5 απλά βήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

5 απλά βήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
0

Τώρα πια που οι δίαιτες express αποδεδειγμένα έχουν εφήμερα αποτελέσματα (πέρα από το ότι είναι επικίνδυνες) και καθώς μετά τις γιορτές οι περισσότεροι προσπαθούν να συνεφέρουν το σώμα τους από τις διατροφικές ατασθαλίες, καλό είναι να θυμόμαστε τα βασικά. Τρόπους δηλαδή που βοηθούν τον οργανισμό, όχι απλώς να απαλλαγεί από το περιττό βάρος, αλλά να λειτουργεί και πάλι υγιώς, χωρίς πίεση και διατροφικούς περιορισμούς που απλώς δεν υποφέρονται.

Να, μερικοί από αυτούς σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο και σύμβουλο διασημοτήτων, Liz Josefsberg's, η οποία θεωρεί ότι το μυστικό σε αυτούς τους τρόπους κρύβεται στον αριθμό «100» και φυσικά εξηγεί γιατί.

 

Μην λέτε κατηγορηματικό «όχι» στους υδατάνθρακες

Φροντίστε να υπάρχουν τουλάχιστον 100 γρ. υδατανθράκων στο διαιτολόγιο ή στη διατροφή σας. Είναι ένας απόλυτα υγιής τρόπος για να μην «ικετεύει» το σώμα για λίγη ενέργεια και για να μην ασκείτε τέτοιους αυστηρούς περιορισμούς στη λαχτάρα σας για κάτι απαγορευμένο.

100 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετά

Παρ' όλο που η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, η Josefsberg εξηγεί ότι τα 100 λεπτά είναι ένας πιο εφικτός στόχος, και το ίδιο αποτελεσματικός στην επαναφορά του σώματος στο κανονικό του βάρος. Όπως λέει, το θέμα είναι να φτάνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε. Το να σηκώνουμε τον πήχη και στο τέλος να τα παρατάμε (επειδή δεν βρήκαμε χρόνο, επειδή είμαστε όντως κουρασμένοι, κ.λπ) είναι ανώφελο.

100 λεπτά επιπλέον κίνησης

...πέρα από τη γυμναστική, το περπάτημα και η ήπιας έντασης κίνηση που απαιτούν οι δουλειές του σπιτιού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, στη φυσιολογική ροή του αίματος, στην ευεξία μας (ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε). Το σώμα χρειάζεται κίνηση, ειδικά λίγη ώρα μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου να μην ατονεί ο μεταβολισμός και να ενισχύεται η φυσική λειτουργία του εντέρου. Κοινώς, μη βουλιάζετε σε μια καρέκλα για πάντα, ακόμη κι αν το απαιτούν οι εργασιακοί σας ρυθμοί! 

100 (επιπλέον) λεπτά ύπνου

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες σχετίζονται με το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. «Όταν δεν κοιμάστε όσο πρέπει, ο οργανισμός σας προσπαθεί να καλύψει το κενό με φαγητό. Η ενέργεια που λείπει από το σώμα σας και τη χαρίζει ο ύπνος, με όσες ευεργετικές χημικές επεξεργασίες επιτρέπονται στον οργανισμό εκείνες τις ώρες, αντικαθίστανται με κούφιες θερμίδες, που φυσικά επιτείνουν το αίσθημα της κόπωσης», εξηγεί η Josefsberg.

100 λεπτά χαλάρωσης

Μοιάζει ανέφικτο, αλλά αξίζει την προσπάθεια. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε ότι το άγχος μας κάνει να πεινάμε», λέει η Josefsberg, εξηγώντας ότι ότι δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, αλλά και το να περνάει κανείς χρόνο με τους φίλους του είναι όλα ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. «Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς να κοντρολάρετε το άγχος, απλώς θα συνεχίσετε να τρώτε ή να αντιμετωπίζετε το φαγητό ως χαλαρωτικό». Όπως επισημαίνει, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το άγχος ευθύνεται για την απελευθέρωση της κορτιζόλης στο σώμα, η οποία ευθύνεται για την υψηλή συγκέντρωση λίπους, ακόμη και σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

 

Με στοιχεία από New York Post

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ