Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου

Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου Facebook Twitter
Ας μη δίνουμε περισσότερη σημασία σε ένα γλυκό, κάποτε και πολύ κολακευτικό σχόλιο, διότι ειδικά στο διαδίκτυο συμβαίνουν οι μεγαλύτερες παρανοήσεις προθέσεων.
0

Είναι ωραίο το φλερτ, η διάδραση με φίλους, γνωστούς, κάποτε και συναδέλφους, η ψυχολογία επικροτεί την καλή, χαλαρή, κάποτε και παιχνιδιάρικη διάθεση σε χώρους αυστηρούς, γεμάτους υποχρεώσεις, όπως είναι η δουλειά, η σχολή (κ.λπ), αρκεί να μη χάνεται το μέτρο και κυρίως να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Γιατί δεν είναι μόνο η άνοιξη που παίζει παιχνίδια, αλλά και οι άνθρωποι -και σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία, όχι πάντα από κακή πρόθεση, αλλά κυρίως λόγω της απολύτως κατανοητής επιθυμίας μας να αρέσουμε, να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν. Ωστόσο, πρόκειται για επιθυμία αμφίδρομη, που ακόμη κι αν δεν σηκώνει προεκτάσεις -ένα ραντεβού, μια σχέση, μια εξέλιξη τελοσπάντων- δημιουργεί παρανοήσεις. Ειδικά, στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας, όπου η αλληλεπίδραση στα social media, αποτελεί τον Νο 1 λόγο παρεξηγήσεων. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να μην παρασυρόμαστε, εκτός κι αν συνοδεύονται κι από άλλου είδους εξηγήσεις και αιτιολογήσεις. 

1.

Πειράγματα, υπονοούμενα, πολύ φιλική διάθεση

Είναι ωραίο όταν συμβαίνει, αλλά μέχρι εκεί. Δεν σημαίνουν τίποτα, εκτός από το ότι συμπαθούμε ή μας συμπαθεί κάποιος, ότι απολαμβάνει την παρέα μας, ότι θέλει να υπάρχουμε στον περιβάλλοντα χώρο. Όλοι έχουμε ανάγκη να συνεργαζόμαστε ή να κάνουμε παρέα με ωραίους, έξυπνους, χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, επειδή κάποιος φαίνεται να αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο στα όσα λέμε ή κάνουμε ή επειδή επιλέγει να αφιερώσει τις λίγες ώρες του διαλείμματος του σε εμάς. Ναι, οι συμπάθειες δεν κρύβονται, ωστόσο μπορεί να σημαίνουν μόνο αυτό: συμπάθεια. Ένας τρόπος για να μην πέσει κανείς σ' αυτή την παγίδα, είναι να εξακριβώσει πόσο αυτού του είδους η ανθρώπινη επαφή αντέχει και σε άλλα πλαίσια: εκτός σχολής, εκτός εργασιακού περιβάλλοντος και γενικώς μακριά από τον χώρο που τη δημιούργησε. 

2.

"Καρδούλες", likes και αποθεωτικά σχόλια στα social media

Κάνουν καλό στην αυτοπεποίθηση μας, αλλά είναι μόνο αυτά, δηλαδή, καρδούλες στο Instagram και θετικά comments. Στην online ζωή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο διαχυτικοί και, δυστυχώς, πολλοί ζουν μια δεύτερη ζωή στα social media, προβάλλουν, δηλαδή, ένα προφίλ άμεσου, γλυκού ατόμου που ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του ίδιου ανθρώπου στην πραγματική ζωή. Ας μη δίνουμε περισσότερη σημασία σε ένα γλυκό, κάποτε και πολύ κολακευτικό σχόλιο, διότι ειδικά στο διαδίκτυο συμβαίνουν οι μεγαλύτερες παρανοήσεις προθέσεων. 

Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου Facebook Twitter
Όλοι έχουμε ανάγκη να συνεργαζόμαστε ή να κάνουμε παρέα με ωραίους, έξυπνους, χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, επειδή κάποιος φαίνεται να αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο στα όσα λέμε ή κάνουμε.

3.

Καλή θέληση σε όλα τα επίπεδα

Κάποιος που προθυμοποιείται να βοηθήσει σε ένα deadline ή να μας καλύψει, επειδή αργήσαμε λίγο στη δουλειά, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θέλει κάτι περισσότερο από το να είναι καλός συνάδελφος ή να γίνει φίλος μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε το ίδιο ευγενείς, το περισσότερο (ασφαλές για εμάς) να μην υποθέτουμε ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό και ότι μας προσφέρει κάτι περισσότερο από το προφανές: τη φιλία και τη συμμαχία του.

4.

Προσοχή με τις φιλοφρονήσεις

Επειδή έχουν γραφτεί χιλιόμετρα για το πώς αλλάζει η φωνή, η γλώσσα του σώματος, ακόμη για το πώς διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας, όταν κάποιος μας αρέσει ας βάλουμε μια άνω τελεία στην ονειροπόληση και στα σενάρια που δίνουν μάταιες ελπίδες κι ας δεχθούμε εκείνη τη φιλοφρόνηση για τα μαλλιά, για το ντύσιμο, για το χιούμορ κι ας κρατήσουμε το όμορφο συναίσθημα εκείνης της στιγμής (βασικό), χωρίς να υποθέτουμε ή να ελπίζουμε σε κάτι περισσότερο.

5.

Και ας το πούμε ξεκάθαρα όσο κι αν πληγώνει...

...σύμφωνα με τον ψυχολόγο και σύμβουλο σχέσεων Jeffrey Bernstein, οι συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιον και αναζητούν τρόπο να το δείξουν είναι τελείως διαφορετικές από τα παραπάνω. Κυρίως «φωνάζουν» ότι ο άλλος άνθρωπος είναι προτεραιότητα και εν δευτέροις -αλλά πολύ βασικό- όλα τα ειλικρινή αισθήματα δεν μένουν για καιρό στο υπονοούμενο και τους υπαινιγμούς. Συνοδεύονται από ξεκάθαρες και γενναίες εξηγήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι τι θέλει να «διαβάσει» κανείς στη φιλική συμπεριφορά ενός ανθρώπου και πόσο χρόνο και ενέργεια τελικά θα αφιερώσει μέχρι να βεβαιωθεί περί τίνος πρόκειται.

Με στοιχεία από PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ