5 παράγοντες που αυξάνουν το σωματικό βάρος πέρα από το φαγητό και τα γλυκά

0

Κατά τη διάρκεια γιορτών, αργιών, διακοπών –ακόμη και τα Σαββατοκύριακα- έχει διαπιστωθεί (και εδώ δεν χρειάζεται ειδική επιστημονική έρευνα) ότι αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, κιλά που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών, δημιουργώντας σοβαρότερα ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, και σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους και δεν έχουν να κάνουν με τις άστατες διατροφικές μας συνήθειες ή με την αγάπη για τα γλυκά και τα «τσιμπολογήματα», όπως (με τη σειρά τους) αγαπούν να τα αποκαλούν διαιτολόγοι και λοιποί ειδικής της διατροφής.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, που απορρυθμίζει ακόμη και ένα προσεγμένο διατροφικό πρόγραμμα ή τι άλλο για την ακρίβεια μπορεί να βγάλει εκτός πλάνου ακόμη και κάποιον που εύκολα πειθαρχεί σε ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο;

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν 7 παράγοντες –οι περισσότεροι ενταγμένοι στην καθημερινότητα μας- που ξεχνάμε και, όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.

1.

Έλλειψη ύπνου

Δεν είναι μόνο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του 8ωρου ύπνου. Συνήθως, τότε οι ορμόνες εργάζονται για να αποκαταστήσουν φθορές του οργανισμού. Με το να μην κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει αυτές τις φθορές, το αναγκάζουμε να λειτουργήσει διαφορετικά: ο οργανισμός πείθεται ότι έχει ανάγκη ενέργειας από μη ενδεδειγμένες πηγές (φαγητό, γλυκά, κ.λπ), η ορμονική ισορροπία απορρυθμίζεται πλήρως και κάπως έτσι, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε εντατικά ή βρισκόμαστε σε δίαιτα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους παρατεταμένης αποχής από τον ύπνο, παρά τη σωματική κόπωση, συνήθως βάζουμε κιλά, παρά το αντίθετο.

2.

Υψηλά επίπεδα άγχους

Αγχώδεις διαταραχές, αλλά και μακρές περίοδοι άγχους επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, το οποίο δίνει τη δική του μάχη για να προστατεύσει τον οργανισμό, εκκρίνοντας μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης. Ωστόσο, η κορτιζόλη καταστρέφει τους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και εκκινεί τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους, συνήθως γύρω από την κοιλιά.

3.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας, ήδη από 2010 επισημαίνονται οι συνέπειες της νόσου στο σωματικό βάρος. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στην ίδια έκθεση τονίζεται η επιρρέπεια ατόμων με κατάθλιψη στην αύξηση του βάρους τους.

4.

Κακή ενυδάτωση

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι. Και ο λόγος δεν είναι ο μύθος περί εύκολης απώλειας κιλών, αλλά το γεγονός ότι το νερό –μια επαρκής ποσότητα του για τον κάθε οργανισμό- διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και διευκολύνει τον μεταβολισμό στην αποβολή των μη θρεπτικών στοιχείων από το σώμα.

5.

Πεπτικό σύστημα μειωμένης κινητικότητας

Το εντερικό μας σύστημα δεν είναι επιφορτισμένο μόνο με την πέψη της τροφής και την αποβολή όσων δεν χρειάζεται το σώμα. Είναι η πύλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν υπάρχουν διαταραχές ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αυτομάτως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας και το σώμα τείνει να δυσκολεύεται να χάσει ή να διατηρήσει βάρος, ενώ πολύ συχνά είναι ο παράγοντας που το αυξάνει.

Με στοιχεία από American Journey of Public Health, Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ