Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία

Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία Facebook Twitter
13

Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι το θέμα του Food For Love, του απολαυστικού καινούργιου ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου σε παραγωγή της ΙΝΚΑS Films, που προβάλλει τον συμβολικό χαρακτήρα του φαγητού με πρωταγωνίστριες τις Ελληνίδες μάνες!

Ο εφευρετικός Γιώργος χρήζεται έμπιστος πανελλαδικός διανομέας των τάπερ που φτάνουν με  φρεσκομαγειρεμένο φαγητό μέσα σε 24 ώρες από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού φοιτούν τα αγαπημένα τους παιδιά! «Στην Ελλάδα ναι μεν τα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν» εξηγεί η Μαριάννα Οικονόμου, «αλλά η Ελληνίδα μάνα μένει παρούσα στη φοιτητική ζωή τους μέσα από το καλομαγειρεμένο φαγητό που, εκτός από αγάπη, προστασία και φροντίδα, περιέχει και μια μικρή δόση εποπτείας».

Μαριάννα ΟικονόμουΤο πρώτο της ντοκιμαντέρ Μια μικρή μεγάλη ιδέα περιέγραφε τη προσπάθεια της  αγροτικής οικογένειας του καλλιεργητή Αλέξανδρου Γκουσιάρη σε ένα μικρό χωριό «χαμένο στα βάθη του θεσσαλικού κάμπου» να παράγει εκλεκτά βιολογικά προϊόντα τομάτας και μελιού με σκοπό να τα προωθήσει στα απαιτητικά λονδρέζικα ντελικατέσεν Harrods και Harvey Nichols.

Το ντοκιμαντέρ Food for love προβάλλεται στα πλαίσια του φεστιβάλ cinedoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, 210 3398 600), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00, (μαζί με το Slow Food που αφηγείται την ιστορία του κινήματος Slow Food και του χαρισματικού εμπνευστή και ιδρυτή του, Ιταλού Carlo Petrini, ο οποίος από το 1989 συνειδητοποίησε την ανάγκη για σωστή και ηθική παραγωγή καλής, ποιοτικής τροφής ενάντια στην νοοτροπία του fast food, που πρέπει να την εφαρμόζεις καθημερινά για να κυβερνάς εσύ τους ρυθμούς της ζωής σου).

Οι ταινίες θα προβληθούν επίσης και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, 210 6922655). Τιμή εισιτηρίου: 6€.

TRAILER FOOD FOR LOVE from Marianna Economou on Vimeo.

Γεύση
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν αναφέρει όμως και τα δέματα με τάπερ που φεύγουν με λεωφορεία για Μπρατισλάβα και αλλού εκτός Ελλάδος!!! Το concept έχει ως εξής:Μια μανούλα αναλαμβάνει να μαγειρέψει για 3-4 άτομα φαγητό για μια εβδομάδα. Το καταψύχει και το στέλνει πακέτο. Όταν φτάσει στον προορισμό ο φοιτητής γιόκας τα τρώει με την παρέα του για καμιά βδομάδα. Την επόμενη βδομάδα άλλη μανούλα αναλαμβάνει το τρελό αυτό καθήκον!! Έχω ακούσει να έχει σταλεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο αρνί στη σούβλα από Θεσσαλονίκη για Μπρατισλάβα!
Έχοντας δει (το μισό γιατί τόσο άντεξα) στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που είχε κατέβει στην Αίγινα το καλοκαίρι που μας πέρασε, μπορώ να πω ότι με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι: ντρέπομαι για τα μυαλά που κουβαλάνε κυρίως οι νεοέλληνες γονείς, και εν συνεχεία (και σε λιγότερο βαθμό) τα βλαστάρια τους.Στο φιλμ βλέπουμε (αν θυμάμαι καλά) 4 μανάδες που μαγειρεύουν αντιστοίχως για τα παιδιά τους. Καλά ως εδώ. Λογικό κι ανθρώπινο το ενδιαφέρον γονιού προς παιδί.Η ραχοκοκκαλιά μου άρχισε να ανατριχιάζει με τις μικρότητες και τα κόμπλεξ που νόμιζα ότι υπήρχαν πλέον μόνο σε παρωδίες.Η μία να λέει όλο χαρά και καμάρι πως όταν έφυγε ο κανακάρης της για τα εξωτερικά, παράταγε τον άντρα της στο κρεβάτι και πήγαινε όλο κλάμα και κοιμόταν στο κρεβάτι του παιδιού της ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΥΡΙΖΕΙ!! (Παρεμπιπτόντως όταν γύρισε το παιδί σε κάποια φάση αυτή έκλαιγε λες κι ήρθε από το μέτωπο στην Κορέα κι εκείνος της έδωσε λιγότερη σημασία κι από μια ενοχλητική μύγα).Η άλλη να λέει πως τα έδωσε όλα για να μεγαλώσει τον γιό της (θεμιτό και υγιές) αλλά όταν εκείνος της ζήτησε (νομίζω) ιατρική στο εξωτερικό εκείνη τον έβαλε σε φαρμακευτική κάπου στα Βαλκάνια (νομίζω Βουλγαρία;) γιατί δεν είχε λεφτά για ιατρική (κάτι που τσάντισε το παιδί, καθώς άλλες σπουδές παρήγγειλε) και γιατί σκοπός της ζωής του πρέπει να είναι η ανάληψη του οικογενειακού φαρμακείου ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ (λόγια της μάνας-στο περίπου). Η χειρότερη ήταν μια που μεγάλωνε μόνη της γιό και κόρη (αγωνίστρια και μπράβο της) αλλά μαγείρευε τα ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ για να στείλει στην κόρη και ο γιός την έβγαζε με τα κακοφορμισμένα ή καμμένα που δεν θα έστελνε στην κόρη, άντε και καμιά φακή.Το χειρότερο; Αυτό φάνηκε να το κάνει συνειδητά καθώς όταν την ρώτησε "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ?". "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΣ!! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!" Και μετά σαν οικογενειακές ιστορίες να λέει φάτσα φόρα στην κάμερα: "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ!! ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΕΒΕΤΑΙ!!! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, Ο,ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΑ ΕΓΩ!!!!" Κοινώς έβγαζε τα κόμπλεξ από το διαζύγιο με τον σύζυγο της, στο γιό της. Κρίμα το παιδί...Για αυτά και άλλα πολλά έφυγα στην μέση για να μην βρίσω την δημιουργό (που ήταν μέσα στον κινηματογράφο). Μετά βέβαια σκέφτηκα ποιος ήταν ο σκοπός της; Γιατί πέρα από το θέμα που ήθελε να αναδείξει, ξεμπρόστιασε (άθελα; ηθελημένα;) και μια κοινωνία επικινδύνως κομπλεξική.Η μόνη μου ελπίδα είναι πως αυτό το έργο γυρίστηκε πριν την οικονομική κρίση. Κι ελπίζω κάποια μυαλά και συμπεριφορές να έχουν έρθει στα σύγκαλα τους.
Η μάνα στο τρέιλερ δε θα μπορούσε να έχει πιο χαρακτηριστική φυσιογνωμία. Αν υπήρχε άγαλμα "Η Ελληνίδα Μάνα" νομίζω κάπως έτσι θα έμοιαζε.υγ. Θεσσαλονίκη θα παιχτεί ποτέ, ξέρουμε;; Το περιμένουμε μήνες ολάκερους!
Μεταξυ γέλιου και κλάματος η κατάσταση φτιάχνει τη βαλίτσα του μαζι και με φαί! Σαν ιδέα όμως για μπίζνα, καλή--θα την πήρε από την Βομβάη, απ' τους dabbawallahs. http://en.wikipedia.org/wiki/Dabbawala
Έχω φύγει από το πατρικό μου εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ζω στο εξωτερικό και παρά ταύτα όταν επιστρέφω στο σπίτι για διακοπές η καλή μου η μαμά μου την ετοιμάζει την βαλίτσα (lol)! Αν δεν μπουν τα πάντα φρεσκοσιδερωμένα, καθαρά και στην εντέλεια δεν ησυχάζει :)