7 πράγματα που δεν κάνουν οι πραγματικά ευγενείς άνθρωποι

7 πράγματα που δεν κάνουν οι πραγματικά ευγενείς άνθρωποι Facebook Twitter
Κάποιοι από εμάς έχουμε την τάση να αγγίζουμε, να σκουντάμε, να χαϊδεύουμε τους συνομιλητές μας - όχι με ερωτικό ενδιαφέρον, προς Θεού - απλώς, επειδή τυχαίνει να είμαστε πιο εγκάρδιοι και εκφραστικοί. Καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα παρεξηγηθεί μία τέτοια χειρονομία.
4

 

Η ζωή αλλάζει και οι ρυθμοί της επίσης. Νέες ανάγκες τροποποιούν τη συμπεριφορά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ευγένεια και οι πραγματικά καλοί τρόποι δεν εκτιμώνται πάντα. Όμως, η σύγχρονη θεώρηση κάποιων συμπεριφορών και «κλισέ» ευγενειών έρχεται να αποδείξει ότι τόσα χρόνια, ίσως και αιώνες, ήμασταν λίγο ανειλικρινείς και επιτηδευμένοι, κάτι που για τους ανθρώπους με πραγματική καλλιέργεια θεωρείται υποκριτικό και αγενές. Για παράδειγμα, το να μην πάρεις το τελευταίο κομμάτι πίτας από την πιατέλα – το επονομαζόμενο και «της ντροπής» - σε ένα οικογενειακό τραπέζι, όχι δεν είναι ευγένεια, είναι σουσουδισμός σύμφωνα με το τροποποιημένο σαβουάρ βιβρ, που θέλει ευθύτητα και καλοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του στο Inc ο Jeff Haden συγγραφέας και σύμβουλος, με μακρά εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις και στην πραγματική ευγένεια στον κόσμο των επιχειρήσεων και των γνωριμιών με ισχυρούς, εδώ και καιρό ισχύουν κάποιες συμπεριφορές, που από τη μία κάνουν εύκολη τη ζωή των ανθρώπων, από την άλλη "χτίζουν" πιο σταθερές, πραγματικά ζεστές και ειλικρινείς σχέσεις. Όπως γράφει ο πραγματικά ευγενής, ασχέτως με το τι του έχουν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζυγίζει διαφορετικά τη συμπεριφορά του και κάποτε καταπατάει" και κάποιους κανόνες, γιατί πρέπει. Να, 10 από αυτά τα πράγματα, λοιπόν, που δεν κάνει κάποιος με πραγματικούς τρόπους. 

1.

Δεν στεκόμαστε παράμερα 

...μήπως και ενοχλήσουμε. Ναι, δεν είναι εύκολο για όλους να αναμειγνύονται με τον κόσμο σε ένα πάρτι ή μία κοινωνική εκδήλωση, αλλά κάνουμε την προσπάθεια μας. Επίσης, όταν μας λένε ότι κάποιος θέλει να μας γνωρίσει, δεν κάνουμε τους αδιάφορους, περιμένοντας να έρθουν προς το μέρος μας. Κατευθυνόμαστε οι ίδιοι στο σημείο που βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος και συστηνόμαστε εγκάρδια και σταθερά. Εκτός κι αν πρόκειται για φλερτ, οπότε το πράγμα αλλάζει και μαζί του και οι κανόνες. 

2.

Δεν αποκαλούμε κάποιον, όπως μας έρθει

Όση οικειότητα και να νιώσουμε με κάποιον, δεν τον αποκαλούμε με υποκοριστικό. Ή με μία παραλλαγή του ονόματος του. Αν, φερ' ειπείν, τον λένε Γιάννη, στην πορεία της συζήτησης μας, δεν τον αποκαλούμε "Γιαννάκη" ή Τζον για παράδειγμα. Είναι συμπεριφορά που μαρτυρά έλλειψη σεβασμού.

3.

Κι αν ξεχάσουμε το όνομα του;

Όταν μας συστήσουν σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα - σε ένα τραπέζι, σε μία εκδήλωση, σε μία επαγγελματική συνάντηση - είναι πολύ πιθανόν να μη συγκρατήσουμε τα ονόματα όλων. Δεν το προσπερνάμε. Δεν είναι αγένεια να μη θυμόμαστε το όνομα κάποιου, όπως πίστευαν παλιά. Ζητάμε ευθέως και με χαμόγελο να μας το θυμίσει. Το "συγνώμη, μου επαναλαμβάνεις το όνομα σου, γιατί δεν το συγκράτησα", είναι η πιο ειλικρινής ατάκα που μπορούμε να ξεστομίσουμε. Είναι αγενές το να μας μιλά κάποιος που συναντήσαμε πρώτη φορά όλο το βράδυ και να ξεροκαταπίνουμε από αγωνία για το πώς θα τον αποκαλέσουμε. 

4.

Δεν αγγίζουμε

... Τουλάχιστον, όχι πρώτοι. Κάποιοι από εμάς έχουμε την τάση να αγγίζουμε, να σκουντάμε, να χαϊδεύουμε τους συνομιλητές μας - όχι με ερωτικό ενδιαφέρον, προς Θεού - απλώς, επειδή τυχαίνει να είμαστε πιο εγκάρδιοι και εκφραστικοί. Καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα παρεξηγηθεί μία τέτοια χειρονομία. Υπάρχουν άνθρωποι - και είναι απολύτως σεβαστό - που δεν τους αρέσει να τους ακουμπούν. Παρά τα θρυλούμενα, τις περισσότερες φορές, οι χειρονομίες απομακρύνουν και δεν φέρνουν πιο κοντά. Εξαιρούνται οι χειραψίες. 

5.

Δεν αγνοούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο 

Αν γνωρίζουμε ότι πέθανε η μητέρα κάποιου - για παράδειγμα - ασχέτως αν έχουμε οικειότητα ή όχι, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας. Διακριτικά, χωρίς οίκτο ή κάτι γλυκερό στη φωνή μας. Δεν είναι καθόλου ευγενές να παριστάνουμε ότι δεν το ξέρουμε, από φόβο μην ενοχλήσουμε ή υπενθυμίσουμε κάτι κακό που συνέβη στο συνομιλητή μας. Είναι απείρως χειρότερο το να αγνοήσουμε / προσπεράσουμε - από μία κακώς εννοούμενη ευγένεια - ένα γεγονός που συγκλόνισε κάποιον που γνωρίζουμε.

6.

Δεν συμφωνούμε με το ζόρι 

Στην αρχή μιας φιλίας ή μιας επαγγελματικής γνωριμίας έχουμε την τάση να μην διαφωνούμε και για κανέναν λόγο. Μπορεί, από υπερβολική ευγένεια, να καταλήξουμε βουβοί, απλώς γνέφοντας, μόνο και μόνο για να μη δημιουργηθεί ζήτημα. Αυτό κι αν είναι αγενές. Δεν χρειάζεται να τσακωθούμε. Μπορούμε, ωστόσο, να διαφωνήσουμε, με επιχειρήματα πάντα. Όσοι μας γνωρίζουν για πρώτη φορά, θα έχουν τουλάχιστον σιγουρευτεί ότι απέναντι τους έχουν μία αυτόφωτη προσωπικότητα. Πέρα από το ότι από τις διαφωνίες, προκύπτουν οι πιο δημιουργικές φιλίες - συνεργασίες. 

7.

Αφήνουμε στην άκρη τα κλισέ 

Ναι, ανοίγουμε την πόρτα σε μία κυρία, ναι, προσφέρουμε τον αναπτήρα μας, όχι δεν αφήνουμε κάποιον να εκτίθεται με ένα κομμάτι μαρούλι στα δόντια. Το λέμε. Ευγενικά, αλλά το λέμε. Σε πρώτο επίπεδο προκαλούμε αμηχανία, σε δεύτερο όμως, δείχνουμε ένα καλώς εννοούμενο ενδιαφέρον για όσους βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στον κύκλο μας. Το τελικό μήνυμα είναι σαφές: προστατεύουμε με διακριτικότητα κάποιον από μία κακή στιγμή. 

Με στοιχεία από το Inc.com 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια