Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου

Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου Facebook Twitter
Ας μη δίνουμε περισσότερη σημασία σε ένα γλυκό, κάποτε και πολύ κολακευτικό σχόλιο, διότι ειδικά στο διαδίκτυο συμβαίνουν οι μεγαλύτερες παρανοήσεις προθέσεων.
0

Είναι ωραίο το φλερτ, η διάδραση με φίλους, γνωστούς, κάποτε και συναδέλφους, η ψυχολογία επικροτεί την καλή, χαλαρή, κάποτε και παιχνιδιάρικη διάθεση σε χώρους αυστηρούς, γεμάτους υποχρεώσεις, όπως είναι η δουλειά, η σχολή (κ.λπ), αρκεί να μη χάνεται το μέτρο και κυρίως να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Γιατί δεν είναι μόνο η άνοιξη που παίζει παιχνίδια, αλλά και οι άνθρωποι -και σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία, όχι πάντα από κακή πρόθεση, αλλά κυρίως λόγω της απολύτως κατανοητής επιθυμίας μας να αρέσουμε, να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν. Ωστόσο, πρόκειται για επιθυμία αμφίδρομη, που ακόμη κι αν δεν σηκώνει προεκτάσεις -ένα ραντεβού, μια σχέση, μια εξέλιξη τελοσπάντων- δημιουργεί παρανοήσεις. Ειδικά, στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας, όπου η αλληλεπίδραση στα social media, αποτελεί τον Νο 1 λόγο παρεξηγήσεων. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να μην παρασυρόμαστε, εκτός κι αν συνοδεύονται κι από άλλου είδους εξηγήσεις και αιτιολογήσεις. 

1.

Πειράγματα, υπονοούμενα, πολύ φιλική διάθεση

Είναι ωραίο όταν συμβαίνει, αλλά μέχρι εκεί. Δεν σημαίνουν τίποτα, εκτός από το ότι συμπαθούμε ή μας συμπαθεί κάποιος, ότι απολαμβάνει την παρέα μας, ότι θέλει να υπάρχουμε στον περιβάλλοντα χώρο. Όλοι έχουμε ανάγκη να συνεργαζόμαστε ή να κάνουμε παρέα με ωραίους, έξυπνους, χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, επειδή κάποιος φαίνεται να αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο στα όσα λέμε ή κάνουμε ή επειδή επιλέγει να αφιερώσει τις λίγες ώρες του διαλείμματος του σε εμάς. Ναι, οι συμπάθειες δεν κρύβονται, ωστόσο μπορεί να σημαίνουν μόνο αυτό: συμπάθεια. Ένας τρόπος για να μην πέσει κανείς σ' αυτή την παγίδα, είναι να εξακριβώσει πόσο αυτού του είδους η ανθρώπινη επαφή αντέχει και σε άλλα πλαίσια: εκτός σχολής, εκτός εργασιακού περιβάλλοντος και γενικώς μακριά από τον χώρο που τη δημιούργησε. 

2.

"Καρδούλες", likes και αποθεωτικά σχόλια στα social media

Κάνουν καλό στην αυτοπεποίθηση μας, αλλά είναι μόνο αυτά, δηλαδή, καρδούλες στο Instagram και θετικά comments. Στην online ζωή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο διαχυτικοί και, δυστυχώς, πολλοί ζουν μια δεύτερη ζωή στα social media, προβάλλουν, δηλαδή, ένα προφίλ άμεσου, γλυκού ατόμου που ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του ίδιου ανθρώπου στην πραγματική ζωή. Ας μη δίνουμε περισσότερη σημασία σε ένα γλυκό, κάποτε και πολύ κολακευτικό σχόλιο, διότι ειδικά στο διαδίκτυο συμβαίνουν οι μεγαλύτερες παρανοήσεις προθέσεων. 

Δεν σας θέλει, μη μπερδεύεστε: 5 φορές που παρεξηγούμε τη φιλική διάθεση κάποιου Facebook Twitter
Όλοι έχουμε ανάγκη να συνεργαζόμαστε ή να κάνουμε παρέα με ωραίους, έξυπνους, χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, επειδή κάποιος φαίνεται να αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο στα όσα λέμε ή κάνουμε.

3.

Καλή θέληση σε όλα τα επίπεδα

Κάποιος που προθυμοποιείται να βοηθήσει σε ένα deadline ή να μας καλύψει, επειδή αργήσαμε λίγο στη δουλειά, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θέλει κάτι περισσότερο από το να είναι καλός συνάδελφος ή να γίνει φίλος μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε το ίδιο ευγενείς, το περισσότερο (ασφαλές για εμάς) να μην υποθέτουμε ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό και ότι μας προσφέρει κάτι περισσότερο από το προφανές: τη φιλία και τη συμμαχία του.

4.

Προσοχή με τις φιλοφρονήσεις

Επειδή έχουν γραφτεί χιλιόμετρα για το πώς αλλάζει η φωνή, η γλώσσα του σώματος, ακόμη για το πώς διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας, όταν κάποιος μας αρέσει ας βάλουμε μια άνω τελεία στην ονειροπόληση και στα σενάρια που δίνουν μάταιες ελπίδες κι ας δεχθούμε εκείνη τη φιλοφρόνηση για τα μαλλιά, για το ντύσιμο, για το χιούμορ κι ας κρατήσουμε το όμορφο συναίσθημα εκείνης της στιγμής (βασικό), χωρίς να υποθέτουμε ή να ελπίζουμε σε κάτι περισσότερο.

5.

Και ας το πούμε ξεκάθαρα όσο κι αν πληγώνει...

...σύμφωνα με τον ψυχολόγο και σύμβουλο σχέσεων Jeffrey Bernstein, οι συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιον και αναζητούν τρόπο να το δείξουν είναι τελείως διαφορετικές από τα παραπάνω. Κυρίως «φωνάζουν» ότι ο άλλος άνθρωπος είναι προτεραιότητα και εν δευτέροις -αλλά πολύ βασικό- όλα τα ειλικρινή αισθήματα δεν μένουν για καιρό στο υπονοούμενο και τους υπαινιγμούς. Συνοδεύονται από ξεκάθαρες και γενναίες εξηγήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι τι θέλει να «διαβάσει» κανείς στη φιλική συμπεριφορά ενός ανθρώπου και πόσο χρόνο και ενέργεια τελικά θα αφιερώσει μέχρι να βεβαιωθεί περί τίνος πρόκειται.

Με στοιχεία από PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ