4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας

4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας Facebook Twitter
Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ
 την υγεία των δοντιών, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.

Τα δόντια δεν είναι άφθαρτα, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία. Το να προσέχουμε τι τρώμε είναι ένα μέρος αυτής της φροντίδας. Ας δούμε τις τροφές που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και πώς καταπολεμάται αυτό το πρόβλημα.

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα.

1.

Όξινα φρούτα

Τα οξέα των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Δυστυχώς, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι σκληρά για τα δόντια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Όμως, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που απαιτούν προσοχή – τα μούρα είναι επίσης όξινα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δόντια λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της σύστασής τους. Κατά την κατανάλωση τους, μπορεί να κολλήσουν πάνω και ανάμεσα στα δόντια και να είναι δύσκολο να βγουν. 

Τα οφέλη των φρούτων για την υγεία είναι γνωστά - η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες. Τα οφέλη της κατανάλωσης τους υπερτερούν της ζημίας που μπορούν να προκαλέσουν στα δόντια. Μετά την κατανάλωση τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και οδοντικό νήμα ή βούρτσισμα για τον καθαρισμό τους. 

2.

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Εκτός από τα μειονεκτήματα για τη διάθεση και τη σωματική υγεία, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, είναι μία από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη στα ποτά επικαλύπτει τα δόντια. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια, το οξύ «τρώει» το σμάλτο των δοντιών. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, όταν αυτά καταναλώνονται είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται καλαμάκι, ώστε να περιοριστεί η επαφή τους με τα δόντια.

3.

Γλυκά

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα γλυκά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γλυκά αντιδρά με τα βακτήρια του στόματός και παράγει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Οι ξινές καραμέλες, ειδικότερα, έχουν περισσότερα οξέα που καταστρέφουν τα δόντιασε μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η σύσταση ορισμένων ζαχαρωτών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα δόντια. Οι τσίχλες και οι κολλώδεις καραμέλες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στα δόντια. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη και το ξέπλυμα του στόματός δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Ενώ οι σκληρές καραμέλες δεν κολλάνε στα δόντια, παραμένουν στο στόμα περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκθέτει τα δόντια σε περισσότερη ζάχαρη. Αν πρόκειται να φάτε καραμέλες, προτιμήστε αυτές που δεν κολλάνε για πολύ στο στόμα σας, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

4.

Πάγος

Το μάσημα πάγου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια. Μπορεί ο πάγος να μην περιέχει ζάχαρη ή οξύ για να διασπάσει το σμάλτο, ωστόσο, το μάσημά του μπορεί να σπάσει ή να ραγήσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια ή ευαισθησία στις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί επίσης να απειλήσει την ακεραιότητα των στεφανών και των σφραγισμάτων των δοντιών. Η επιλογή μαλακού πάγου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παγάκια. 

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια σας;

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο χρώμα των δοντιών μας. Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν την εμφάνιση λεκέδων είναι οι ακόλουθες:

• τσάι και καφές

• σάλτσα σόγιας

• κόκκινο κρασί

• ζαχαρούχα αναψυκτικά με σκούρο χρώμα

• μούρα

• σάλτσα ντομάτας

• παντζάρια

• αμυλούχα τρόφιμα

Η μείωση αυτών των τροφίμων θα βοηθήσει τη στοματική υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: CNET

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM