Ζήτημα αισθητικής

Facebook Twitter
0

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσει κανείς το φαγητό ώστε να φαίνεται ελκυστικό-χωρίς instagram εννοώ. Κάπου διάβασα ότι είναι ζήτημα φωτισμού, αλλά δεν είμαι φωτογράφος. Άλλωστε πρόκειται για μία εξειδικευμένη δουλειά η οποία μερικές φορές υποστηρίζεται από τον στυλίστα του φαγητού, ο οποίος ξέρει το καλό προφίλ των πιάτων και τι κάνει το φαγητό πιο φωτογενές. Ακολουθούν μερικά links οφθαλμόλουτρου από ειδικούς που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν.

Christopher Baker

O Christopher Baker δηλώνει ότι η κυρίως του επιρροή είναι το σινεμά, είτε φωτογραφίζει ανθρώπους είτε ομελέτες.  Οι φωτογραφίες του εμφανίζονται στην αμερικάνικη Vogue κι αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Johanna Kindvall

Η Johanna είναι ζωγράφος και illustrator από τη Σουηδία και της αρέσει να μαγειρεύει. Στο kokblog ζωγραφίζει και γράφει για το φαγητό της Σουηδίας, που δεν είναι μόνο τα κεφτεδάκια του IKEA. Οι συνταγές φαίνονται πολύ εύκολες και οι συνδυασμοί μου φαίνονται πολύ ξένοι, αλλά θα τους δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες φαγητού αυξάνει την περιέργεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Recipelook

O Tom και η Amelie από το Λονδίνο έχουν εδώ και κάποια χρόνια το Recipelook το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή των αναγνωστών του: ζητάει να στείλουμε συνταγές χωρίς λόγια, μόνο με εικόνες, στο χέρι ή σε υπολογιστή, σε κολάζ ή με φωτογραφίες. Το επίπεδο αυξάνεται συνεχώς καθώς αρχίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευμένοι illustrator και μερικές φορές χαζεύω τις εικόνες χωρίς να καταλαβαίνω τη συνταγή. Περσινός νικητής ήταν ένας Έλληνας, ο Ορέστης, με τη «σκοτεινή» συνταγή για μπουρίτο.

Kinfolk Magazine

Το καλύτερο για το τέλος: το περιοδικό Kinfolk είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μίας σαρανταριάς ανθρώπων που κάνουν διαφορετικές δουλειές, αλλά έχουν το εξής κοινό ενδιαφέρον: πώς να υποδέχονται τους φίλους τους στο σπίτι, μαγειρεύοντας απλά και γρήγορα φαγητά. Η αισθητική του περιοδικού είναι τόσο καλή που μοιάζει να είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες γιατί όλοι έχουμε διαβάσει τρισεκατομμύρια τιπς για γρήγορες συνταγές που είναι το ένα πιο άχρηστο από το άλλο, όλο κλισέ και αοριστίες. Κατά τη γνώμη μου του Konfolk κάνει όντως αυτό που υπόσχεται, δίνοντας οδηγίες για πολύ μικρές και φιλικές συγκεντρώσεις, για δύο μέχρι έξι άτομα, που είναι κάτι που μπορούν να προσπαθήσουν και οι αρχάριοι οικοδεσπότες. Συμβουλές για το που πρέπει να κάθονται οι πιο ομιλητικοί καλεσμένοι, για το πώς θα νιώσουν ευπρόσδεκτοι ώστε να μη φύγουν μετά το φαγητό, λεπτομέρειες που μπορεί να μετατρέψουν μία απλή συγκέντρωση σε μία αξέχαστη βραδιά, διακριτικά ενορχηστρωμένη από τον οικοδεσπότη. Έχουν και twitter.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT