Όταν ο πονόλαιμος δεν προέρχεται από απλό κρυολόγημα

Όταν ο πονόλαιμος δεν προέρχεται από απλό κρυολόγημα Facebook Twitter
Ο πονόλαιμος είναι το πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα του κρυολογήματος και συνήθως υποχωρεί με μερικά ζεστά αφεψήματα στα οποία στάζεις λίγο μέλι ως καταπραϋντικό και λίγο λεμόνι για ένα αντιοξειδωτικό boost με καθαρή βιταμίνη C
0

Καταπίνεις και νιώθεις πως ο λαιμός σου είναι ξερός. Ο πονόλαιμος είναι το πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα του κρυολογήματος και συνήθως υποχωρεί με μερικά ζεστά αφεψήματα στα οποία στάζεις λίγο μέλι ως καταπραϋντικό και λίγο λεμόνι για ένα αντιοξειδωτικό boost με καθαρή βιταμίνη C.

Όχι πάντα όμως, καθώς μπορεί να κρύβει κάτι πιο ύποπτο από μια λοίμωξη με έναν κοινό ρινοϊό (του κρυολογήματος). Αν με μερικές κούπες ζεστό τσάι ή χαμομήλι ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί κι αν δεν βοηθήσουν ούτε οι φαρμακευτικές παστίλιες λαιμού, τότε πρέπει να το ψάξεις περισσότερο.


Αυτή η ενοχλητική αίσθηση πως ο λαιμός σου έχει μετατραπεί σε γυαλόχαρτο και πως ο πόνος είναι τόσο έντονος που δυσκολεύεσαι να καταπιείς μπορεί να κρύβει ένα λιγότερο αθώο αίτιο, όπως ο διαβόητος στρεπτόκοκκος. Οι ειδικοί εξηγούν πως ο πονόλαιμος εκδηλώνεται στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα, με ή χωρίς την κατάποση, και πως, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχτεί ότι στο 80%των περιστατικών συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί.

Ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Για εκείνο το 20% των περιπτώσεων που τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, ένοχος είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep test, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση.


Πότε πρέπει να πας στον γιατρό

Σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες παραπονιούνται για πονόλαιμο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή. Ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ως πάθηση ο πονόλαιμος δεν θεωρείται κάτι το σοβαρό. Πρέπει όμως να επισκεφθείς τον γιατρό αν:

• Δεν μπορείς να καταπιείς υγρά.

• Έχεις παράλληλα πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί.

• Εμφανίζεις πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες.

• Ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες.

• Έχεις παρατεταμένη βραχνάδα ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας.

• Βγάζεις στο δέρμα ερυθρά εξανθήματα.

• Έχεις επίμονο πονόλαιμο, συνοδευόμενο από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες.

• Ο λαιμός πονάει, ο πόνος δεν υποχωρεί και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

• Οι αδένες στον λαιμό είναι πρησμένοι χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και το πρήξιμο δεν υποχωρεί, αφότου έχει υποχωρήσει ο πονόλαιμος.

Οι πιο κοινές αιτίες που κάνουν τον λαιμό σου να πονά

Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη. Στον μικρότερο αριθμό των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια.


Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια ακόμα συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν στο περιβάλλον κάποιου υπάρχει στρεπτόκοκκος, έχει 25% πιθανότητες να κολλήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και η αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.


Σπάνια, ο πονόλαιμος εμπλέκεται με απόστημα στην περιοχή του φάρυγγα. Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιπλοκή, που προκαλεί μεγάλο πόνο στον λαιμό, πυρετό και δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος. Το απόστημα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παροχετευθεί και μετά την υποχώρηση της φλεγμονής να γίνει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.


Πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί και από κάτι που κολλάει στον λαιμό ή από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα).

Επιπλέον, μερικές φορές υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στον λαιμό και προκαλούν πονόλαιμο, ιδίως το πρωί, μαζί με καούρα ή κόμπο στον λαιμό και βραχνάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.


Επίσης, η κακή λειτουργία της μύτης οδηγεί σε στοματική αναπνοή και κακή ποιότητα ζωής, οπότε απαιτείται χειρουργείο για να καθαριστούν όλες οι περιοχές της μύτης, προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε άπνοια.


Τέλος, οι όγκοι του λαιμού, της γλώσσας και του λάρυγγα δημιουργούν δυσκολία στην κατάποση και συνήθως σχετίζονται με τις δύο κλασικές καταχρήσεις, το κάπνισμα και το ποτό. Ενίοτε, σύμπτωμα τέτοιου όγκου είναι η δυσκολία στην κατάποση με πόνο που αντανακλά στο αυτί.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ