4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις

4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις Facebook Twitter
Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. Εικονογράφηση: Ella Byworth
1

Κάποιοι δηλώνουν με καμάρι μονογαμικοί και πιστοί και στο ενδεχόμενο μιας έστω και μικρής ανατάραξης στη σχέση τους κλονίζεται ο κόσμος και η βιοθεωρία τους.

Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. 

Σε κάθε μία από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις ζωής τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και γι' αυτό εύκολα. Η ειλικρίνεια και η σαφής επιλογή κάνουν τις σχέσεις πιο ειλικρινείς, αβίαστες, με ή χωρίς υποχρεώσεις, αναλόγως του στρατοπέδου που επέλεξε κανείς να ταχθεί. 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος δεν έχει ξεκαθαρίσει / αποφασίσει ακόμη αν είναι υπέρ των μονογαμικών σχέσεων ή αν προτιμά ένα άλλο, πιο ευέλικτο και σαφώς ελεύθερο μοντέλο διαβίωσης;

Γι' αυτές τις περιπτώσεις πλέον η σύγχρονη ψυχολογία έχει σχετικά ξεκάθαρες απαντήσεις που επιτρέπουν σε κάποιον -μακριά από τα στεγανά, τα βιώματα και τις αξιώσεις του κοινωνικού του περιβάλλοντος- να ανακαλύψει τι χαρακτήρας είναι και αν κάνει γι' αυτό που λέμε μόνιμη, πιστή μακροχρόνια δέσμευση με έναν και μόνο άλλον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, δόκτωρα Ψυχολογίας, Elisabeth Sheff, με πλούσια αρθρογραφία και ερευνητικό έργο σε ό,τι αφορά το μοντέλο των σύγχρονων ελεύθερων σχέσεων και της γενιάς των polyamorous υπάρχουν μερικά γνωρίσματα και ενδείξεις που κάποιος έχει στην ενήλικη ζωή του και μαρτυρούν ότι θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρήσει μία πιστή, μακρόχρονη σχέση με έναν και μόνο σύντροφο. Και να μερικά από αυτά:

1.

Σας αρέσει να μοιράζεστε, δεν χαρακτηρίζεστε από κτητικότητα 

Από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται τα προσωπικά σας αντικείμενα μέχρι το πώς διαχειρίζεστε τις φιλικές σας σχέσεις, όλα δείχνουν τον βαθμό κτητικότητας που έχετε απέναντι σε όλα.

«Σας αρέσει να μοιράζεστε πράγματα; Είστε από τους ανθρώπους που δεν θυμώνετε ή αποσυντονίζεστε αν κάποιος χρησιμοποιήσει το ποτήρι ή κάτι από τα "δικά σας" προσωπικά αντικείμενα; Δεν αισθάνεστε έστω και λίγο ριγμένοι όταν φίλοι που εσείς συστήσατε τα βρίσκουν περισσότερο μεταξύ τους», τονίζει η Sheff και συνεχίζει:

«Αυτός ο βαθμός εξωστρέφειας και ανεκτικότητας συνήθως χαρακτηρίζει ανθρώπους που ασφυκτιούν σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο σχέσεων». 

2.

Δεν επιτρέπετε σε σκέψεις ή αισθήματα ζήλιας να χαλάσουν τη διάθεσή σας 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Αν δεν νιώσατε ποτέ κάτι απ' όλα αυτά ή αν ακόμη δεν επιτρέπετε να χαθεί χρόνος με τέτοιες σκέψεις είστε μάλλον ένα ελεύθερο πνεύμα που δύσκολα θα τεθεί κάτω από τον ζυγό μίας απαιτητικής μόνιμης σχέσης με όσα αυτή συνεπάγεται. 

3.

Δεν ενοχλείστε στη σκέψη ότι ο/η σύντροφος σας μπορεί να βρεθεί ερωτικά με κάποιον άλλον/-ην

«Αν θέλετε σεξουαλική ποικιλία για τον εαυτό σας, αλλά όχι για τον ερωτικό σας σύντροφο, μιλάμε για απλή απιστία. Αν, όμως, αισθάνεστε ελεύθεροι να έχετε περισσότερους από έναν συντρόφους και το γεγονός ότι και ο/η σύντροφός σας είναι ελεύθερος να κάνει το ίδιο, τότε είστε γνήσια μη μονογαμικός», εξηγεί η Sheff. 

Η διαφορά έγκειται στον βαθμό ελευθερίας που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιράζεστε και οι δύο. 

4.

Η ιδανική σχέση για εσάς περιλαμβάνει περισσότερους από έναν συντρόφους 

Με άλλα λόγια ποτέ δεν καταλάβατε γιατί δεν μπορείτε να αγαπάτε περισσότερους από έναν ανθρώπους και να είστε πιστοί σ' αυτού του είδους τη σχέση.

Το μοντέλο σχέσεων όπου περισσότεροι από ένας σύντροφοι καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του ίδιου ανθρώπου και αντίστροφα δεν είναι ξένο στις σύγχρονες κοινωνίες, απλώς περιβάλλεται από σκεπτικισμό για τη λειτουργικότητά του.

Ακόμη και έτσι, όμως, η δρ Sheff προειδοποιεί ότι «η μη-μονογαμία δεν είναι για όλους. Είναι το είδος των σχέσεων που ίσως να εξυπηρετούν τις συναισθηματικές ανάγκες της εποχής, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι αυστηρά μονογαμικοί και δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να ενταχθούν σε μία μη μονογαμική σχέση.

Πρέπει ο καθένας να γνωρίσει τα όρια του και το τι είναι απολύτως συμβατό με τις συναισθηματικές του ανάγκες και όσα τον εκφράζουν».

Με στοιχεία από το TheCut.com 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ