4 τρόποι για να αποφύγετε την ναυτία του ταξιδιού

4 τρόποι για να αποφύγετε την ναυτία του ταξιδιού Facebook Twitter
Οι ζαλάδες και οι τάσεις εμετού είναι μερικά από τα συμπτώματα που μας επηρεάζουν και είναι αιτία πολλές φορές για να αποφεύγουμε τα μακρινά ταξίδια.
0

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Είναι ένα ρητό σε όλους μας γνωστό, ωστόσο δεν εκφράζει και πολλούς από εμάς μια και συχνά ο ενθουσιασμός, η χαρά και η ανυπομονησία των διακοπών διακόπτεται από το άγχος και την αγωνία για το πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε εν τέλει στον προορισμό μας μια και η ναυτία του ταξιδιού μας δημιουργεί πρόβλημα.


Οι ζαλάδες και οι τάσεις εμετού είναι μερικά από τα συμπτώματα που μας επηρεάζουν και είναι αιτία πολλές φορές για να αποφεύγουμε τα μακρινά ταξίδια.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μπούσουλας και αν τα ακολουθήσουμε θα περιορίσουμε και θα μειώσουμε τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

H νικοτίνη χειροτερεύει την κατάσταση ζάλης όπως ακριβώς κάνει ένα γεύμα ή το αλκοόλ πριν από το ταξίδι.

 

Καθίστε στη σωστή θέση

Προτιμήστε τα μεγαλύτερα αεροπλάνα από τα μικρά καθώς η αίσθηση της ναυτίας είναι μικρότερη σε αυτά. Εάν ταξιδεύετε με καράβι, προσπαθήστε να επιλέγετε θέσεις στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση. Μέσα στο αυτοκίνητο προτιμήστε την θέση του συνοδηγού. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθίσετε στα πίσω καθίσματα καθώς είναι πιο δύσκολο να κοιτάτε έξω από το παράθυρο.


Έχετε το βλέμμα σας στον δρόμο και στον ορίζοντα

Η ειδικός Louisa Murdin επισημαίνει ότι η απόσπαση της προσοχής και η ενασχόληση με διάφορα πράγματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, θα επιδεινώσει σημαντικά την ναυτία. Μην διαβάζετε βιβλία, ούτε να κοιτάτε το κινητά σας τηλέφωνα. Αντιθέτως, προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε μια ευθεία.


Επίσης, δεν είναι πάντα προφανές αλλά οι συζητήσεις με άλλα άτομα δεν βοηθούν, καθώς όταν μιλάμε, τείνουμε παράλληλα να κουνάμε το κεφάλι μας και να το στρέφουμε προς το μέρος του συνομιλητή μας. Η μουσική, έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών, ότι βοηθάει. Επίσης, η νικοτίνη χειροτερεύει την κατάσταση ζάλης όπως ακριβώς κάνει ένα γεύμα ή το αλκοόλ πριν από το ταξίδι.


Πάρτε τα κατάλληλα φάρμακα

Τα φάρμακα, τα οποία περιέχουν σκοπολαμίνη (φαρμακευτική ουσία) μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όπως και τα αντισταμινικά, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση καθώς και υπνηλία. Δεν ενδείκνυνται προφανώς, ενώ οδηγείτε. Η κινναριζίνη που περιέχεται σε άλλα φάρμακα, τα οποία προτείνονται για την ζαλάδα των ταξιδιών, έχει λιγότερες παρενέργειες. Πάρτε το φάρμακο δύο ώρες πριν το ταξίδι σας. Κάποιοι προτείνουν ακόμη το τζίντζερ, ως λύση κατά της ζαλάδας, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για την δράση του. Ομοίως, δεν υπάρχουν έρευνες για την αποτελεσματικότητα των περικαρπίων, που λένε ότι αποτρέπουν την ζαλάδα μέσω της πιεσοθεραπείας.

Ρυθμίστε την αναπνοή σας

«Ο έλεγχος της αναπνοής σας είναι όσο αποτελεσματικός όσο ένα φάρμακο» λέει ο Dr. Golding, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ. «Εάν εστιάζετε στην αναπνοή σας, είστε σε θέση να αποτρέψετε τον εμετό. Κρατήστε την αναπνοή σας σταθερή σε φυσιολογικούς ρυθμούς» προσθέτει.

Με πληροφορίες από την Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ