Ναι στον ήλιο... αλλά με προστασία

Ναι στον ήλιο... αλλά με προστασία Facebook Twitter
H αντηλιακή προστασία θέλει τρόπο, όχι κόπο.
0

Επιτέλους, καλοκαίριασε! Η διάθεσή μας έχει αλλάξει ήδη και όλοι αναζητάμε στιγμές απόλαυσης και ξεγνοιασιάς στις παραλίες, χωρίς τα ατυχήματα που εγκυμονεί η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται να ζείτε με τον φόβο του ήλιου. Έτσι κι αλλιώς, ζούμε σε μια ηλιόλουστη και φωτεινή χώρα, οπότε δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, όμως, είναι ότι η αντηλιακή προστασία θέλει τρόπο, όχι κόπο.

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με πολλή ηλιοφάνεια και, απ' ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η παρόρμησή μας είναι μεγαλύτερη από την προστασία μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά που πραγματικά έχουμε ανάγκη και αυτό δεν αφορά μόνο την ποσότητα.


Οι δείκτες προστασίας που κυρίως χρησιμοποιούμε είναι αρκετά χαμηλοί – συνήθως ο SPF 15 είναι ο ανώτερος. Το πάθος για μαύρισμα μας οδηγεί στο να αγοράζουμε δείκτες που κυμαίνονται γύρω από τον SPF 5.

Οι δείκτες προστασίας που κυρίως χρησιμοποιούμε είναι αρκετά χαμηλοί – συνήθως ο SPF 15 είναι ο ανώτερος. Το πάθος για μαύρισμα μας οδηγεί στο να αγοράζουμε δείκτες που κυμαίνονται γύρω από τον SPF 5.


Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με στοιχεία-σοκ. Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στην Ευρώπη. Περίπου 130.000 μελανώματα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, καθιστώντας τον τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο στις γυναίκες.

Γι' αυτό, εύλογα διερωτόμαστε:

 

Ποιος είναι ο υψηλότερος δείκτης προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό σωστά, να θυμάσαι ότι ο (δείκτης προστασίας UVB) SPF 50+ σου προσφέρει τη μέγιστη προστασία που έχεις ανάγκη.


Πόσο διαρκεί ο SPF στο αντηλιακό μου;

Αν δεν ιδρώσεις, αν δεν σκουπιστείς ή αν δεν εκτεθείς σε έντονο ήλιο για πολλή ώρα, η προστασία διαρκεί από 2 έως 4 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται να ανανεώνεις το αντηλιακό σου πιο συχνά.


Είχα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το αφαίρεσαν. Ο γιατρός μού λέει ότι πρέπει να προσέχω ακόμα περισσότερο τον ήλιο τώρα. Γιατί;

Οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ξανά καρκίνο και ο ήλιος είναι ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.


Δεν μου αρέσει να είμαι έξω ή να γυμνάζομαι και τα μάτια μου να τσούζουν από το αντηλιακό. Τι επιλογές έχω;

Αυτό το κάψιμο, συνήθως, προκαλείται από χημικά αντηλιακά φίλτρα (π.χ. συστατικά που καταλήγουν σε -ate, -ene, όπως homosalate, octocrylene, oxybenzone κ.λπ.). Ψάξε, λοιπόν, για ένα προϊόν που να είναι ανθεκτικό στο νερό και ενισχυμένο με φυσικά (ορυκτά) φίλτρα, όπως διοξείδιο του τιτανίου. Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, όμως, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν χωρίς άρωμα και χωρίς χρώμα, γιατί μπορεί κι αυτά να σου προκαλέσουν ερεθισμό.


Τα sport αντηλιακά είναι στ' αλήθεια αδιάβροχα;

Πρώτα απ' όλα, αγνόησε τη λέξη «sport» στις ετικέτες. Για ένα πράγμα μπορείς να είσαι σίγουρη: κανένα αντηλιακό δεν είναι απόλυτα αδιάβροχο. Να θυμάσαι ότι μετά τον Ιούνιο του 2013 τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα πρέπει να το αναφέρουν στην ετικέτα τους.


Μπορεί το δέρμα μου να έχει ευαισθησία στα αντηλιακά;

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιοι οργανισμοί να εκδηλώσουν αλλεργία στα συστατικά των αντηλιακών. Η αλλεργία αυτή έχει τη μορφή δερματίτιδας εξ επαφής ή, σπανιότερα, φωτοδερματίτιδας και εκφράζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, φαγούρα και σπυράκια στις περιοχές όπου άλειψες το αντηλιακό και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να σταματήσεις τη χρήση του αντηλιακού και να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου. Αν έχεις ιστορικό δυσανεξίας στα χημικά αντηλιακά φίλτρα, καλό θα ήταν να επιλέξεις αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και χωρίς άρωμα.


Έχω ροδόχρου νόσο (ακμή). Πρέπει να χρησιμοποιώ κλασικό αντηλιακό στο πρόσωπό μου ή μήπως πρέπει να επιλέξω κάτι ειδικό;

Η ροδόχρους νόσος –γνωστή παλιότερα και ως ροδόχρους ακμή– κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και αυξάνει τις πιθανότητες να αντιδράσει σε συγκεκριμένα συστατικά του αντηλιακού, αλλά ο ήλιος από μόνος του είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης έξαρσης της πάθησης. Επομένως, το να βγεις απροστάτευτος στον ήλιο δεν είναι λύση. Χρησιμοποίησε καλύτερα αντηλιακά με ορυκτά φίλτρα και χωρίς άρωμα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ