Επιτέλους, καλοκαίριασε! Η διάθεσή μας έχει αλλάξει ήδη και όλοι αναζητάμε στιγμές απόλαυσης και ξεγνοιασιάς στις παραλίες, χωρίς τα ατυχήματα που εγκυμονεί η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται να ζείτε με τον φόβο του ήλιου. Έτσι κι αλλιώς, ζούμε σε μια ηλιόλουστη και φωτεινή χώρα, οπότε δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, όμως, είναι ότι η αντηλιακή προστασία θέλει τρόπο, όχι κόπο.

 

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με πολλή ηλιοφάνεια και, απ' ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η παρόρμησή μας είναι μεγαλύτερη από την προστασία μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά που πραγματικά έχουμε ανάγκη και αυτό δεν αφορά μόνο την ποσότητα.


Οι δείκτες προστασίας που κυρίως χρησιμοποιούμε είναι αρκετά χαμηλοί – συνήθως ο SPF 15 είναι ο ανώτερος. Το πάθος για μαύρισμα μας οδηγεί στο να αγοράζουμε δείκτες που κυμαίνονται γύρω από τον SPF 5.

 

Οι δείκτες προστασίας που κυρίως χρησιμοποιούμε είναι αρκετά χαμηλοί – συνήθως ο SPF 15 είναι ο ανώτερος. Το πάθος για μαύρισμα μας οδηγεί στο να αγοράζουμε δείκτες που κυμαίνονται γύρω από τον SPF 5.


Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με στοιχεία-σοκ. Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

 

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στην Ευρώπη. Περίπου 130.000 μελανώματα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, καθιστώντας τον τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο στις γυναίκες.

Γι' αυτό, εύλογα διερωτόμαστε:

 

Ποιος είναι ο υψηλότερος δείκτης προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό σωστά, να θυμάσαι ότι ο (δείκτης προστασίας UVB) SPF 50+ σου προσφέρει τη μέγιστη προστασία που έχεις ανάγκη.


Πόσο διαρκεί ο SPF στο αντηλιακό μου;

Αν δεν ιδρώσεις, αν δεν σκουπιστείς ή αν δεν εκτεθείς σε έντονο ήλιο για πολλή ώρα, η προστασία διαρκεί από 2 έως 4 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται να ανανεώνεις το αντηλιακό σου πιο συχνά.


Είχα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το αφαίρεσαν. Ο γιατρός μού λέει ότι πρέπει να προσέχω ακόμα περισσότερο τον ήλιο τώρα. Γιατί;

Οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ξανά καρκίνο και ο ήλιος είναι ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.


Δεν μου αρέσει να είμαι έξω ή να γυμνάζομαι και τα μάτια μου να τσούζουν από το αντηλιακό. Τι επιλογές έχω;

Αυτό το κάψιμο, συνήθως, προκαλείται από χημικά αντηλιακά φίλτρα (π.χ. συστατικά που καταλήγουν σε -ate, -ene, όπως homosalate, octocrylene, oxybenzone κ.λπ.). Ψάξε, λοιπόν, για ένα προϊόν που να είναι ανθεκτικό στο νερό και ενισχυμένο με φυσικά (ορυκτά) φίλτρα, όπως διοξείδιο του τιτανίου. Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, όμως, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν χωρίς άρωμα και χωρίς χρώμα, γιατί μπορεί κι αυτά να σου προκαλέσουν ερεθισμό.


Τα sport αντηλιακά είναι στ' αλήθεια αδιάβροχα;

Πρώτα απ' όλα, αγνόησε τη λέξη «sport» στις ετικέτες. Για ένα πράγμα μπορείς να είσαι σίγουρη: κανένα αντηλιακό δεν είναι απόλυτα αδιάβροχο. Να θυμάσαι ότι μετά τον Ιούνιο του 2013 τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα πρέπει να το αναφέρουν στην ετικέτα τους.


Μπορεί το δέρμα μου να έχει ευαισθησία στα αντηλιακά;

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιοι οργανισμοί να εκδηλώσουν αλλεργία στα συστατικά των αντηλιακών. Η αλλεργία αυτή έχει τη μορφή δερματίτιδας εξ επαφής ή, σπανιότερα, φωτοδερματίτιδας και εκφράζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, φαγούρα και σπυράκια στις περιοχές όπου άλειψες το αντηλιακό και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να σταματήσεις τη χρήση του αντηλιακού και να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου. Αν έχεις ιστορικό δυσανεξίας στα χημικά αντηλιακά φίλτρα, καλό θα ήταν να επιλέξεις αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και χωρίς άρωμα.


Έχω ροδόχρου νόσο (ακμή). Πρέπει να χρησιμοποιώ κλασικό αντηλιακό στο πρόσωπό μου ή μήπως πρέπει να επιλέξω κάτι ειδικό;

Η ροδόχρους νόσος –γνωστή παλιότερα και ως ροδόχρους ακμή– κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και αυξάνει τις πιθανότητες να αντιδράσει σε συγκεκριμένα συστατικά του αντηλιακού, αλλά ο ήλιος από μόνος του είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης έξαρσης της πάθησης. Επομένως, το να βγεις απροστάτευτος στον ήλιο δεν είναι λύση. Χρησιμοποίησε καλύτερα αντηλιακά με ορυκτά φίλτρα και χωρίς άρωμα.