Συνδέσου με το web μέσω όσφρησης

Facebook Twitter
0

Έχουμε συνδεθεί στο ίντερνετ με τους υπολογιστές μας, με τους φορητούς υπολογιστές μας, με τα tablets μας, με τα κινητά μας τηλέφωνα, τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε και με την όσφρηση.

Το Olly περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το μυρωδάτο ρομπότ που συνδέεται με το ίντερνετ». Ο εμπνευστής του είναι ο Benjamin Redford από το Λονδίνο και όχι, δεν μπορείτε να συνδεθείτε ακριβώς μέσω της μύτης σας (ακόμα) αλλά πρόκειται για μία συσκευή που μεταφράζει τις ειδοποιήσεις (στο facebook, στο twitter, τα νέα σας mail) με εκπομπή μυρωδιάς, την οποία επιλέγετε μόνοι σας. Στις σχετικές υποδοχές μπορείτε να βάλετε το άρωμά σας, το άρωμα του αγαπημένου σας προσώπου – ό,τι σας θυμίζει κάτι.

«Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για τις μυρωδιές επειδή είναι καταλύτες που ανακαλούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Επίσης μπορούν να σε προειδοποιήσουν, όπως αν έχεις ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό. Θέλαμε να δούμε πώς η μυρωδιά επηρεάζει την online παρουσία μας, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Twitter. Αυτό ήταν η σπίθα που δημιούργησε το Olly.»

Το εγχείρημα, φυσικά, σκοντάφτει στα λεφτά. Οι δημιουργοί του ξεκίνησαν την προώθηση της ιδέας τους μέσω του Kickstarter, με στόχο να μαζέψουν 35.000 δολάρια από δωρεές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν μαζέψει σχεδόν 5000…

Εν τω μεταξύ…

Φαίνεται ότι κάποιος, κάπου, επένδυσε τα λεφτά που απαιτούνταν για να κυκλοφορήσει το Scentscape στην αρχή του χρόνου.

Η συσκευή αυτή συνδέεται επίσης με τον υπολογιστή αλλά ο ρόλος της είναι να «εμπλουτίσει την online εμπειρία», ντύνοντας παιχνίδια, ταινίες και εφαρμογές με την κατάλληλη μυρωδιά. Το μηχάνημα έρχεται φορτωμένο με 20 βασικές μυρωδιές και η τιμή του είναι περίπου 60 ευρώ.

Ανοσμία

γευστικοί κάλυκες της γλώσσας

Για την απώλεια της όρασης, της μνήμης ή της ακοής υπάρχουν λέξεις που μας έρχονται πολύ εύκολα, μαζί με τα παράγωγά τους. Όμως η λέξη που περιγράφει την απώλεια της όσφρησης δεν είναι γνωστή – επειδή μπορείς να ζεις κανονικά χωρίς την όσφρηση.

Μπορείς; Η γεύση αποτελείται κατά 90% (κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και παραπάνω) από την όσφρηση. Χωρίς τη μυρωδιά, το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η υφή. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει 10.000 μυρωδιές που τον συνδέουν με τον κόσμο, τον προειδοποιούν για κίνδυνο ή τον κρατούν σε επαφή με το ίδιο του το σώμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία χάνουν την όρεξή τους, ανησυχούν για την προσωπική τους υγιεινή, μπορεί να πάθουν ακόμα και κατάθλιψη.

Ο Grant Achatz, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της Αμερικής, έχασε τη γεύση του για λίγους μήνες μετά από θεραπεία κατά του καρκίνου στη γλώσσα (τιμωρίες που στέλνει ο Θεός μερικές φορές!) και συνέχισε να παράγει εξαιρετικά πιάτα, όμως η περιγραφή της κατάστασής του μέσα από τα δικά του λόγια με τάραξε:

«Φτιάχνεις ένα μιλκσέικ βανίλια. Βάζεις το αγαπημένο σου παγωτό βανίλια, προσθέτεις πλήρες γάλα. Νομίζεις ότι ξέρεις τι γεύση θα έχει, και τελικά δεν αισθάνεσαι τίποτα. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι κάτι πηχτό.»

Έχω μία θεία που πάσχει από ανοσμία –γεννήθηκε έτσι, δεν ξέρει τι σημαίνει μυρωδιά, κι όμως, μαγειρεύει πολύ καλά, κάτι που δε μπορώ να καταλάβω. Κάποτε, μια κοπέλα που έπαθε ανοσμία σε μεγάλη ηλικία μου είπε ότι το μόνο πράγμα που θυμάται πως μυρίζει είναι ο καφές. Όταν ανοίγει το κουτί με τον καφέ, χώνει όλο το πρόσωπό της μέσα και παίρνει μια πολύ δυνατή ανάσα, μέχρι που στο βάθος του μυαλού της εμφανίζεται η μυρωδιά του καφέ. Μου είναι αδύνατον να ξεχάσω αυτή τη λεπτομέρεια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM