Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε Facebook Twitter
Με λίγη φαντασία, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή.
0

Αν κάνω σεξ, μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό; Είναι μια ερώτηση που μπορεί να έχετε σκεφτεί, αλλά ντρέπεστε να την εκφράσετε. Επειδή όμως η νέα κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19 επηρεάζει, μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική μας δραστηριότητα, δύο ειδικοί απαντούν σε μερικές κομβικές ερωτήσεις που τους έθεσε το BBC. O Dr Alex George είναι γιατρός με εξειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά (και πρώην συμμετέχων στο ριάλιτι «Love Island»). Η Alix Fox είναι δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα γύρω από το σεξ, παρουσιάστρια της εκπομπής του BBC Radio 1 «Unexpected Fluids» και συμπαρουσιάστρια του podcast «The Modern Mann».

— Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Dr Alex George: Αν είσαι σε σχέση, ζεις με αυτό το άτομο και μοιράζεστε το ίδιο περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Ωστόσο, αν ένας εκ των δύο σας εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού, τότε πρέπει να τηρήσετε την κοινωνική απόσταση και να απομονωθείτε ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι. Ιδανικά, η απόσταση αυτή είναι δύο μέτρα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό.

Alix Fox: Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις πως, αν τα συμπτώματα που εμφανίζεις είναι ελαφριά, δεν θα συμβεί απαραίτητα το ίδιο και στον/στη σύντροφό σου. Οπότε, αν εμφανίσεις οποιαδήποτε συμπτώματα, προσπάθησε να μείνεις μακριά.

Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Τι ισχύει για το σεξ με νέους συντρόφους;

Dr Alex: Σίγουρα δεν θα συμβούλευα να έχετε νέους σεξουαλικούς συντρόφους αυτήν τη στιγμή, γιατί μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού.

Alix Fox: Μην ξεχνάς ότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Οπότε, ακόμα κι αν αισθάνεσαι εντελώς καλά, μπορείς να κολλήσεις κάποιον κι εκείνος κάποιους άλλους, μέσω της στενής επαφής ή των φιλιών.

— Φίλησα κάποιον/-α που γνώρισα πρόσφατα και στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα. Τι κάνω;

Dr Alex: Αν συνέβη κάτι τέτοιο, μπες σε αυτο-απομόνωση. Παρακολούθησε τη δική σου πορεία. Αν εμφανίσεις κι εσύ συμπτώματα, δώσε μεγάλη προσοχή και ακολούθησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Alix Fox: Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για τις σχέσεις μας. Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Δεν χρησιμοποιούσα προφυλακτικό με τον/τη σύντροφό μου πριν από την πανδημία. Πρέπει να αρχίσω τώρα;

Alix Fox: Η απάντηση εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό. Αν το κάνατε επειδή είχατε ελεγχθεί για ΣΜΝ ή βρισκόσασταν σε ετεροφυλοφιλική σχέση, πριν από την εμμηνόπαυση της γυναίκας, και χρησιμοποιούσατε άλλη μέθοδο αντισύλληψης, τότε είστε μια χαρά. Αν όμως δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό επειδή βασιζόσασταν σε διακοπτόμενη συνουσία –ή απλώς επειδή παίρνατε ρίσκο–, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε τώρα. 

— Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό από την επαφή με το αιδοίο ή το πέος της/του συντρόφου μου;

Dr Alex: Αν βρίσκεσαι στη φάση να αγγίζεις τα γεννητικά όργανα του/της συντρόφου σου, πιθανότατα φιλιέστε την ίδια στιγμή – και γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Συνεπώς, κάθε πιθανή μεταφορά του ιού από το στόμα, στα χέρια, στα γεννητικά όργανα, στη μύτη ή στο στόμα αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσής του. Χρειάζεται να μειώσουμε αυτή την πιθανότητα στο ελάχιστο. Οπότε δεν συνίσταται καμία επαφή με σύντροφο με τον οποίο δεν συζείτε.

— Πώς διατηρώ μια σχέση αυτή την περίοδο; Δεν θέλω να είμαι μόνος/-η.

Alix Fox: Η πανδημία κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους να επαναδιαπραγματευτούν το τι σημαίνει καλή σεξουαλική ζωή, τι είναι απόλαυση. Έχω ακούσει για ανθρώπους που ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές μεταξύ τους, για άλλους που οργανώνουν ραντεβού, ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, σε διαφορετικά μέρη και εκμεταλλεύονται τον χρόνο και την απόσταση. Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημιουργικοί. Με λίγη φαντασία υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα, χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή. Από την άλλη, πολλοί θα ανακαλύψουν ότι δεν συντονίζονται με τους συντρόφους τους. Μπορεί με κάποιον/-α να βρισκόσασταν μία φορά την εβδομάδα και ξαφνικά να πρέπει να μοιραστείτε την ίδια στέγη. Μπορεί να θέλεις σεξ όταν ο/η σύντροφός σου δεν θέλει και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με σεβασμό και κατανόηση. Η συμβίωση δεν συνεπάγεται μόνιμη σεξουαλική διαθεσιμότητα. Και φυσικά, όποιος/-α βρεθεί σε κατάσταση δυσφορίας ή σεξουαλικού εξαναγκασμού από τον/τη σύντροφό του πρέπει να αναζητήσει βοήθεια.  

— Έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσω κορωνοϊό αν είμαι οροθετικός;

Alix Fox: Ο Dr Michael Brady του Terrence Higgins Trust ανακοίνωσε μερικές σημαντικές σχετικές συμβουλές. Αν λαμβάνεις συστηματικά την αντιρετροϊκή αγωγή σου, έχεις καλό αριθμό CD4 (τα λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τον HIV) και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, τότε δεν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Οπότε, αν είσαι οροθετικός, συνέχισε να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και ακολούθησε τους ίδιους κανόνες όπως όλοι αναφορικά με την κοινωνική απόσταση.

Με πληροφορίες από BBC.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Υγεία & Σώμα / Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Κορναράκη για το πώς να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στις σχέσεις η εξάπλωση μίας παγκόσμιας πανδημίας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Μια ειδικός μιλά / Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Γεωργία Δηλάκη εξηγεί πώς μπορούμε να «θωρακιστούμε» ψυχολογικά απέναντι στον πανικό και την ξαφνική απομόνωση, αποφεύγοντας τις προκαταλήψεις και διατηρώντας την ψυχραιμία μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ