5 τρόποι για να σταματήσετε να νιώθετε κατακυριευμένοι από τις ειδήσεις

5 τρόποι για να σταματήσετε να νιώθετε κατακυριευμένοι από τις ειδήσεις Facebook Twitter
0

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην ανάγνωση ειδήσεων
Το «άγχος των ειδήσεων» είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα πολιτικά ζητήματα αποτελούν σημαντική πηγή άγχους. Ο ψυχαναλυτής και ψυχοθεραπευτής Prof Brett Kahr επισημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι φορτωμένοι και βομβαρδισμένοι από κάθε είδους επικοινωνία. Μπορεί να νιώθετε σαν ένας στόχος για βελάκια, και να βομβαρδίζεστε από ειδήσεις. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ανάγνωση των ειδήσεων. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν και οι εφαρμογές «screen time trackers», διαθέσιμες σε κινητά iOS και Android , οι οποίες σας δείχνουν σε ποιες εφαρμογές, sites κλπ, καταναλώνετε την περισσότερη ώρα σας.


Απενεργοποιήστε τα notifications
Εάν σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφεύγετε τις ειδήσεις κάνοντας scroll, ρυθμίστε το κινητό σας έτσι ώστε οι εφαρμογές και τα sites με τις ειδήσεις, τα οποία διαβάζετε, να μην σας στέλνουν ειδοποιήσεις. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα notifications μας επηρεάζουν αρνητικά, μιας και μπορεί να μας αποσπάσουν και να μας διακόψουν από εργασίες μας ενώ σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, ο κατακλυσμός των ειδήσεων μας προκαλεί στρες, καθώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο υπερφόρτωσης.


Διαβάστε τα καλά νέα
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Hans Rosling, εάν βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά, όπως το ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζει σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 20 χρόνια, ίσως είναι ευκολότερο να μείνουμε αισιόδοξοι. Αναφέρει επίσης, «όταν ακούτε κάτι τρομερό, να αναρωτιέστε: εάν υπήρχε μια θετική εξέλιξη, θα το είχα ακούσει;»


Να δίνετε προτεραιότητα στις αξιόπιστες πηγές ειδήσεων
Όπως είναι γνωστό, τα Social Media έχουν την τάση να μεγεθύνουν την σπουδαιότητα των fake news. Ο Eric Carlsson, καθηγητής στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι έχουν εξαπλωθεί πολλές ψευδές ειδήσεις στα Social Media, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αναξιόπιστα. Προτείνει λοιπόν να εξετάζουμε προσεκτικά τις ειδήσεις που συναντούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τις επαληθεύουμε από άλλες πιο αξιόπιστες πηγές.


Μην διαβάζετε ειδήσεις πριν από τον ύπνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή μας με το κινητό και γενικότερα τις οθόνες, πριν να κοιμηθούμε, είναι σε θέση να διαταράξει τον ύπνο μας. Ιδίως, όταν διαβάζουμε δυσάρεστες ειδήσεις πριν τον ύπνο, μπορεί να ξυπνήσουμε κουρασμένοι και ανήσυχοι. Η βραδινή μας ρουτίνα είναι πολύ σημαντική, λέει ο ψυχοθεραπευτής Graham Music. «Ακόμη και αν διαβάζουμε όλη μέρα ειδήσεις που μας προκαλούν άγχος, κατά την διάρκεια του ύπνου είμαστε σε θέση να ξαναβρούμε την ηρεμία μας».

Με πληροφορίες από Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ