5 τρόποι για να σταματήσετε να νιώθετε κατακυριευμένοι από τις ειδήσεις

5 τρόποι για να σταματήσετε να νιώθετε κατακυριευμένοι από τις ειδήσεις Facebook Twitter
0

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην ανάγνωση ειδήσεων
Το «άγχος των ειδήσεων» είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα πολιτικά ζητήματα αποτελούν σημαντική πηγή άγχους. Ο ψυχαναλυτής και ψυχοθεραπευτής Prof Brett Kahr επισημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι φορτωμένοι και βομβαρδισμένοι από κάθε είδους επικοινωνία. Μπορεί να νιώθετε σαν ένας στόχος για βελάκια, και να βομβαρδίζεστε από ειδήσεις. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ανάγνωση των ειδήσεων. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν και οι εφαρμογές «screen time trackers», διαθέσιμες σε κινητά iOS και Android , οι οποίες σας δείχνουν σε ποιες εφαρμογές, sites κλπ, καταναλώνετε την περισσότερη ώρα σας.


Απενεργοποιήστε τα notifications
Εάν σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφεύγετε τις ειδήσεις κάνοντας scroll, ρυθμίστε το κινητό σας έτσι ώστε οι εφαρμογές και τα sites με τις ειδήσεις, τα οποία διαβάζετε, να μην σας στέλνουν ειδοποιήσεις. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα notifications μας επηρεάζουν αρνητικά, μιας και μπορεί να μας αποσπάσουν και να μας διακόψουν από εργασίες μας ενώ σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, ο κατακλυσμός των ειδήσεων μας προκαλεί στρες, καθώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο υπερφόρτωσης.


Διαβάστε τα καλά νέα
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Hans Rosling, εάν βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά, όπως το ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζει σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 20 χρόνια, ίσως είναι ευκολότερο να μείνουμε αισιόδοξοι. Αναφέρει επίσης, «όταν ακούτε κάτι τρομερό, να αναρωτιέστε: εάν υπήρχε μια θετική εξέλιξη, θα το είχα ακούσει;»


Να δίνετε προτεραιότητα στις αξιόπιστες πηγές ειδήσεων
Όπως είναι γνωστό, τα Social Media έχουν την τάση να μεγεθύνουν την σπουδαιότητα των fake news. Ο Eric Carlsson, καθηγητής στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι έχουν εξαπλωθεί πολλές ψευδές ειδήσεις στα Social Media, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αναξιόπιστα. Προτείνει λοιπόν να εξετάζουμε προσεκτικά τις ειδήσεις που συναντούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τις επαληθεύουμε από άλλες πιο αξιόπιστες πηγές.


Μην διαβάζετε ειδήσεις πριν από τον ύπνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή μας με το κινητό και γενικότερα τις οθόνες, πριν να κοιμηθούμε, είναι σε θέση να διαταράξει τον ύπνο μας. Ιδίως, όταν διαβάζουμε δυσάρεστες ειδήσεις πριν τον ύπνο, μπορεί να ξυπνήσουμε κουρασμένοι και ανήσυχοι. Η βραδινή μας ρουτίνα είναι πολύ σημαντική, λέει ο ψυχοθεραπευτής Graham Music. «Ακόμη και αν διαβάζουμε όλη μέρα ειδήσεις που μας προκαλούν άγχος, κατά την διάρκεια του ύπνου είμαστε σε θέση να ξαναβρούμε την ηρεμία μας».

Με πληροφορίες από Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ