4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας

4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας Facebook Twitter
Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ
 την υγεία των δοντιών, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.

Τα δόντια δεν είναι άφθαρτα, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία. Το να προσέχουμε τι τρώμε είναι ένα μέρος αυτής της φροντίδας. Ας δούμε τις τροφές που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και πώς καταπολεμάται αυτό το πρόβλημα.

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα.

1.

Όξινα φρούτα

Τα οξέα των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Δυστυχώς, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι σκληρά για τα δόντια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Όμως, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που απαιτούν προσοχή – τα μούρα είναι επίσης όξινα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δόντια λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της σύστασής τους. Κατά την κατανάλωση τους, μπορεί να κολλήσουν πάνω και ανάμεσα στα δόντια και να είναι δύσκολο να βγουν. 

Τα οφέλη των φρούτων για την υγεία είναι γνωστά - η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες. Τα οφέλη της κατανάλωσης τους υπερτερούν της ζημίας που μπορούν να προκαλέσουν στα δόντια. Μετά την κατανάλωση τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και οδοντικό νήμα ή βούρτσισμα για τον καθαρισμό τους. 

2.

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Εκτός από τα μειονεκτήματα για τη διάθεση και τη σωματική υγεία, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, είναι μία από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη στα ποτά επικαλύπτει τα δόντια. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια, το οξύ «τρώει» το σμάλτο των δοντιών. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, όταν αυτά καταναλώνονται είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται καλαμάκι, ώστε να περιοριστεί η επαφή τους με τα δόντια.

3.

Γλυκά

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα γλυκά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γλυκά αντιδρά με τα βακτήρια του στόματός και παράγει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Οι ξινές καραμέλες, ειδικότερα, έχουν περισσότερα οξέα που καταστρέφουν τα δόντιασε μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η σύσταση ορισμένων ζαχαρωτών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα δόντια. Οι τσίχλες και οι κολλώδεις καραμέλες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στα δόντια. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη και το ξέπλυμα του στόματός δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Ενώ οι σκληρές καραμέλες δεν κολλάνε στα δόντια, παραμένουν στο στόμα περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκθέτει τα δόντια σε περισσότερη ζάχαρη. Αν πρόκειται να φάτε καραμέλες, προτιμήστε αυτές που δεν κολλάνε για πολύ στο στόμα σας, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

4.

Πάγος

Το μάσημα πάγου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια. Μπορεί ο πάγος να μην περιέχει ζάχαρη ή οξύ για να διασπάσει το σμάλτο, ωστόσο, το μάσημά του μπορεί να σπάσει ή να ραγήσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια ή ευαισθησία στις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί επίσης να απειλήσει την ακεραιότητα των στεφανών και των σφραγισμάτων των δοντιών. Η επιλογή μαλακού πάγου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παγάκια. 

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια σας;

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο χρώμα των δοντιών μας. Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν την εμφάνιση λεκέδων είναι οι ακόλουθες:

• τσάι και καφές

• σάλτσα σόγιας

• κόκκινο κρασί

• ζαχαρούχα αναψυκτικά με σκούρο χρώμα

• μούρα

• σάλτσα ντομάτας

• παντζάρια

• αμυλούχα τρόφιμα

Η μείωση αυτών των τροφίμων θα βοηθήσει τη στοματική υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: CNET

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση

Υγεία & Σώμα / Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τέσσερα θεραπεύσιμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα, όπως φανερώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM