Γιατί τα κουνούπια βάζουν στόχο τους «γλυκοαίματους» ανθρώπους;

Γιατί τα κουνούπια βάζουν στόχο τους «γλυκοαίματους» ανθρώπους; Facebook Twitter
Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε διότι είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων.
0

Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που λέει ότι τα κουνούπια τον... προτιμούν. Ίσως εσείς οι ίδιοι να έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα μέρος γεμάτο από κόσμο, όπου κανείς δεν παραπονιέται για τσιμπήματα, και όμως εσείς υποφέρετε από τις επιθέσεις τους. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί τα ενοχλητικά και συχνά επικίνδυνα έντομα δείχνουν να προτιμούν συγκεκριμένους ανθρώπους, στους οποίους επιτίθενται με όλη τους τη μανία, αφήνοντας στο σώμα τους αποδείξεις της προτίμησής τους; Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν 5 πράγματα που κάνουν άθελα τους όσοι υποφέρουν από απανωτά τσιμπήματα κουνουπιών και να ποια είναι αυτά:

1. Βαριά αναπνοή 

Άνθρωποι με περιττό σωματικό βάρος ή γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με κάθε τους αναπνοή, μυρωδιά που ανιχνεύουν τα θηλυκά κουνούπια και παίρνουν το "σήμα" να επιτεθούν.

2. Έντονη σωματική άσκηση 

Τα κουνούπια λατρεύουν το γαλακτικό οξύ στον ανθρώπινο ιδρώτα. Το γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από τη διάσπαση της γλυκόζης κάθε φορά που ο οργανισμός παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να καλύψει υψηλές ενεργειακές ανάγκες, όπως αυτές που παρουσιάζονται όταν προπονούμαστε ή υποβαλλόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση. 

3. Κατανάλωση μπύρας 

Μία μπύρα ακόμη "τραβιέται" τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, μόνο που τραβάει και τα κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτες και πάλι η μυρωδιά των συστατικών παρασκευής της μπύρας -μεταξύ των οποίων και η βύνη- προσελκύει τα κουνούπια. 

4. Ομάδα αίματος 

Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε. Είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων που βάσει μελέτης σε συνθήκες εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια "επέλεξαν" άτομα με ομάδα αίματος "0" σχεδόν δύο φορές συχνότερα από άτομα με ομάδα αίματος "Α". Επίσης, βάσει άλλων γονιδίων, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο υποδεικνύει τον τύπο του αίματος που έχει, ενώ μόνο ένα 15% των ανθρώπων δεν εκκρίνει τέτοια ουσία.

5. Εγκυμοσύνη 

Σκληρό, άδικο και εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά, ναι, τα κουνούπια προτιμούν τις εγκύους. Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο τσίμπημα των κουνουπιών από τις υπόλοιπες γυναίκες. Όπως εξηγήθηκε στο Νο1 κάθε έγκυος αναπνέει 20% πιο συχνά, έλκοντας τα κουνούπια με την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει. Επίσης, είναι η θερμοκρασία σώματος της εγκύου (πάντοτε υψηλότερη σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία που μπορεί να εμφανίζει ο άνθρωπος), γεγονός που βοηθά την παραγωγή ουσιών όπως ο ιδρώτας, που -όπως προαναφέρθηκε- έλκει τα κουνούπια. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που βρίσκονται σε μέρες ωορρηξίας. 

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, TechInsider.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ