Τρία γεύματα την ημέρα

Facebook Twitter
0

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του.

Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης. Κατά τα άλλα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι μαμάδες, οι ταξιδιώτες, προσπαθούν να τρώνε ή να προσφέρουν τρία γεύματα την ημέρα σε ώρες που διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αλλά χωρίς να διαφέρουν στον αριθμό- όταν ξεφεύγουμε από την τριάδα παραβλέποντας το πρωινό ή τρώγοντας το κυρίως φαγητό το βράδυ, έχουμε τύψεις κι εκεί αποδίδουμε τα παραπανίσια μας κιλά.

Δε θα κουραστώ να υποστηρίζω ότι τα κιλά έχουν σχέση με το πόσο τρως και αποκλειστικά με αυτό, σε μία ευθεία αναλογία που δε θέλει και πολύ μυαλό.  Όλα τα άλλα, οι ώρες, οι συνδυασμοί, οι αναλογίες, έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του στομαχιού, ίσως με τη διάθεση, με τα φουσκώματα, πάντως όχι με τα κιλά. Παράλληλα εκατομμύρια έρευνες γίνονται γι’ αυτά τα θέματα (για να μας αλαφρώσουν από τις τύψεις μας ή για να μας φορτώσουν κι άλλες ή επειδή πρόκειται για θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον). Τόσοι πολλοί καθημερινοί καταναλωτές, τόσα προϊόντα που πρέπει να πουληθούν, τόσο σημαντικά τα κιλά μας, άλλες τόσες οι έρευνες. Ο Anneli Rufus, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, μπήκε στον κόπο να συγκεντρώσει μερικές, αναδεικνύοντας την τρικυμία (και τους κατά τόπους Πάπες):

Ακόμα και οι Δυτικοί δεν έτρωγαν πάντα τρία γεύματα τη μέρα. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Άπειρες νέες μελέτες εξερευνούν το θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μειώνει το βάρος αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα μικρά γεύματα τη ρίχνουν. Ένα Ινστιτούτο Γηριατρικής πιστεύει ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα πανεπιστήμιο στο Μάαστριχτ λέει ότι τρώγοντας τουλάχιστον τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 45%. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό έχουν κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Όμως ένα πανεπιστήμιο της Οτάβα δήλωσε ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένα γαλλικό κέντρο δηλώνοντας ότι «επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα συσχετίζεται με την απώλεια κιλών είναι επιρρεπείς σε μεθοδολογικά λάθη.»

Μία έρευνα του Μπέρκλεϊ βρήκε ότι το να απέχεις μία μέρα από το φαγητό, τρώγοντας την επόμενη το διπλάσιο –στο διηνεκές- προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Συμπέρασμα; Αν βγαίνει, ίσως είναι ότι ο αριθμός των γευμάτων είναι θέμα κάθε κουλτούρας, όπως το πόσο κοντά στέκεσαι κοντά στον άλλον και η γλώσσα του σώματος. Μας αρέσει η ρουτίνα των τριών γευμάτων γιατί μας αρέσει η προβλεψιμότητα. Από την άλλη, η ζωή μας μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο κι αυτό μας προκαλεί επιπλέον στρες. Τόσα και τόσα έχουν καταρρεύσει γύρω μας, ώρα να χαλαρώσουμε κι αυτούς τους κανόνες. Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι έρευνες, είναι ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών- οπότε καλύτερα να μην κολλάμε στην ώρα και στον αριθμό των γευμάτων, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους τα μοιραζόμαστε.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ