Μείωση της βλάβης: Μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τους αμετανόητους καπνιστές

Μείωση της βλάβης: Μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τους αμετανόητους καπνιστές Facebook Twitter
0

 

Η συζήτηση για το κάπνισµα και τις επιβλαβείς συνέπειές του γίνεται πολλά χρόνια τώρα, χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι έχει υπάρξει µεγάλη πρόοδος στον περιορισµό των συνεπειών του για τη δηµόσια υγεία. Τα στοιχεία που έδωσαν επιστήµονες απ' όλο τον κόσµο κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισµα είναι αποκαρδιωτικά.


«Αν και γνωρίζουµε εδώ και δεκαετίες ότι το τσιγάρο σκοτώνει, το κάπνισµα εξακολουθεί να αποτελεί την αιτία θανάτου για σχεδόν 2 στους 3 µακροχρόνιους καπνιστές» ανέφερε ο David T. Sweanor, πρόεδρος του Κέντρου Ηθικής, Πολιτικών και Νοµοθεσίας Υγείας του Πανεπιστηµίου της Οτάβα.


H πανδηµία του τσιγάρου σκοτώνει περίπου 7 εκατοµµύρια ανθρώπους ετησίως και αποτελεί τη µοναδική αιτία θανάτου που µπορεί να προληφθεί, ενώ, όπως τόνισε ο πνευµονολόγος και µέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισµα στην Κύπρο, κ. Μιχάλης Τουµπής, «είναι βαρύ και το οικονοµικό κόστος, καθώς το κάπνισµα "κοστίζει" 1 τρισεκατοµµύριο δολάρια ετησίως στην περίθαλψη».


Οι επιστήµονες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει στροφή στις πολιτικές που επιλέγονται µέχρι σήµερα για τη διαχείριση του καπνίσµατος, συστήνοντας στους φορείς δηµόσιας υγείας να συµπεριλάβουν τη µείωση της βλάβης ως έναν επιπλέον πυλώνα, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη.


«Μπορούµε να "ξεφορτωθούµε" πολύ γρήγορα την πανδηµία των τσιγάρων αξιοποιώντας την επιστήµη και την τεχνολογία. Έχουµε την τάση να θέτουµε ρυθµιστικές πολιτικές για το κάπνισµα τελείως διαφορετικές από αυτές άλλων θεµάτων δηµόσιας υγείας. Δεν θα πρέπει όµως να είναι διαφορετικές. Μπορούµε να εφαρµόσουµε τις ίδιες πρακτικές. Όταν εντοπίζουµε το ρίσκο, προσπαθούµε να το µειώσουµε» τόνισε µε έµφαση ο David T. Sweanor, αναφέροντας πως η µείωση της βλάβης αποτελεί καθηµερινή πρακτική σε άλλους τοµείς, όπως π.χ. η χρήση αντηλιακού για την αποφυγή των παθήσεων του δέρµατος ή η χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο για τον περιορισµό των θανάτων από αυτοκινητικά δυστυχήµατα.


Τον ρόλο τους σε αυτή τη διαδικασία έχουν να παίξουν, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσµατος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρµανσης καπνού, για τα οποία υπάρχουν επιστηµονικά δεδοµένα ότι είναι περιορισµένου κινδύνου. Η διαφορά τους µε τα τσιγάρα είναι η απουσία καύσης. Δηλαδή, ενώ στο τσιγάρο ο καπνός καίγεται σε υψηλές θερµοκρασίες παράγοντας µεγάλο αριθµό τοξικών ουσιών, στα νέα προϊόντα ο καπνός ή το υγρό νικοτίνης θερµαίνεται, µε αποτέλεσµα να µειώνεται αισθητά η τοξικότητα για τον καπνιστή. Για να επιτύχει µια πολιτική µείωσης της βλάβης, βασική προϋπόθεση, τόνισαν οι ειδικοί, είναι αυτά τα προϊόντα να είναι προσβάσιµα στους καπνιστές και να υπάρχει σωστή ενηµέρωση γύρω από αυτά.


Τέλος και στον µύθο της νικοτίνης ως βασικής αιτίας για τις ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισµα έδωσαν οι γιατροί στο συνέδριο, αναφέροντας πως «οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα», και διευκρίνισαν πως όσοι αναζητούν τη νικοτίνη µπορούν να τη λάβουν από άλλα, λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα και όχι από το τσιγάρο. Δεν παρέλειψαν φυσικά να τονίσουν πως η διακοπή του καπνίσµατος αποτελεί τη µοναδική λύση για όποιον ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για την υγεία του και πως η πολιτική µείωσης της βλάβης απευθύνεται σε όσους έχουν προσπαθήσει αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.


Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ιδρύθηκε, µε πρωτοβουλία Ελλήνων γιατρών, και µια διεθνής εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να γίνει ο επιστηµονικός φορέας που θα συντονίσει τις προσπάθειες και τις συζητήσεις γύρω από τη µείωση της βλάβης από το κάπνισµα σε παγκόσµιο επίπεδο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ