5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα Facebook Twitter
Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν.
0

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, όταν ζητάμε ευθέως αυτό που θέλουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, δεν γίνεται. Και κυρίως, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια πληροφορία, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουμε (για να μην εκτεθούμε ή για να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιον), πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας, χωρίς παρατράγουδα. Τι κάνουμε, λοιπόν, σ' αυτές τις περιπτώσεις; Κάποια viral ψυχολογικά τρικ στα οποία μπορεί να ανατρέχει κανείς για μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις είναι τα εξής;

1.

Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος στο γραφείο, στη σχολή ή σε κάποια δραστηριότητά σας, σας κοιτά επίμονα, αλλά δεν θέλετε να ελέγξετε απευθείας τι συμβαίνει ή να διασταυρωθούν τα βλέμματα σας; Δοκιμάστε να χασμουρηθείτε. Αν το άτομο που αισθάνεστε ότι παρακολουθεί το κάθε σας βήμα, αρχίσει να χασμουριέται έχετε μια μικρή -έστω και εμπειρική- επιβεβαίωση για το τι συμβαίνει. 

2.

Θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε ένα σημείο με εκατοντάδες ή έστω δεκάδες ανθρώπους (ένα πάρτι, μια συναυλία, έναν πολύβουο εμπορικό δρόμο); Βγάλτε τα γυαλιά ηλίου και κοιτάξτε ευθεία στην κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν. 

Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση.

3.

Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει δύο ανθρώπους που καβγαδίζουν χωρίς να εμπλακεί, χωρίς να μιλήσει καν; Το 2013 στο μετρό της Νέας Υόρκης ένας άντρας και μία γυναίκα καβγάδιζαν άγρια, σχεδόν είχαν πιαστεί στα χέρια, όταν ξαφνικά μπήκε ανάμεσα τους ένας νεαρός που κάτι έτρωγε. Χωρίς να πει απολύτως τίποτα, μετά από λίγο ο καβγάς τους είχε πάρει τέλος. Τι είχε συμβεί εδώ; Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση. Και φυσικά γι' αυτό και παρατηρείται η παγκόσμια τάση των επαγγελματικών δείπνων, των brunches με συναδέλφους, των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που κλείνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Την ώρα του φαγητού, οι συνομιλίες μαλακώνουν, η ένταση εξαφανίζεται, οι άνθρωποι εμφανίζονται πιο θετικοί στο να σκεφτούν, διαπραγματευθούν, συζητήσουν με ηρεμία. 

 

4.

Πώς εξομαλύνεται η ένταση σε μια σύσκεψη ή στο πλαίσιο μιας ομάδας ανθρώπων; Απλώς πηγαίνετε να καθίσετε δίπλα σ' αυτόν που κάθε φορά συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά. Θα είναι λίγο πιο δύσκολο για τους άλλους να επιτίθενται και να υβρίζουν προς τη μεριά του ανθρώπου που προκαλεί το χάος, αν δίπλα του υπάρχει κάποιος ουδέτερος ή συμπαθής. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που καταφέρεται εναντίον σας -πίσω από την πλάτη σας, εννοείται. Σταθείτε για λίγη ώρα κοντά του, πιάστε του κουβέντα με το πιο πλατύ χαμόγελο σας, φερθείτε του ευγενικά κι αφήστε το... κάρμα (και τη γνώμη των άλλων, βεβαίως) να κάνουν όλη τη δουλειά. 

5.

Πώς παίρνουμε αυτό που ζητάμε; Για αρχή ζητάμε κάτι εξωφρενικό. Μαξιμαλιστικά σκεπτόμενοι, αν από έναν φίλο μας που μπορεί να μας εξασφαλίσει δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία ζητήσουμε 20 ελευθέρας, η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι «όχι». Αν όμως ζητήσουμε 3-4, που τόσα θέλαμε εξαρχής, λογικά το αίτημα μας θα γίνει δεκτό. Χοντροκομμένο κάπως το παράδειγμα, ωστόσο έχουμε την τάση να απορρίπτουμε αμέσως οτιδήποτε ακραίο και συνήθως αποδεχόμαστε τη δεύτερη (φαινομενικά λιγότερο εξωφρενική) απαίτηση - αντιπρόταση.

Με στοιχεία από TheCut.com, talco

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ