Ταξίδι στο χρόνο

Facebook Twitter
0

Με έκπληξη ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δημιουργούν ομάδες με στόχο την πιστή αναβίωση περασμένων εποχών στην εντέλεια. Άλλες ομάδες διαλέγουν μία συγκεκριμένη περίοδο μίας συγκεκριμένης περιοχής και άλλες μετακινούνται στο χωροχρόνο. Μάλιστα η πρακτική δεν είναι καν καινούρια: οι αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν αναπαραστάσεις περασμένων μαχών, όταν το βίντεο, η τηλεόραση και το ίντερνετ δεν ήταν καν ακόμα σατανική πρόβλεψη. Οι τωρινοί συμμετέχοντες το κάνουν από χόμπι, αλλά πρόκειται για ένα χόμπι που απαιτεί βαθιά ιστορική γνώση, έρευνα, πολύ χρόνο και φαντάζομαι, πολλά λεφτά.

Τώρα υπάρχουν όλα τα μέσα αλλά τα στιγμιότυπα περασμένων εποχών υπάρχουν μόνο σε γραπτά στην καλύτερη περίπτωση, σε λιθογραφίες ή φωτογραφίες. Οι σύγχρονες φωτογραφίες των reenactors (πως λέγονται στα ελληνικά;) με συνεπήραν και χάζευα για ώρες. Υπάρχουν βέβαια οι ταινίες εποχής, αλλά υποψιάζομαι ότι α) βάζουν αρκετό νερό στο κρασί τους (ας ξεκινήσουμε από τους «300») και β) αναπαριστούν τμήματα της ζωής μόνο. Η καθημερινότητα υπάρχει μόνο στη λογοτεχνία και μερικές φορές, στη ζωγραφική.

Ο ενθουσιασμός μου, όπως θα φαντάζεστε, επικεντρώνεται στην παρασκευή φαγητού και λιγότερο στις ιστορικές μάχες, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ελπίζω να τον μοιραστείτε μαζί μου, όταν δείτε τις φωτογραφίες μίας ομάδας που αναπαριστά το τέλος του 18ου στο γαλλικό κάστρο Louisbourg στην πρώην Νέα Nova Scotia, που αργότερα έγινε Καναδάς.

Η περιοχή και οι συνήθειές της τότε δεν είχαν διαφορά από τις αντίστοιχες της Γαλλίας, οπότε βλέπουμε τα χαρακτηριστικά πατέ και ραγού. Μαζί βλέπουμε και τις προετοιμασίες και την επίπλωση:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT