Η ανησυχητική εξάπλωση του διαβήτη στην Ελλάδα

Η ανησυχητική εξάπλωση του διαβήτη στην Ελλάδα Facebook Twitter
Καθώς ο διαβήτης συντροφεύει την παχυσαρκία, η εμφάνισή του φλερτάρει με ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με τα παιδιά που θα νοσήσουν να κουβαλούν και βαρύτερο στίγμα.
0

Οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα έχουν μέλος τους άτομο με διαβήτη, με την πλειονότητα των ασθενών να νοσεί από διαβήτη τύπου 2, το «δίδυμο» αδελφάκι της παχυσαρκίας. Συνολικά, με βάση πρόσφατες έρευνες, το 11% του πληθυσμού νοσεί από διαβήτη, ενώ τα ελληνόπουλα, που κατέχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παχυσαρκία και τις ώρες τηλεθέασης εβδομαδιαίως, έχουν πολύ υψηλή πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη μεγαλώνοντας, όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Γιώργος Δημητριάδης.


Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή –μαζί με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες– αποτελούν τους δύο βασικούς ενόχους για την εμφάνιση του διαβήτη, με τις έρευνες να φανερώνουν πως η καθημερινή άσκηση διάρκειας μιας ώρας μαζί με την υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%, όπως εξηγεί η παθολόγος-διαβητολόγος Μαγδαληνή Μπριστιάνου, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Ένας άλλος συνήθης ύποπτος για την επιδημία του αιώνα είναι το άγχος, ειδικά το άγχος που κλέβει τον ύπνο, καθώς επιβεβαιωμένα «φτιάχνει» διαβήτη στα άτομα με προδιάθεση. Επίσης, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενοχοποιείται για τον διαβήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς, αν όλα τα κράτη φρόντιζαν να μειώσουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας, θα ελαττώνονταν τα περιστατικά διαβήτη και θα εξοικονομούσαμε 140 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή –μαζί με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες– αποτελούν τους δύο βασικούς ενόχους για την εμφάνιση του διαβήτη, με τις έρευνες να φανερώνουν πως η καθημερινή άσκηση διάρκειας μιας ώρας μαζί με την υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, διεγνωσμένοι διαβητικοί είναι περισσότερα από 965.000 άτομα, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 40% δεν γνωρίζει ότι νοσεί από διαβήτη. Αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές (καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι με κίνδυνο ακρωτηριασμού και αμφιβληστροειδοπάθεια), καθώς δεν κάνουν τίποτα για να προφυλαχτούν.

Από τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, το 62% έχει ρυθμισμένο σάκχαρο, το 65% ρυθμισμένη πίεση και το 72% ρυθμισμένη LDL χοληστερόλη, αλλά μόνο το 30% έχει καταφέρει να διατηρήσει και τους τρεις παράγοντες κινδύνου σε καλή ρύθμιση, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Συνεπώς, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να ανεβάσουμε τον πήχη στην πρόληψη και στη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.


Μια δράση ρίχνει την μπάλα για τον διαβήτη στα χέρια των παιδιών

Καθώς ο διαβήτης συντροφεύει την παχυσαρκία, η εμφάνισή του φλερτάρει με ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με τα παιδιά που θα νοσήσουν να κουβαλούν και βαρύτερο στίγμα. Συνολικά, απ' όλα τα παιδιά με διαβήτη στην Ελλάδα το ένα στα δύο ζει στιγματισμένο, με σκηνές απείρου κάλλους να εξελίσσονται στα σχολεία και πολλούς μαθητές, ακόμα και εκπαιδευτικούς, να θεωρούν ότι ο λιλιπούτειος ασθενής χτυπά ενέσεις ναρκωτικών όταν κάνει την ινσουλίνη του.

Για την ενημέρωση και την κατάργηση του στίγματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων και Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) πραγματοποιεί μια καινοτόμο δράση ενημέρωσης που συνδυάζει ομιλίες και σπορ στα σχολεία. Η δράση λέγεται «Βάζουμε τρίποντο στην υγεία», υλοποιείται το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου και θα κορυφωθεί με ένα τουρνουά μπάσκετ.

Συμμετέχουν επτά σχολεία και τέσσερις γυμναστικοί σύλλογοι και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ευελπιστεί να μετατρέψει την πρωτοβουλία σε θεσμό. Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη του διαβήτη πρέπει να γίνουν στα σχολεία αλλά και στην οικογένεια, με σημαντικότερη το δίδαγμα στα παιδιά ότι πρέπει να ασκούνται, να επιλέγουν υγιεινά σνακ και να ξεκολλούν από τάμπλετ και ΡlayStation. «Ο καναπές είναι φλεγμονή» λέει η Γκόλφω Γεμιστού, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με τον Γιώργο Δημητριάδη να προσθέτει ότι η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία εκτιμά πως αν κάθε Αμερικανός έχανε ένα κιλό σωματικού βάρους θα είχαμε παγκοσμίως τρία εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά διαβήτη ετησίως.

Το τρέξιμο «φάρμακο» κατά του διαβήτη

Μία ώρα άσκηση την ημέρα αποτελεί την καλύτερη μη φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη. Καθώς πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στην Αθήνα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, οι ειδικοί στέλνουν το μήνυμα πως το τρέξιμο σε κάθε λογής δρομικά γεγονότα αποτελεί ελιξίριο υγείας. Η δημοσιογράφος Υγείας της LiFO έτρεξε με τον γιο ξανά στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, διαδίδοντας το μήνυμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από ηλεκτρονικούς πειρασμούς και εθισμούς. Μαμά και γιος έτρεξαν με την ομάδα Abbvie Running Team για να στηρίξουν το έργο της Μέριμνας, ενός κοινωφελούς οργανισμού με αποδέκτες παιδιά που δίνουν καθημερινά έναν πολύ πιο σκληρό αγώνα, όχι για την άθληση και την καλή φυσική κατάσταση αλλά για την επιβίωση από απειλητικά νοσήματα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις

Υγεία & Σώμα / Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις

Η προστασία από τους καρκίνους, τις καρδιοπάθειες, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα και άλλα χρόνια νοσήματα δεν είναι ζήτημα τύχης, είναι επιλογή. Μπορείς να τα προλάβεις, αν είσαι «διαβασμένος». Δεν αρκεί να είσαι απλά «τυχερός»
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Υγεία / Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Στη σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ο στόχος είναι να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι τη νόσο. Το μυστικό για να το πετύχουμε αυτό είναι η σωστή και εξατομικευμένη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος με έξυπνες ιατρικές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα κάθε ατόμου με διαβήτη και το βοηθούν να μη νιώθει «ασθενής». Η ζωή είναι πιο απλή όταν τα δύσκολα γίνονται εύκολα…
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM