5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα Facebook Twitter
Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν.
0

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, όταν ζητάμε ευθέως αυτό που θέλουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, δεν γίνεται. Και κυρίως, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια πληροφορία, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουμε (για να μην εκτεθούμε ή για να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιον), πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας, χωρίς παρατράγουδα. Τι κάνουμε, λοιπόν, σ' αυτές τις περιπτώσεις; Κάποια viral ψυχολογικά τρικ στα οποία μπορεί να ανατρέχει κανείς για μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις είναι τα εξής;

1.

Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος στο γραφείο, στη σχολή ή σε κάποια δραστηριότητά σας, σας κοιτά επίμονα, αλλά δεν θέλετε να ελέγξετε απευθείας τι συμβαίνει ή να διασταυρωθούν τα βλέμματα σας; Δοκιμάστε να χασμουρηθείτε. Αν το άτομο που αισθάνεστε ότι παρακολουθεί το κάθε σας βήμα, αρχίσει να χασμουριέται έχετε μια μικρή -έστω και εμπειρική- επιβεβαίωση για το τι συμβαίνει. 

2.

Θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε ένα σημείο με εκατοντάδες ή έστω δεκάδες ανθρώπους (ένα πάρτι, μια συναυλία, έναν πολύβουο εμπορικό δρόμο); Βγάλτε τα γυαλιά ηλίου και κοιτάξτε ευθεία στην κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν. 

Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση.

3.

Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει δύο ανθρώπους που καβγαδίζουν χωρίς να εμπλακεί, χωρίς να μιλήσει καν; Το 2013 στο μετρό της Νέας Υόρκης ένας άντρας και μία γυναίκα καβγάδιζαν άγρια, σχεδόν είχαν πιαστεί στα χέρια, όταν ξαφνικά μπήκε ανάμεσα τους ένας νεαρός που κάτι έτρωγε. Χωρίς να πει απολύτως τίποτα, μετά από λίγο ο καβγάς τους είχε πάρει τέλος. Τι είχε συμβεί εδώ; Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση. Και φυσικά γι' αυτό και παρατηρείται η παγκόσμια τάση των επαγγελματικών δείπνων, των brunches με συναδέλφους, των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που κλείνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Την ώρα του φαγητού, οι συνομιλίες μαλακώνουν, η ένταση εξαφανίζεται, οι άνθρωποι εμφανίζονται πιο θετικοί στο να σκεφτούν, διαπραγματευθούν, συζητήσουν με ηρεμία. 

 

4.

Πώς εξομαλύνεται η ένταση σε μια σύσκεψη ή στο πλαίσιο μιας ομάδας ανθρώπων; Απλώς πηγαίνετε να καθίσετε δίπλα σ' αυτόν που κάθε φορά συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά. Θα είναι λίγο πιο δύσκολο για τους άλλους να επιτίθενται και να υβρίζουν προς τη μεριά του ανθρώπου που προκαλεί το χάος, αν δίπλα του υπάρχει κάποιος ουδέτερος ή συμπαθής. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που καταφέρεται εναντίον σας -πίσω από την πλάτη σας, εννοείται. Σταθείτε για λίγη ώρα κοντά του, πιάστε του κουβέντα με το πιο πλατύ χαμόγελο σας, φερθείτε του ευγενικά κι αφήστε το... κάρμα (και τη γνώμη των άλλων, βεβαίως) να κάνουν όλη τη δουλειά. 

5.

Πώς παίρνουμε αυτό που ζητάμε; Για αρχή ζητάμε κάτι εξωφρενικό. Μαξιμαλιστικά σκεπτόμενοι, αν από έναν φίλο μας που μπορεί να μας εξασφαλίσει δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία ζητήσουμε 20 ελευθέρας, η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι «όχι». Αν όμως ζητήσουμε 3-4, που τόσα θέλαμε εξαρχής, λογικά το αίτημα μας θα γίνει δεκτό. Χοντροκομμένο κάπως το παράδειγμα, ωστόσο έχουμε την τάση να απορρίπτουμε αμέσως οτιδήποτε ακραίο και συνήθως αποδεχόμαστε τη δεύτερη (φαινομενικά λιγότερο εξωφρενική) απαίτηση - αντιπρόταση.

Με στοιχεία από TheCut.com, talco

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT