Love like an addict

Love like an addict Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ο έρωτας μπερδεύει την αγάπη και τον πόθο στα χωράφια του μυαλού. Χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο οι επιστήμονες θέλησαν να προσδιορίσουν πόσο πολύ έλξη χρειάζεται για να ερωτευτεί κανείς...
Πού τελειώνει ο πόθος και αρχίζει η αγάπη;
Ή πού ξεχωρίζει, ίσως, ο έρωτας από τη σαρκική έλξη;

Τα όρια αλληλο-επικαλύπτονται, κατέληξε η μελέτη, που τόνισε ότι «η έλξη είναι αναγκαία για να μείνει μια αγάπη ζωντανή».

 

Με δυο λέξεις, στα Αγγλικά, το ερώτημα είναι “love or lust και απαντήθηκε επιστημονικά με την συγκριτική μελέτη πολλών χιλιάδων εγκεφάλων, όλων των σύγχρονων μελετών, που είχαν απεικονίσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων τα οποία, κατά την διάρκεια των πειραμάτων, παρατηρούσαν είτε ελκυστικές σέξι εικόνες είτε μια φωτογραφία του ερωτικού συντρόφου τους.

«Στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής, καθηγητής του πανεπιστημίου Concordia Jim Pfaus, παρουσιάζοντας την hot έρευνά του που έδειξε επικάλυψη στις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται από την ερωτική αγάπη, και τη σεξουαλική επιθυμία.

 

Απόλαυση και Επιβράβευση χτίζουν «με πόθο το πάθος»

Είτε καυτούς /ες υποψήφιους ερωτικούς/ές παρτενέρ παρατηρούσαν στις φωτογραφίες οι συμμετέχοντες σε συνολικά 20 πρόσφατες έρευνες εγκεφαλικών απεικονίσεων, είτε τον ερωτικό τους σύντροφο, ο εγκέφαλος «άναβε» στην περιοχή του spectrum που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο.

  • Είναι η περιοχή που διεγείρεται από τη σεξουαλική επιθυμία και συνήθως ενεργοποιείται από ό,τι προκαλεί φυσική απόλαυση. Όπως το φαγητό, αλλά και το σεξ.
  • Ο έρωτας, η ερωτική αγάπη, πάλι, ενεργοποιεί την περιοχή που κινητοποιείται από τις στιγμές που συνδέονται με την ανταμοιβή ή την ευχαρίστηση.

 

«Στον κεραυνοβόλο έρωτα, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να μην επιζητούμε το σεξ ανά πάσα στιγμή; ”I don’t think so”, δήλωσε ο Jim Pfaus στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αγάπη και η επιθυμία διακλαδώνονται στον εγκέφαλο από διαφορετικές κατά τα άλλα διαδρομές.

«Ο έρωτας δεν προεξοφλείται σε ποσότητες ή ποσοστά, δεν επιτυγχάνεται με την μέγιστη, π.χ. σφοδρή ερωτική επιθυμία δεκάτου βαθμού», σπεύδει να τονίσει ο Pfaus.

 

Love is dope

  • Τα συναισθήματα της ερωτικής αγάπης, όταν ο έρωτας βιώνεται ως σχέση, κινητοποιούν το μηχανισμό που εξασφαλίζει την παραγωγή οκυτοκίνης, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, η οποία απελευθερώνεται μετά τον οργασμό,και- σε όλα τα θηλαστικά - από τους δυο γονείς όταν γεννήσουν και μετά το παιδί τους, προς αυτό και μεταξύ τους.
  • Κινητοποιούν όμως και την περιοχή της ντοπαμίνης, που ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως ΚΑΙ τα κέντρα αναψυχής.

Εδώ η έρευνα εξέπληξε ερευνητές κάθε ειδικότητας όταν ταυτοποίησαν πιο επιστημονικά από ποτέ το μονοπάτι που πάει από τον έρωτα στις εξαρτήσεις.

Ή ίδια περιοχή που ενεργοποιείται από την ερωτική αγάπη συνδέεται επίσης με τον εθισμό.

«Όταν ο εραστής ή η ερωμένη σας ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να σας ξαναδεί, δεν θα πείτε “θα βρω αυτομάτως αντικαταστάτη"» «Αν σας ανακοινώσουν κάτι τέτοιο, θα αρχίσετε να αντιδράτε ως τοξικομανής. Θα κάνετε το παν για την «δόση» του έρωτά σας, θα παρακαλέσετε, ακόμη, γι αυτό

Love is…

Ο Pfaus περιγράφει, σύμφωνα με τα δεδομένα που απεδείχθησαν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ότι η ερωτική αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική επιθυμία, η οποία επιθυμία ανταμείβεται σε διαρκώς ανανεούμενους κύκλους… 

...a drug

«Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο, όπως τα ναρκωτικά που εθίζουν διεγείροντας -μέσω ντοπαμίνης- τα κέντρα ανταμοιβής και αναψυχής.

 

Οι εθισμένοι

Οι «ραγισμένες καρδιές», είναι στην πραγματικότητα εγκέφαλοι που στερήθηκαν, αναγκαστικά και ίσως αιφνίδια την «ντόπᨻ του έρωτά τους και δεν κατάφεραν να προσαρμόσουν τα επίμαχα κέντρα του εγκεφάλου τους, όπως ο ίδιος ο εγκέφαλος καλύτερα ξέρει.

 

Συνήθως σε μια ερωτική απογοήτευση ο εγκέφαλος μόνος του απευαισθητοποιεί τα κέντρα της χαράς και της ανταμοιβής ως μια πρόνοια σωτηρίας.

Ερωτευμένοι που μπορούν να φθάσουν μέχρι το φόνο, είναι εκείνοι που στερούνται, λίγο ή πολύ, την ευελιξία στα εγκεφαλικά τους κύτταρα «να κλείσουν τους αισθητήρες» του πάθους που τους καίει, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνήθως προνοεί να διαθέτει.

Είναι οι εραστές, οι πιο εθισμένοι από όλους, στον ερωτικό τους σύντροφό τους.

Κάτι που ακόμη δεν αποκάλυψε η έρευνα,είναι το πώς η ερωτική απογοήτευση του “extra εξαρτημένου“ τον πάει λόγω στέρησης σ άλλη και άλλες πίστες, πολλών ακόμη εθισμών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ