Γιατί τα κουνούπια βάζουν στόχο τους «γλυκοαίματους» ανθρώπους;

Γιατί τα κουνούπια βάζουν στόχο τους «γλυκοαίματους» ανθρώπους; Facebook Twitter
Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε διότι είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων.
0

Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που λέει ότι τα κουνούπια τον... προτιμούν. Ίσως εσείς οι ίδιοι να έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα μέρος γεμάτο από κόσμο, όπου κανείς δεν παραπονιέται για τσιμπήματα, και όμως εσείς υποφέρετε από τις επιθέσεις τους. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί τα ενοχλητικά και συχνά επικίνδυνα έντομα δείχνουν να προτιμούν συγκεκριμένους ανθρώπους, στους οποίους επιτίθενται με όλη τους τη μανία, αφήνοντας στο σώμα τους αποδείξεις της προτίμησής τους; Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν 5 πράγματα που κάνουν άθελα τους όσοι υποφέρουν από απανωτά τσιμπήματα κουνουπιών και να ποια είναι αυτά:

1. Βαριά αναπνοή 

Άνθρωποι με περιττό σωματικό βάρος ή γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με κάθε τους αναπνοή, μυρωδιά που ανιχνεύουν τα θηλυκά κουνούπια και παίρνουν το "σήμα" να επιτεθούν.

2. Έντονη σωματική άσκηση 

Τα κουνούπια λατρεύουν το γαλακτικό οξύ στον ανθρώπινο ιδρώτα. Το γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από τη διάσπαση της γλυκόζης κάθε φορά που ο οργανισμός παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να καλύψει υψηλές ενεργειακές ανάγκες, όπως αυτές που παρουσιάζονται όταν προπονούμαστε ή υποβαλλόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση. 

3. Κατανάλωση μπύρας 

Μία μπύρα ακόμη "τραβιέται" τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, μόνο που τραβάει και τα κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτες και πάλι η μυρωδιά των συστατικών παρασκευής της μπύρας -μεταξύ των οποίων και η βύνη- προσελκύει τα κουνούπια. 

4. Ομάδα αίματος 

Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε. Είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων που βάσει μελέτης σε συνθήκες εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια "επέλεξαν" άτομα με ομάδα αίματος "0" σχεδόν δύο φορές συχνότερα από άτομα με ομάδα αίματος "Α". Επίσης, βάσει άλλων γονιδίων, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο υποδεικνύει τον τύπο του αίματος που έχει, ενώ μόνο ένα 15% των ανθρώπων δεν εκκρίνει τέτοια ουσία.

5. Εγκυμοσύνη 

Σκληρό, άδικο και εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά, ναι, τα κουνούπια προτιμούν τις εγκύους. Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο τσίμπημα των κουνουπιών από τις υπόλοιπες γυναίκες. Όπως εξηγήθηκε στο Νο1 κάθε έγκυος αναπνέει 20% πιο συχνά, έλκοντας τα κουνούπια με την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει. Επίσης, είναι η θερμοκρασία σώματος της εγκύου (πάντοτε υψηλότερη σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία που μπορεί να εμφανίζει ο άνθρωπος), γεγονός που βοηθά την παραγωγή ουσιών όπως ο ιδρώτας, που -όπως προαναφέρθηκε- έλκει τα κουνούπια. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που βρίσκονται σε μέρες ωορρηξίας. 

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, TechInsider.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ