Ζήτημα αισθητικής

Facebook Twitter
0

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσει κανείς το φαγητό ώστε να φαίνεται ελκυστικό-χωρίς instagram εννοώ. Κάπου διάβασα ότι είναι ζήτημα φωτισμού, αλλά δεν είμαι φωτογράφος. Άλλωστε πρόκειται για μία εξειδικευμένη δουλειά η οποία μερικές φορές υποστηρίζεται από τον στυλίστα του φαγητού, ο οποίος ξέρει το καλό προφίλ των πιάτων και τι κάνει το φαγητό πιο φωτογενές. Ακολουθούν μερικά links οφθαλμόλουτρου από ειδικούς που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν.

Christopher Baker

O Christopher Baker δηλώνει ότι η κυρίως του επιρροή είναι το σινεμά, είτε φωτογραφίζει ανθρώπους είτε ομελέτες.  Οι φωτογραφίες του εμφανίζονται στην αμερικάνικη Vogue κι αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Johanna Kindvall

Η Johanna είναι ζωγράφος και illustrator από τη Σουηδία και της αρέσει να μαγειρεύει. Στο kokblog ζωγραφίζει και γράφει για το φαγητό της Σουηδίας, που δεν είναι μόνο τα κεφτεδάκια του IKEA. Οι συνταγές φαίνονται πολύ εύκολες και οι συνδυασμοί μου φαίνονται πολύ ξένοι, αλλά θα τους δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες φαγητού αυξάνει την περιέργεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Recipelook

O Tom και η Amelie από το Λονδίνο έχουν εδώ και κάποια χρόνια το Recipelook το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή των αναγνωστών του: ζητάει να στείλουμε συνταγές χωρίς λόγια, μόνο με εικόνες, στο χέρι ή σε υπολογιστή, σε κολάζ ή με φωτογραφίες. Το επίπεδο αυξάνεται συνεχώς καθώς αρχίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευμένοι illustrator και μερικές φορές χαζεύω τις εικόνες χωρίς να καταλαβαίνω τη συνταγή. Περσινός νικητής ήταν ένας Έλληνας, ο Ορέστης, με τη «σκοτεινή» συνταγή για μπουρίτο.

Kinfolk Magazine

Το καλύτερο για το τέλος: το περιοδικό Kinfolk είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μίας σαρανταριάς ανθρώπων που κάνουν διαφορετικές δουλειές, αλλά έχουν το εξής κοινό ενδιαφέρον: πώς να υποδέχονται τους φίλους τους στο σπίτι, μαγειρεύοντας απλά και γρήγορα φαγητά. Η αισθητική του περιοδικού είναι τόσο καλή που μοιάζει να είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες γιατί όλοι έχουμε διαβάσει τρισεκατομμύρια τιπς για γρήγορες συνταγές που είναι το ένα πιο άχρηστο από το άλλο, όλο κλισέ και αοριστίες. Κατά τη γνώμη μου του Konfolk κάνει όντως αυτό που υπόσχεται, δίνοντας οδηγίες για πολύ μικρές και φιλικές συγκεντρώσεις, για δύο μέχρι έξι άτομα, που είναι κάτι που μπορούν να προσπαθήσουν και οι αρχάριοι οικοδεσπότες. Συμβουλές για το που πρέπει να κάθονται οι πιο ομιλητικοί καλεσμένοι, για το πώς θα νιώσουν ευπρόσδεκτοι ώστε να μη φύγουν μετά το φαγητό, λεπτομέρειες που μπορεί να μετατρέψουν μία απλή συγκέντρωση σε μία αξέχαστη βραδιά, διακριτικά ενορχηστρωμένη από τον οικοδεσπότη. Έχουν και twitter.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ