επισημαίνονται οι συνέπειες της νόσου στο σωματικό βάρος. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στην ίδια έκθεση τονίζεται η επιρρέπεια ατόμων με κατάθλιψη στην αύξηση του βάρους τους.

4.

Κακή ενυδάτωση

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι. Και ο λόγος δεν είναι ο μύθος περί εύκολης απώλειας κιλών, αλλά το γεγονός ότι το νερό –μια επαρκής ποσότητα του για τον κάθε οργανισμό- διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και διευκολύνει τον μεταβολισμό στην αποβολή των μη θρεπτικών στοιχείων από το σώμα.

5.

Πεπτικό σύστημα μειωμένης κινητικότητας

Το εντερικό μας σύστημα δεν είναι επιφορτισμένο μόνο με την πέψη της τροφής και την αποβολή όσων δεν χρειάζεται το σώμα. Είναι η πύλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν υπάρχουν διαταραχές ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αυτομάτως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας και το σώμα τείνει να δυσκολεύεται να χάσει ή να διατηρήσει βάρος, ενώ πολύ συχνά είναι ο παράγοντας που το αυξάνει.

Με στοιχεία από American Journey of Public Health, Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι κίνδυνοι της γρίπης και της πνευμονίας καραδοκούν

The Health Book 4 / Οι κίνδυνοι της γρίπης και της πνευμονίας καραδοκούν

Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, αυξάνει ο κίνδυνος να κολλήσουμε κάποια ιογενή λοίμωξη λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστά μέρη. Οι δύο βασικοί κίνδυνοι που μας απειλούν είναι η γρίπη και η πνευμονία, και πρέπει να ξέρουμε πώς να προστατευόμαστε.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ