Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια

Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια Facebook Twitter
Τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα
0


Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή και κυρίως όσων η εργασία είναι περιορισμένη σε ένα γραφείο πρέπει να ασκούνται ή έστω να περπατούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Κοινώς μία ώρα για κάθε 8 που κάποιος ξοδεύει καθισμένος πίσω από μία οθόνη ή απλά διεκπεραιώνοντας εργασία γραφείου.

Ωστόσο και βάσει των όσων αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλούς εργαζόμενους γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα ζωής, αλλά και για τις πιθανότητες να νοσήσουν ή να εκτεθούν σε θανατηφόρα νοσήματα.

Για την ακρίβεια μία ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, γυμναστική ήπιας έντασης) σε σύγκριση με το 6,8% από το οποίο κινδυνεύουν όσοι δεν κάθονται περισσότερες από 2-3 ώρες και ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Mία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος μειωνόταν, όταν εργαζόμενοι της πρώτης κατηγορίας επέλεγαν να διακόπτουν συχνά μέσα στην ημέρα την καθιστική τους εργασία και να περπατούν ή είχαν κάποια ρουτίνα άσκησης μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ulf Ekelund, από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας και συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο να κάνει πάνω στα ευρήματα της έρευνας: «Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς κάποιος σπορ, δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Αλλά χρειάζεται λίγο έντονο βάδην, ίσως το πρωί ή πριν το γεύμα ή μετά το δείπνο. Μπορεί να το μοιράσει κανείς όπως τον βολεύει μέσα στη μέρα του, αλλά πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα».

Γιατί, όμως, ο καθηγητής εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικός; Διότι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες είχαν αναλυθεί δεδομένα από 16 μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, κυρίως σε δείγμα πληθυσμού άνω των 45 ετών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία και κάπως έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν το εξής: μία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.   

Το ανησυχητικό εδώ, και όπως επισήμανε, ο Ekelund είναι ότι η εργασιακή πίεση δεν επιτρέπει μεγάλα διαλείμματα, ούτε καν τα νόμιμα, όπως το 20λεπτο, γεγονός που επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους αυτή η μία ώρα άσκησης. Για κάποιους είναι απολύτως ανέφικτη. Αλλά, το ότι οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση κατά μέσο όρο 3 ώρες και 6 λεπτά την ημέρα, μαρτυρά ότι – ναι – υπάρχει μία ώρα που θα μπορούσαν να την αφιερώσουν σε κάτι άλλο. Στο περπάτημα, ας πούμε», λέει ο καθηγητής και προσθέτει και το εξής σημαντικό: Ακόμη και ένα 5λεπτο διάλειμμα, για να πάει κανείς μέχρι τον εκτυπωτή, να πεταχτεί να αγοράσει ένα περιοδικό ή να ανέβει με τις σκάλες στο γραφείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή του. Είναι, όμως, σημαντικό να αλλάξει και η κουλτούρα γραφείου των εργαζομένων, που από ένα σημείο και μετά μοιάζουν να… παραδίνονται στην καρέκλα και στον φόρτο της εργασιακής τους ζωής.  

Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα που ήρθε στο φως επίσης την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι μέσα από την επιστημονική επιθεώρηση “Lancet” αναφέρει ότι η έλλειψη άσκησης των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περί 67,5 δις δολάρια τον χρόνο, δηλαδή γύρω στα 58,8 δις για ιατρική περίθαλψη και 13,7 δις για κενά παραγωγικότητας στον εργασιακό τομέα.  

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν και τις δύο έρευνες, μπορεί ακόμη να μην έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών για ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που εργάζεται σε γραφεία, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για την αλλαγή εργασιακής κουλτούρας σε κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη συνιστώνται τα πολλά μικρά διαλείμματα για κίνηση, τα ελαφριά και υγιεινά γεύματα και τα τακτικά τσεκ – απ, ειδικά μετά την ηλικία των 40 που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να προλάβουν καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM
Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Οπτική Γωνία / Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Ο καρκινοπαθής ή, επί το πολιτικά ορθότερο, ο «ογκολογικός ασθενής» δεν είναι απλώς ένας ασθενής σε ανάγκη – είναι μια συνθήκη: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιπέτειά του, ακόμα κι αν το «μετά» είναι το φυσικό τέλος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ