Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα...

Όταν κάποιος αγνοεί τα γραπτά σας μηνύματα... Facebook Twitter
O φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ, oπότε αναγκάζονται να αγνοούν τους εκείνους που έρχονται δεύτεροι στις προτιμήσεις τους...
3

Αν ο DJ Khaled μπορεί να ενημερώσει το snapchat του ενώ βρίσκεται νυχτιάτικο στην μέση της θάλασσας πάνω σε ένα τζετ σκι, τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" έλεγε ένα τουΐτ που αναρτήθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο έχει πλέον αναπαραχθεί και επαναδιατυπωθεί με χιλιάδες άλλους τρόπους. Η βάση της δήλωσης αυτής, η οποία έχει θεαθεί πάνω από 1.600.000 φορές από τότε που ανέβηκε στο YouTube στις 14 Δεκεμβρίου, είναι ξεκαρδιστική από μόνη της. Αλλά το "τότε μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στο μήνυμα μου" απηχεί την πραγματικότητα μιας γενιάς η οποία αποδεικνύεται και μέσω μελετών ότι δεν είναι καλή στο να απαντά σε μηνύματα. 

Ο ιστότοπος ερωτικών γνωριμιών Plenty of Fish πρόσφατα ρώτησε 800 Αμερικανούς και Καναδούς ηλικίας 18 έως 33 σχετικά με τις συνήθειες τους στην αποστολή μηνυμάτων, κι ανακάλυψε πως το 80% των millennials έχουν αγνοηθεί από άτομα στα οποία έστειλαν μήνυμα στο κινητό, στο Facebook ή στο Instagram. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να σταματήσει κάποιος να απαντά σε μηνύματα από το να πει σε κάποιον ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί. Επίσης, εξηγείται και από την πεποίθηση ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, κάτι που είναι ακριβώς μέσα στο πνεύμα του συγκεκριμένου ιστοτόπου γνωριμιών. Ένας ανώνυμος χρήστης εξήγησε την λογική του ως εξής:

"Είναι ο φόβος ότι χάνεις κάτι ή κάποιον καλύτερο, που θα ακολουθήσει. Γιατί είναι τόσο εύκολο να περάσεις στο επόμενο προφίλ ή φωτογραφία και να κάνεις like, ούτως ώστε κάθε επόμενο πρόσωπο μπορεί να είναι καλύτερο και είναι πανεύκολο απλά να εξαφανισθείς. Ίσως να είναι λίγο κακό, αλλά βγαίνουμε ραντεβού, δεν είναι ότι έχουμε και σχέση," είπανε.  

Ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει μια σχέση κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα, σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου.

Αυτός ο φόβος της απώλειας καλύτερων εμπειριών, ή στα αγγλικά FOMO, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 15% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για το ίδιο βράδυ.  Κι ενώ η μελέτη αυτή εστίαζε στο να αγνοείς κάποιος στα πλαίσια συναισθηματικών/ερωτικών σχέσεων, το φαινόμενο αυτό εφαρμόζεται εξίσου και στις φιλίες. Επιπλέον, ενώ το να αγνοείς τα γραπτά μηνύματα κάποιου με τον οποίο έχεις βγει ραντεβού θεωρείται απαράδεκτη πρακτική, όταν το κάνεις σε κάποιο φίλο αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα επιθυμία διακοπής της σχέσης. Είναι μεν ενοχλητικό για εκείνον που στέλνει το μήνυμα, αλλά αν το περιεχόμενο του είναι σημαντικό θα το αντιληφθείς την στιγμή που θα το λάβεις. Είτε θα συμβεί αυτό, είτε θα λάβεις ένα σαρκαστικό ακόλουθο μήνυμα όταν το άτομο που αγνόησες δει ότι τουϊτάρεις είτε κάνεις like σε πράγματα στο Instagram.

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί πιθανά την σιγή ασυρμάτου είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μέσω διαδικτύου, παρά μέσω φίλων και συγγενών. Φυσικά και νιώθει κανείς μικρότερη ανησυχία για μια αμήχανη αλλά μεμονωμένη τυχαία συνάντηση σε ένα καφέ, από το να μοιράζεται τον ίδιο κύκλο συναναστροφών.  

"Πριν από 10 με 15 χρόνια, οι άνθρωποι με τους οποίους βγαίναμε αποτελούσαν μέρος του κοινωνικού μας κύκλου, μας τους είχαν συστήσει φίλοι, γνωστοί ή συγγενείς," λέει η Kate MacLean, Εμπειρογνώμονας Ραντεβού και συντονίστρια δημοσίων σχέσεων στο Plenty of Fish. "Οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν διευρύνει τον κύκλο των πιθανών συντρόφων που αλλιώς δεν θα συναντούσαμε πιθανά ποτέ. Ο διευρυμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούμε να συναντήσουμε σήμερα, συνδυασμένος με την ευκολία του ότι κρυβόμαστε πίσω από μία συσκευή και την χαμηλή πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιον ξανά μετά από έναν χωρισμό, είναι όλα στοιχεία στα οποία μπορούμε να αποδώσουμε την αυαξνόμενη τάση ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες του να μην δίνουν σημεία ζωής." 

Βέβαια ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας, η πρακτική αυτή δεν είναι ένα τελείως καινοφανές φαινόμενο, απλά πλέον συζητιέται κάτι που έκαναν και οι γονείς μας πριν καν επινοηθεί το γραπτό μήνυμα. Ειλικρινά ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που πλέον μπορεί να λήξει κάτι κομψά και ευγενικά με ένα γραπτό μήνυμα σε σύγκριση με το μη αναμενόμενο τηλεφώνημα στο σταθερό κάποιου. 

Στοιχεία από το  i-D

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Εκτός από αυτό το FOMO υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην απαντάει κάποιος επειδή έχει πολλά ψυχολογικά και προτιμάει την εξαφάνιση, από το να εξηγεί ας πούμε το πως νιώθει και σε τι φάση είναι (που θα χρειαστεί να εξηγήσει σε κάποιο επόμενο ραντεβού ενώ μπορεί να μην θέλει να μιλήσει γι'αυτό) σε κάποιον κιόλας που γνωρίζει ελάχιστα ή είδε μια φορά. Όχι; Μόνο εγώ;;; Oh well..