Τα καλά νέα του Νοέμβρη

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Αλμύρα
0



Τελικά, φαίνεται ότι οι εραστές της ψαροφαγίας, όσοι δηλώνουν πως λατρεύουν ό,τι βγάζει η θάλασσα, βρίσκονται πλέον πιο κοντά παρά ποτέ στον γαστρονομικό τους παράδεισο, καθώς το σκηνικό της αθηναϊκής εστίασης αποκτά τα τελευταία χρόνια ολοένα και εντονότερη θαλασσινή χροιά. Έτσι, κοντά στις κλασικές, απλές ψαροταβέρνες και τα περισσότερο φτιασιδωμένα ψαροεστιατόρια προστίθενται με αμείωτο ρυθμό τα casual ψαρομεζεδοπωλεία με προσεγμένο φαγητό σε μια μεγάλη κλίμακα επιλογών. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «Αλμύρα» που άνοιξε στην Κάτω Κηφισιά σε κερδίζει με το φινετσάτο περιβάλλον του που έστησε ο Γιώργος Παντελούκας, με τους καναπέδες με τις μαξιλάρες, την εντυπωσιακή οροφή με τους κορμούς ξύλων και τα φωτιστικά κιούρτους. Όμως στην Αλμύρα τον πρώτο λόγο έχει το καλό φαγητό. Ο Γιάννης Λιάκου, που είναι επικεφαλής της κουζίνας, έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα «ψαρομεζές» και στην Αλμύρα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν του τη φήμη. Διαλέγει την καλύτερη πρώτη ύλη και τη χειρίζεται με μαστοριά, δημιουργώντας ένα μενού που ξεκινά από τη λακέρδα και τη σαρδέλα, φλερτάρει με τα σεβίτσε και τα καρπάτσιο, περνά από την πάστα και τα ριζότι και φτάνει στο μεγάλο ψάρι της σχάρας – επιλογές για όλους δηλαδή. Ο Γιάννης μαγειρεύει με πάθος και ξεχειλίζει από μαγειρικές ιδέες. «Θέλω να εντρυφήσω πιο πολύ στο αγαπημένο μου υλικό, το ψάρι, με κλασικές συνταγές αλλά και πειραγμένες» λέει και προσθέτει: «Όταν λέω πειραγμένες, εννοώ γύρο τόνο, παπουτσάκια με μαγιάτικο, σουπιά στιφάδο πικάντικη με κοκκάρια». Εντυπωσιάζει τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσία η τριλογία ταραμά σε τρία χρώματα (€8,50) που έρχεται στο τραπέζι: η κλασική λευκή ταραμοσαλάτα, η ροζ με παντζάρι, που η γλύκα του ισορροπεί όμορφα με την αλμύρα του ταραμά, και η μαύρη με μελάνι σουπιάς – ένα παιχνίδι βελούδινων υφών και ευχάριστων γεύσεων. Από τα ορεκτικά, παίζει δυνατά και η ψητή λευκή μελιτζάνα που παντρεύεται ιδανικά με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου του Γείτονα και ενισχύεται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρώνια και καυκαλήθρες (€12,50). Η ζεστή φάβα Σαντορίνης με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και ελαιόλαδο (€6) είναι ένα ποίημα γευστικής απλότητας. Η αληθινή γεύση της γάμπαρης Αμφιλοχίας, που είναι μαριναρισμένη με λεμόνι, τσίλι και ροζ πιπέρι (€12,50), είναι απλώς υπέροχη. Οι λάτρεις του πικάντικου μεζέ θα ενθουσιαστούν με τα καπνιστά μύδια (€9) που απογειώνονται με fish massala, καπνιστή πάπρικα και μια ιδέα πελτέ ντομάτας – ιδανικός μεζές για τσίπουρο. Από την ποικιλία με όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια ψημένα ανάλαφρα με Μοσχάτο Λήμνου, λίγο βούτυρο με συνοδεία μπρικ σολομού και ρέγγας (€16,50). Ένα ερεθιστικό παιχνίδι γεύσεων. Την παράσταση έκλεψαν τα αχνιστά μύδια (€9,50) με κρασί Ασύρτικο Σαντορίνης, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμυδόζουμο, μαϊντανό και στην κορυφή πατάτες τηγανητές σε ευμεγέθεις κύβους. «Η καλή πρώτη ύλη θέλει σεβασμό στο μαγείρεμα» λέει ο σεφ σερβίροντας στο τραπέζι τον γύρο τόνου (€18,50) πάνω σε ψημένη πίτα με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό και ντοματάκια. «Σαν γνήσιος Θεσσαλονικιός, που μεγάλωσε σε γυράδικα, ήθελα να κάνω ένα ψάρι γύρο και πειραματίστηκα με την κοιλιά του τόνου, που έχει λιπάκι και μοιάζει με την πανσέτα» λέει ο Γιάννης και κάθε μπουκιά επιβεβαιώνει την τέχνη του. Θα φύγεις ευχαριστημένος, με τη γλύκα ενός συγκλονιστικού χαλβά σιμιγδαλένιου, ενισχυμένου με αποξηραμένα φρούτα, ο οποίος πατάει στη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του Γιάννη, που τον σιγοκαβουρντίζει για πάνω από δύο ώρες στο βούτυρο. Εύγε, σεφ!

☛ Αλμύρα, Ελαιών 54, Κάτω Κηφισιά, 210 6205925

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Tagine


Στον hot δρόμο της Γλυφάδας, στη Λαοδίκης, με τα πολλά μαγαζιά τα γεμάτα κόσμο, έκανε το φθινόπωρο ντεμπούτο το Tagine, που η ονομασία του και μόνο μαρτυράει τη μαροκινή κουζίνα του. Ο εξωτισμός στην εστίαση σε παρασύρει σε μια έξοδο που θα σου χαρίσει μια διαφορετική γευστική εμπειρία και, πιθανόν, ένα περιβάλλον με διάκοσμο ταξιδιάρικο. Το Tagine πήρε τη θέση του γιαπωνέζικου Yuzo και σε υποδέχεται με μαροκινές διακοσμητικές πινελιές, όπως τα χάρμα στρογγυλά τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, που είναι ντυμένα με πλακάκια σε χαρούμενα χρώματα. Η σάλα δεν είναι μεγάλη, με τραπέζια ντυμένα με πλαστικό, σε έντονα σχέδια που θυμίζουν τα κεραμικά πλακάκια της Βόρειας Αφρικής, και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα φερμένα από το Μαρόκο. Ανοιχτή κουζίνα, με τα χαρακτηριστικά πήλινα σκεύη ταζίν σε πρώτο πλάνο. Ο Kareem, βρετανο-ιρακινής καταγωγής, παντρεμένος με Μαροκινή, δημιουργεί στην κουζίνα του μεσανατολικά πιάτα. Η κουζίνα του Μαρόκου κρύβει κάτι από την εξωτική γοητεία και το μυστήριο της χώρας. Είναι αρωματική κι έχει έντονη την παρουσία των μυρωδικών και των ανατολίτικων μπαχαρικών. Δοκίμασα σαλάτα φατούς (€7), δροσερή και αρωματική, σερβιρισμένη μέσα σε λεπτή αραβική πίτα σαν φωλιά, με κύβους ντομάτας, αγγούρι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και κουκουναρόσπορο. Ακολούθησε τσιμπολόγημα και μεζέδες σερβιρισμένοι σε τυπικά μαροκινά πιάτα με υπέροχα χρώματα. Το χούμους (€5), καλοφτιαγμένο, γαρνιρισμένο με ρεβίθια και λίγο ελαιόλαδο και κύμινο και τρώγεται ευχάριστα με τις ζεστές αραβικές πιτούλες. Το ίδιο και το μουτάμπαλ (€5), που είναι πουρές ψητής μελιτζάνας με ταχίνι. Τα φαλάφελ (€5) έκλεψαν την παράσταση: τραγανά απέξω, σε κάθε μπουκιά χάριζαν μια ευχάριστη πικάντικη ένταση. Από τα φαγητά μαγειρεμένα στο ταζίν, το μοσχάρι με τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα (€10) περίμενα να έχει περισσότερη ένταση και αρώματα. Το αρνί στο Μαρόκο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Εδώ ήρθε με λαχανικά, ρεβίθια και κουσκούς (€10). Ήταν γευστικό και μια πικάντικη πινελιά υπογράμμιζε την επίγευση. Για το τέλος ταιριάζει το αχνιστό μαροκινό τσάι με δυόσμο μέσα στα γυάλινα ποτηράκια (€2), που σε ταξιδεύει στα σοκάκια της Μεντίνα της Φες.

☛ Tagine, Λαοδίκης 28-30, Γλυφάδα, 210 8983675-6

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
By the glass


To brunch στην Αθήνα είναι τρελή μόδα. Το χαλαρό κυριακάτικο πρωινό που θέλεις να περάσεις με την οικογένεια, τους φίλους αλλά και μόνος σου, με περιοδικά και εφημερίδες, πίνοντας καφέ, κρασί ή κοκτέιλ σαμπάνιας και τσιμπολογώντας αυγά, pancakes, μπέργκερ. Το By the glass συντονίστηκε και αυτό στον χορό του brunch και τις Κυριακές προσφέρει λιμπιστικά αυγά Βenedict με σπιτική σος hollandaise, σερβιρισμένα πάνω σε πλούσια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού (€8). Ο σεφ Τάσος Αλμπάνης τιμάει στην κουζίνα του και τον παραδοσιακό καγιανά (€6), αλλά φτιάχνει και αυγά σκραμπλ με καπνιστό σολομό, αβοκάντο και ψωμί dinkel (€11). Το Croque Monsieur με ζαμπόν και τυρί, βουβαλίσια μοτσαρέλα και ντοματίνια ελαφρά γλασαρισμένα και πράσινη σαλάτα (€7) είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Στα διπλανά τραπέζια τιμούν το μπέργκερ, εμείς τα κλασικά ζουμερά μπιφτεκάκια στο γκριλ και συνοδεύονται με πιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο (€8). Οι μυημένοι στις κλασικές επιλογές του brunch θα δοκιμάσουν και υπέροχα pancakes με φρούτα του δάσους και παγωτό σοκολάτα (€7). Στο By the glass τις Κυριακές το brunch θα συνοδεύουν ζωντανά ακούσματα τζαζ.
☛ By the glass, Γ. Σουρή & Φιλελλήνων, 210 3232560

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM