5 βήματα για να διαχειριστείτε την πιο ύπουλη συναισθηματική κατάσταση― την απογοήτευση

5 βήματα για να διαχειριστείτε την πιο ύπουλη συναισθηματική κατάσταση― την απογοήτευση Facebook Twitter
Μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το στάδιο. Μην μπείτε καν στη διαδικασία να διαχειριστείτε ή να κουκουλώσετε τα συναισθήματα σας.
0

Το αίσθημα της απογοήτευσης, ειδικά σε σύγχρονες κοινωνίες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και κυρίως την αστάθεια και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις κάθε είδους, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να προσπεράσει αβασάνιστα. Ακόμη και οι - από τη φύση τους - πιο αισιόδοξοι κάποτε "πέφτουν", προβληματίζονται, χάνουν το κίνητρο και την πίστη τους στο ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο. 

Οι ειδικοί, πάλι, επιμένουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο ύπουλες συναισθηματικές καταστάσεις που κάποτε μπορούν να ελέγξουν πλήρως το άτομο και την εξέλιξη του και ως τέτοιες χρειάζονται διαχείριση και κατανόηση, διαδικασίες που περιλαμβάνουν 5 σχετικά απλά βήματα, που ωστόσο πρέπει να γίνουν, για να βγει κάποιος από το αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, είτε η απογοήτευση είναι ερωτικής ή επαγγελματικής φύσης, χρειάζεται χειρισμούς που δεν αφορούν τους άλλους, αλλά κυρίως εμάς τους ίδιους. 

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Sophie Henshaw και με σχετικό της άρθρο στο psychcentral.com οι φάσεις από τις οποίες πρέπει να περάσει κάποιος που υποφέρει από κάποιας μορφής απογοήτευση είναι οι εξής:

 

1.

Διαχείριση του συναισθήματος 

Αυτό, ίσως είναι το πιο σημαντικό βήμα, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα, επισημαίνει η Dr Henshaw, καθώς όπως λέει είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, άρα και σ' αυτή την περίπτωση. "Πρέπει να ζήσετε τη συναισθηματική σας αντίδραση καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος που νιώθετε απογοητευμένοι. Νιώστε το σε όλη του την ένταση, έτσι ώστε να γνωρίζετε κάθε σκέψη που σας γεννιέται αυτή την περίοδο. Μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το στάδιο. Μην μπείτε καν στη διαδικασία να διαχειριστείτε ή να κουκουλώσετε τα συναισθήματα σας. Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμη και μέρες για να φτάσετε σε ένα επίπεδο σχετικής ηρεμίας και διαύγειας. Όταν βρεθείτε εκεί, τότε, ναι, μπορείτε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας"

 

2.

Μην το πάρετε προσωπικά 

Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να μεταφράζουμε τα γεγονότα που μας προκάλεσαν απογοήτευση σε κακή τύχη ή ακόμη ότι αξίζαμε για ό,τι μας συνέβη ή με κάποιο τρόπο "μαγνητίσαμε" μία κακή κατάσταση. Μια ανακουφιστική σκέψη είναι ότι η ζωή συμπεριφέρεται έτσι είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν έχει να κάνει με εμάς, όχι πάντα, τουλάχιστον και δεν χρειάζεται να παίρνουμε προσωπικά τις μικρές - ή έστω και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μη γνωρίζει πράγματα και να μην μπορεί να ελέγξει τα πάντα. "Πρέπει να κατανοούμε πότε τα γεγονότα μας ξεπερνούν. Αλλιώς εξοργιζόμαστε και γινόμαστε ανυπόμονοι. Η ανυπομονησία δεν είναι σύμμαχος. Κυρίως, γιατί ο χρόνος μας έχει τους δικούς του νόμους", λέει η ειδικός, συμπληρώνοντας ότι αυτό που σήμερα φαίνεται ως μία μεγάλη ατυχία, αύριο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο αβαντάζ. 

 

3. 

Επανεξετάστε τις προσδοκίες σας 

Από τη στιγμή που μία κατάσταση / σχέση έκανε τον κύκλο της, εξετάστε και πάλι τις προσδοκίες σας απ' όλο αυτό. Μήπως δεν ήταν ρεαλιστικές και τελικά δεν αξίζει να θλίβεστε για την κατάληξη; Ακόμη, όμως, κι αν ήταν ρεαλιστικές και το αποτέλεσμα κακό, είναι μια ευκαιρία για σοβαρές αναθεωρήσεις, λέει η Henshaw, για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να είναι και μία ευκαιρία ωριμότητας, αν ακολουθήσει κάποιος αυτή την προσέγγιση. 

 

4.

Κοιτάξτε το δάσος, όχι το δέντρο 

Κάθε φορά που κάτι πηγαίνει στραβά έχουμε την τάση να κλεινόμαστε και να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και φυσικά αυτό είναι δείγμα καλής λειτουργίας του ψυχισμού μας και των πνευματικών μας λειτουργιών, όμως, κάπως έτσι χάνουμε το "μεγάλο πλάνο". Όσα, δηλαδή, συμβαίνουν όσο εμείς βρισκόμαστε μέσα στο πρόβλημα και φυσικά μπορεί να μας αφορούν άμεσα. Όπως εξηγεί η ειδικός δεν βγαίνει κανείς από το πρόβλημα από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο, που και που, καλό είναι να ρίχνει καμιά ματιά τριγύρω. Οι άνθρωποι, το περιβάλλον μας, μια κουβέντα σε μια δύσκολη στιγμή προσφέρουν λύσεις από εκεί που δεν το περιμένεις. 

 

5. 

Προσπαθήστε ξανά 

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχει γίνει όλη εκείνη η σημαντική δουλειά, όχι μόνο για την παρούσα απογοήτευση, αλλά και για όσες ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι μένει, λοιπόν; Να προσπαθήσετε ξανά, με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο. "Το θέμα είναι να μην έχουν μείνει κατάλοιπα από την προηγούμενη φορά. Να έχετε κατανοήσει ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Έχοντας κατανοήσει βαθιά όχι το τι μας προκάλεσε απογοήτευση, αλλά το πώς τη χειριστήκαμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε επιτυχία στην αμέσως επόμενη κίνηση", εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω βήματα και η όλη διαδικασία μας κάνουν ανθεκτικούς, ευέλικτους και λίγο πιο σοφούς στην εκτίμηση καταστάσεων και ανθρώπων. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ