Συνδέσου με το web μέσω όσφρησης

Facebook Twitter
0

Έχουμε συνδεθεί στο ίντερνετ με τους υπολογιστές μας, με τους φορητούς υπολογιστές μας, με τα tablets μας, με τα κινητά μας τηλέφωνα, τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε και με την όσφρηση.

Το Olly περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το μυρωδάτο ρομπότ που συνδέεται με το ίντερνετ». Ο εμπνευστής του είναι ο Benjamin Redford από το Λονδίνο και όχι, δεν μπορείτε να συνδεθείτε ακριβώς μέσω της μύτης σας (ακόμα) αλλά πρόκειται για μία συσκευή που μεταφράζει τις ειδοποιήσεις (στο facebook, στο twitter, τα νέα σας mail) με εκπομπή μυρωδιάς, την οποία επιλέγετε μόνοι σας. Στις σχετικές υποδοχές μπορείτε να βάλετε το άρωμά σας, το άρωμα του αγαπημένου σας προσώπου – ό,τι σας θυμίζει κάτι.

«Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για τις μυρωδιές επειδή είναι καταλύτες που ανακαλούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Επίσης μπορούν να σε προειδοποιήσουν, όπως αν έχεις ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό. Θέλαμε να δούμε πώς η μυρωδιά επηρεάζει την online παρουσία μας, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Twitter. Αυτό ήταν η σπίθα που δημιούργησε το Olly.»

Το εγχείρημα, φυσικά, σκοντάφτει στα λεφτά. Οι δημιουργοί του ξεκίνησαν την προώθηση της ιδέας τους μέσω του Kickstarter, με στόχο να μαζέψουν 35.000 δολάρια από δωρεές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν μαζέψει σχεδόν 5000…

Εν τω μεταξύ…

Φαίνεται ότι κάποιος, κάπου, επένδυσε τα λεφτά που απαιτούνταν για να κυκλοφορήσει το Scentscape στην αρχή του χρόνου.

Η συσκευή αυτή συνδέεται επίσης με τον υπολογιστή αλλά ο ρόλος της είναι να «εμπλουτίσει την online εμπειρία», ντύνοντας παιχνίδια, ταινίες και εφαρμογές με την κατάλληλη μυρωδιά. Το μηχάνημα έρχεται φορτωμένο με 20 βασικές μυρωδιές και η τιμή του είναι περίπου 60 ευρώ.

Ανοσμία

γευστικοί κάλυκες της γλώσσας

Για την απώλεια της όρασης, της μνήμης ή της ακοής υπάρχουν λέξεις που μας έρχονται πολύ εύκολα, μαζί με τα παράγωγά τους. Όμως η λέξη που περιγράφει την απώλεια της όσφρησης δεν είναι γνωστή – επειδή μπορείς να ζεις κανονικά χωρίς την όσφρηση.

Μπορείς; Η γεύση αποτελείται κατά 90% (κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και παραπάνω) από την όσφρηση. Χωρίς τη μυρωδιά, το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η υφή. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει 10.000 μυρωδιές που τον συνδέουν με τον κόσμο, τον προειδοποιούν για κίνδυνο ή τον κρατούν σε επαφή με το ίδιο του το σώμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία χάνουν την όρεξή τους, ανησυχούν για την προσωπική τους υγιεινή, μπορεί να πάθουν ακόμα και κατάθλιψη.

Ο Grant Achatz, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της Αμερικής, έχασε τη γεύση του για λίγους μήνες μετά από θεραπεία κατά του καρκίνου στη γλώσσα (τιμωρίες που στέλνει ο Θεός μερικές φορές!) και συνέχισε να παράγει εξαιρετικά πιάτα, όμως η περιγραφή της κατάστασής του μέσα από τα δικά του λόγια με τάραξε:

«Φτιάχνεις ένα μιλκσέικ βανίλια. Βάζεις το αγαπημένο σου παγωτό βανίλια, προσθέτεις πλήρες γάλα. Νομίζεις ότι ξέρεις τι γεύση θα έχει, και τελικά δεν αισθάνεσαι τίποτα. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι κάτι πηχτό.»

Έχω μία θεία που πάσχει από ανοσμία –γεννήθηκε έτσι, δεν ξέρει τι σημαίνει μυρωδιά, κι όμως, μαγειρεύει πολύ καλά, κάτι που δε μπορώ να καταλάβω. Κάποτε, μια κοπέλα που έπαθε ανοσμία σε μεγάλη ηλικία μου είπε ότι το μόνο πράγμα που θυμάται πως μυρίζει είναι ο καφές. Όταν ανοίγει το κουτί με τον καφέ, χώνει όλο το πρόσωπό της μέσα και παίρνει μια πολύ δυνατή ανάσα, μέχρι που στο βάθος του μυαλού της εμφανίζεται η μυρωδιά του καφέ. Μου είναι αδύνατον να ξεχάσω αυτή τη λεπτομέρεια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ