4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας

4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας Facebook Twitter
Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ
 την υγεία των δοντιών, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.

Τα δόντια δεν είναι άφθαρτα, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία. Το να προσέχουμε τι τρώμε είναι ένα μέρος αυτής της φροντίδας. Ας δούμε τις τροφές που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και πώς καταπολεμάται αυτό το πρόβλημα.

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα.

1.

Όξινα φρούτα

Τα οξέα των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Δυστυχώς, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι σκληρά για τα δόντια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Όμως, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που απαιτούν προσοχή – τα μούρα είναι επίσης όξινα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δόντια λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της σύστασής τους. Κατά την κατανάλωση τους, μπορεί να κολλήσουν πάνω και ανάμεσα στα δόντια και να είναι δύσκολο να βγουν. 

Τα οφέλη των φρούτων για την υγεία είναι γνωστά - η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες. Τα οφέλη της κατανάλωσης τους υπερτερούν της ζημίας που μπορούν να προκαλέσουν στα δόντια. Μετά την κατανάλωση τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και οδοντικό νήμα ή βούρτσισμα για τον καθαρισμό τους. 

2.

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Εκτός από τα μειονεκτήματα για τη διάθεση και τη σωματική υγεία, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, είναι μία από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη στα ποτά επικαλύπτει τα δόντια. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια, το οξύ «τρώει» το σμάλτο των δοντιών. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, όταν αυτά καταναλώνονται είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται καλαμάκι, ώστε να περιοριστεί η επαφή τους με τα δόντια.

3.

Γλυκά

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα γλυκά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γλυκά αντιδρά με τα βακτήρια του στόματός και παράγει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Οι ξινές καραμέλες, ειδικότερα, έχουν περισσότερα οξέα που καταστρέφουν τα δόντιασε μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η σύσταση ορισμένων ζαχαρωτών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα δόντια. Οι τσίχλες και οι κολλώδεις καραμέλες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στα δόντια. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη και το ξέπλυμα του στόματός δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Ενώ οι σκληρές καραμέλες δεν κολλάνε στα δόντια, παραμένουν στο στόμα περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκθέτει τα δόντια σε περισσότερη ζάχαρη. Αν πρόκειται να φάτε καραμέλες, προτιμήστε αυτές που δεν κολλάνε για πολύ στο στόμα σας, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

4.

Πάγος

Το μάσημα πάγου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια. Μπορεί ο πάγος να μην περιέχει ζάχαρη ή οξύ για να διασπάσει το σμάλτο, ωστόσο, το μάσημά του μπορεί να σπάσει ή να ραγήσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια ή ευαισθησία στις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί επίσης να απειλήσει την ακεραιότητα των στεφανών και των σφραγισμάτων των δοντιών. Η επιλογή μαλακού πάγου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παγάκια. 

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια σας;

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο χρώμα των δοντιών μας. Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν την εμφάνιση λεκέδων είναι οι ακόλουθες:

• τσάι και καφές

• σάλτσα σόγιας

• κόκκινο κρασί

• ζαχαρούχα αναψυκτικά με σκούρο χρώμα

• μούρα

• σάλτσα ντομάτας

• παντζάρια

• αμυλούχα τρόφιμα

Η μείωση αυτών των τροφίμων θα βοηθήσει τη στοματική υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: CNET

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ