Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε Facebook Twitter
Με λίγη φαντασία, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή.
0

Αν κάνω σεξ, μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό; Είναι μια ερώτηση που μπορεί να έχετε σκεφτεί, αλλά ντρέπεστε να την εκφράσετε. Επειδή όμως η νέα κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19 επηρεάζει, μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική μας δραστηριότητα, δύο ειδικοί απαντούν σε μερικές κομβικές ερωτήσεις που τους έθεσε το BBC. O Dr Alex George είναι γιατρός με εξειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά (και πρώην συμμετέχων στο ριάλιτι «Love Island»). Η Alix Fox είναι δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα γύρω από το σεξ, παρουσιάστρια της εκπομπής του BBC Radio 1 «Unexpected Fluids» και συμπαρουσιάστρια του podcast «The Modern Mann».

— Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Dr Alex George: Αν είσαι σε σχέση, ζεις με αυτό το άτομο και μοιράζεστε το ίδιο περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Ωστόσο, αν ένας εκ των δύο σας εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού, τότε πρέπει να τηρήσετε την κοινωνική απόσταση και να απομονωθείτε ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι. Ιδανικά, η απόσταση αυτή είναι δύο μέτρα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό.

Alix Fox: Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις πως, αν τα συμπτώματα που εμφανίζεις είναι ελαφριά, δεν θα συμβεί απαραίτητα το ίδιο και στον/στη σύντροφό σου. Οπότε, αν εμφανίσεις οποιαδήποτε συμπτώματα, προσπάθησε να μείνεις μακριά.

Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Τι ισχύει για το σεξ με νέους συντρόφους;

Dr Alex: Σίγουρα δεν θα συμβούλευα να έχετε νέους σεξουαλικούς συντρόφους αυτήν τη στιγμή, γιατί μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού.

Alix Fox: Μην ξεχνάς ότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Οπότε, ακόμα κι αν αισθάνεσαι εντελώς καλά, μπορείς να κολλήσεις κάποιον κι εκείνος κάποιους άλλους, μέσω της στενής επαφής ή των φιλιών.

— Φίλησα κάποιον/-α που γνώρισα πρόσφατα και στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα. Τι κάνω;

Dr Alex: Αν συνέβη κάτι τέτοιο, μπες σε αυτο-απομόνωση. Παρακολούθησε τη δική σου πορεία. Αν εμφανίσεις κι εσύ συμπτώματα, δώσε μεγάλη προσοχή και ακολούθησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Alix Fox: Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για τις σχέσεις μας. Αν εμφανίσεις συμπτώματα και ήρθες σε επαφή πρόσφατα, πρέπει να τον/την ενημερώσεις. Ακόμα κι αν φίλησες κάποιον που στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα, ενώ εσύ όχι, πρέπει να μπεις σε καραντίνα.

— Δεν χρησιμοποιούσα προφυλακτικό με τον/τη σύντροφό μου πριν από την πανδημία. Πρέπει να αρχίσω τώρα;

Alix Fox: Η απάντηση εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό. Αν το κάνατε επειδή είχατε ελεγχθεί για ΣΜΝ ή βρισκόσασταν σε ετεροφυλοφιλική σχέση, πριν από την εμμηνόπαυση της γυναίκας, και χρησιμοποιούσατε άλλη μέθοδο αντισύλληψης, τότε είστε μια χαρά. Αν όμως δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό επειδή βασιζόσασταν σε διακοπτόμενη συνουσία –ή απλώς επειδή παίρνατε ρίσκο–, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε τώρα. 

— Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό από την επαφή με το αιδοίο ή το πέος της/του συντρόφου μου;

Dr Alex: Αν βρίσκεσαι στη φάση να αγγίζεις τα γεννητικά όργανα του/της συντρόφου σου, πιθανότατα φιλιέστε την ίδια στιγμή – και γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Συνεπώς, κάθε πιθανή μεταφορά του ιού από το στόμα, στα χέρια, στα γεννητικά όργανα, στη μύτη ή στο στόμα αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσής του. Χρειάζεται να μειώσουμε αυτή την πιθανότητα στο ελάχιστο. Οπότε δεν συνίσταται καμία επαφή με σύντροφο με τον οποίο δεν συζείτε.

— Πώς διατηρώ μια σχέση αυτή την περίοδο; Δεν θέλω να είμαι μόνος/-η.

Alix Fox: Η πανδημία κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους να επαναδιαπραγματευτούν το τι σημαίνει καλή σεξουαλική ζωή, τι είναι απόλαυση. Έχω ακούσει για ανθρώπους που ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές μεταξύ τους, για άλλους που οργανώνουν ραντεβού, ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, σε διαφορετικά μέρη και εκμεταλλεύονται τον χρόνο και την απόσταση. Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημιουργικοί. Με λίγη φαντασία υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις τον έρωτα, χωρίς να έρθεις σε απευθείας επαφή. Από την άλλη, πολλοί θα ανακαλύψουν ότι δεν συντονίζονται με τους συντρόφους τους. Μπορεί με κάποιον/-α να βρισκόσασταν μία φορά την εβδομάδα και ξαφνικά να πρέπει να μοιραστείτε την ίδια στέγη. Μπορεί να θέλεις σεξ όταν ο/η σύντροφός σου δεν θέλει και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με σεβασμό και κατανόηση. Η συμβίωση δεν συνεπάγεται μόνιμη σεξουαλική διαθεσιμότητα. Και φυσικά, όποιος/-α βρεθεί σε κατάσταση δυσφορίας ή σεξουαλικού εξαναγκασμού από τον/τη σύντροφό του πρέπει να αναζητήσει βοήθεια.  

— Έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσω κορωνοϊό αν είμαι οροθετικός;

Alix Fox: Ο Dr Michael Brady του Terrence Higgins Trust ανακοίνωσε μερικές σημαντικές σχετικές συμβουλές. Αν λαμβάνεις συστηματικά την αντιρετροϊκή αγωγή σου, έχεις καλό αριθμό CD4 (τα λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τον HIV) και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, τότε δεν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Οπότε, αν είσαι οροθετικός, συνέχισε να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και ακολούθησε τους ίδιους κανόνες όπως όλοι αναφορικά με την κοινωνική απόσταση.

Με πληροφορίες από BBC.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Υγεία & Σώμα / Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Κορναράκη για το πώς να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στις σχέσεις η εξάπλωση μίας παγκόσμιας πανδημίας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Μια ειδικός μιλά / Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας

Η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Γεωργία Δηλάκη εξηγεί πώς μπορούμε να «θωρακιστούμε» ψυχολογικά απέναντι στον πανικό και την ξαφνική απομόνωση, αποφεύγοντας τις προκαταλήψεις και διατηρώντας την ψυχραιμία μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ